zaterdag 26 mei 2012

26 mei

Het was gisteren een dag die begon met een motregen. Al die Spanjaarden zijn bang voor nattigheid en lopen direct met een paraplu op dus ik heb de nodige tikken tegen me aangehad op weg naar het station. Ze zijn wel erg met zichzelf bezig en denken alleen aan hun kop met haar en niet aan een ander dat die ook graag ergens wil lopen. Maar goed op het station ben ik direct geholpen en kreeg ik een kaartje naar Pontevedra voor 5,65 dat is een afstand van 64 km en daar doet de trein ongeveer een uur over. Door tunnels en langs de baai het is een mooie rit. En een super trein. Alles zit er op en er aan. Ik dacht waarom nou diesel terwijl er elektrische bovenleidingen zijn. Maar een stuk op weg bleek dat die er niet meer was en dus was het maar goed dat het een diesel was. Op een bepaald moment reed hij 140 km en dat is ook het snelste wat ik heb gezien. Dus het was volgens mij geen hoge snelheid. Maar dat geeft niet. Wil je je fiets mee, hang hem in de rekken, moet je je koffer kwijt zet hem in de rekken. Wil je naar de wc fantastisch wat een komfoor en ruimte. En zitten ruim en op stoffen stoelen met een hoofddoekje alsof je in het vliegtuig zit en iedere stoel heeft de beschikking over een leeslamp, tafel en een stopcontact voor de mobiel of de laptop. En dat allemaal voor dat bedrag. Ook logisch dat dit land naar de knoppen gaat. Aangekomen in Pontevedra vond ik het moeilijk om de stad zelf te vinden, het was slecht aangegeven en ik heb nergens een stalletje gezien met kaarten e.d., want dat kan best handig zijn om even te kijken, want daar staan de bijzondere dingen van een stad vaak op. Maar hier dus niet.




 Maar ik heb een stuk langs een soort boulevard gelopen en rond een soort haven en door de oude binnenstad. Dat laatste viel wat tegen na alles wat ik al gezien heb en ook omdat alles dicht was. Tussen 13 en 16 uur moet je slapen want dan is alles dicht. Zo lang wilde ik niet wachten, dus wat doet een mens dan. Gaat hij eten bij een chinees restaurant en dat was lekker. Je kon pakken wat je wilde en eindelijk eens geen patat. O wat heb ik lekker gegeten en wat een leuke bediening. Voor 11,80 had ik mij helemaal rond gegeten en ben weer verder gegaan. Ik verbaasde me over al die Poolse auto's, tot ik me bedacht maar polen heeft toch pl op het nummerbord staan. Ach wat stom ik ben hier bijna bij de grens met Portugal dus het zullen Portugezen zijn. En ja hoor het licht kwam in me op. Net als bij ons veel Duitsers komen. Komen hier de Portugezen natuurlijk even buurten. Ja heel gewoon. Moet er nog steeds aan wennen dat ik ongeveer 2300 kilometer van huis ben. Toen ik bij het station aan kwam heb ik weer een kaartje gekocht. Deze koste nu 6,75 met een gereserveerde plek rijtuig 2 stoel 90.
 Om je een indruk te geven kijk eens naar het bovenste filmpje.
Ook fijn want het was al veel drukker dan op de heen weg. De terugreis verliep ook snel en goed en nadat ik uitgestapt was ben ik de stad weer ingelopen en heb ik boodschappen gedaan in de supermarkt.
Vervolgens mij geïnstalleerd op de kamer om dit blog te schrijven.
Mensen het was een mooie dag, maar ik zou ook blij zijn als ik weer naar huis kan. Wordt ook doodziek van al die pelgrims die zo nodig zeer opvallend elkaar om de hals moeten vliegen en hun verhaal kwijt moeten hoe zwaar en moeilijk ze het wel niet gehad hebben. Nou ik denk maar zo, je hebt het zelf gewild dus waar zeur je over.
Mijn terugreis is geregeld en dan ga ik wel met een hogesnelheidslijn.

Op zondag stap ik om 14.47 in de trein en vertrekt hij naar Medina del Campo dat is een rit van ongeveer 442 km richting Madrid. Daar stap ik in een andere trein voor een korte reis naar Valladolid een tocht van ongeveer 54 km  dan stap ik in een nachttrein naar Parijs een rit van ongeveer 1152 km in Parijs stap ik dan in de metro en na een klein half uur kom ik dan aan bij het station waar de trein vertrekt naar Schiphol dat is een rit van 507 km en daar stap ik weer op de trein naar Haren voor een 198 km totaal dus ongeveer 2300 km  en daar doe ik dan ruim 27 uur over. Met een lekker bed en een frisse douche een diner en ontbijt, moet dit wel lukken. Ik verheug me op het weerzien van iedereen. Ik groet jullie en zal morgen een laatste verslag doen van mijn belevenissen in Santiago.

Het is nodig dat een ander je ontmoet,
wil je jezelf worden.
De dag dat je de genade
van de echte genegenheid ontvangt,
zul je veranderd zijn,
omgevormd tot in het diepste
van jezelf.

Jean Lafrance

Geen opmerkingen: