zaterdag 5 mei 2012

5 mei

Wat doet een pelgrim als hij een dag rust? Zich verdiepen in de geschiedenis en genieten van de omgeving. Wat is er te zien en te beleven in Sahagün?
Nou het is al een oude stad. Twee Romeinse legionairs, Facundus en Primitivus stierven op deze plek aan de oever van de Cea de martelaarsdood. De oude brug hier is op fundamenten gebouw vanuit die tijd. Ter ere van hen werd er later een groot benedictijnerklooster gesticht, dat zich tot een van de belangrijkste van Spanje ontwikkelde. De naam Sahagün is ontstaan uit Santfagunt dat betekent plaats van Facundus. Van het klooster zijn alleen de toren en de kerk en een boog van het latere benedictijnerklooster, de Arco de San Benito over. Er staan hier twee bakstenen kerken die naast het klooster van de benedictinessen staan en wij Marleen en ik verblijven daar. 1 van die kerken heeft een hele indrukwekkende vieringstoren van drie verdiepingen. De toren heeft een groot aantal vensters die met hun zuiltjes en kapitelen contrasteren met het bakstenen gebouw. Hij doet enigszins denken aan de minaretten van Almohadische moskeeën, die uit dezelfde periode stammen. De andere kerk heeft geen bakstenen ornamenten. Maar deze kerk heeft een nog imposantere toren.
De Sint Jacobsroute komt regelmatig langs plaatsen die de toevoeging de Los Templarios
dragen, of waarvan de naam anderszins naar een ridderorde verwijst. De oudste van deze ridderorden, die van de tempeliers in Jeruzalem, was aanvankelijk gesticht als militaire orde om het Heilige Land te verdedigen. Al spoedig streden ze echter ook op andere fronten voor het christendom, zoals in Spanje tegen de Moren. De hospitaalridders of Johannieters ontleenden hun naam aan een hospitium met een hospitaal, dat ze in 1119 in Jeruzalem hadden gesticht. In Spanje , waar ze de spaanse koningen bijstonden bij de verdediging van het land, bezaten beide ridderorden uitgestrekte landerijen. In de gebieden die zij hadden veroverd, bouwden ze burchten en hielpen ze het land opnieuw in cultuur te brengen. De Johannieters bouwden en beheerden hospitalen en pelgrimshospitia. Overal waar de naam Acre opduikt verwijst dat naar het heiligdom van de heilige Johannes in Akko en betreft het een vestiging van de Johannieters. De grote Spaanse ridderorden van Calatrava, Santiago, Alcantara en San Juan werden pas in 1164 gesticht, toen het noorden van Castillië en de Sint Jacobsroute niet meer verdedigd hoefden te worden.
Dit stukje geschiedenis is toch weer mooi om te weten en dan ook nog dingen te zien die vanuit die tijd bewaard zijn gebleven.
Hier wordt erg veel met leem gebouwd. Er zijn veel duiventillen ( Palamares) allemaal gebouwd van  Adobe (leem) maar vele woonhuizen in Sahagün en de kerktorens zijn van leem opgetrokken. Er is eenvoudig weg geen ander bouwmateriaal.
Adobe is de aanduiding voor de gedroogde leem dit in tegenstelling tot de gebakken leem. In gebieden waar geen hout is en natuursteen wordt deze wijze van bouwen toegepast. Men verstevigd de muren in een vakwerkpatroon en vult dat op met leem en stro. In deze streek gebruikt men veel populieren- en eucalyptushout. De gebouwen die opgetrokken zijn van adobe moeten ieder jaar opnieuw met leem worden bestreken, anders raken ze snel in verval. Langs de Sint Jacobsroute is dat ook goed te zien. Hier in de stad heb ik ook verscheidene huizen gezien die ingestort zijn en onbewoonbaar.
Zo dit was dan een stukje historie die ik bijelkaar heb geschraapt. Leuk om te weten. Voor mij wellicht interessanter als voor jullie als lezers en volgers. Helaas zonder foto, maar die heb ik wel gemaakt en die komen nog. Ik bedacht me vandaag dat ik de route best nog een keer kan doen als ik weer thuis ben, maar dan digitaal. Daar ga ik over nadenken, maar dat lijkt me leuk. We zijn aardig opgeknapt en denken er over om morgen te voet te vertrekken naar een volgende bestemming, maar wat en hoe dat lezen jullie morgen weer. Groetjes



Het is de eindeloos lopende pelgrim
die - zonder zich zorgen te maken
over de dag van morgen -
vroeg in de ochtend, onbezorgd en opgewekt, vertrekt.
Immers, elke dag opnieuw op weg
richt hij zich op zijn bestemming.

Auteur onbekend

Geen opmerkingen: