dinsdag 29 oktober 2013

najaarsstorm

dinsdag 29 oktober 
Het was gisteren goed raak. Ik zat tijdens de vergadering in het rouwcentrum te Groningen en hoorde de takken tegen de ramen slaan. Toen ik na de vergadering rond 12.30 uur buiten kwam wist ik niet wat ik zag en meemaakte. Aan de overkant van de gracht waren bomen om gewaaid en het geluid van de wind was angst aanjagend op de plek waar ik geparkeerd stond joeg de wind zo door de bomen en knapte de één na de andere boom af als een lucifer.

Aan de overkant van de gracht waren de bomen met wortel en al over het fietspad gevallen. 
Vervolgens toch maar in de auto gestapt want op die parkeerplaats vond ik het ook niet meer veilig. 
Om de rondweg op te komen viel ook niet mee want die was in één richting afgezet omdat daar ook bomen over de oprit lagen. Dan de andere kant maar op en dat lukte. Overal veel blad en takken waar je gelukkig wel overheen kon rijden. 
In Kolham aangekomen was het angst aanjagend zoals de wind met zand, water en blad onder het viaduct door joeg. Even verder op kon ik niet over de Hoofdweg want er waren bomen compleet onthoofd, de hele kruin was er uitgerukt en dat lag op de straat en het fietspad. Er kwamen al omwonenden aan met een kettingzaag en die maakten de weg snel vrij en ik ben snel doorgereden, want ik verwachte nog veel meer vallende takken. Thuis aangekomen zag ik de buurman rond het huis lopen en ben zelf ook even op inspectie gegaan. Alles zag er nog goed uit en Max hield binnen alles goed in de gaten. 
Toen de storm wat was gaan liggen hebben we een rondje Kolham gedaan en zie hieronder de foto's.






 Al die kruinen die uit de bomen zijn gewaaid lagen dus wel op de weg, het fietspad of in de tuinen van de huizen.





Huis in aanbouw....de bovenverdieping is er weer afgewaaid. 


En dan bij ons in de straat een boom helemaal uit de grond en tegen het huis aan. Dakpannen er af en wie weet wat voor schade nog meer.



Dit was een storm om niet snel te vergeten. Ik heb al veel meegemaakt maar dit nog nooit volgens mij.
Het was echt angstaanjagend. Maar we hebben het gelukkig weer overleefd.
Vanwege de veiligheid heb ik mijn brillen maar niet gehaald, dat doe ik vandaag wel. Kon trouwens ook niet want het winkelcentrum is afgesloten geweest gisteren hoorde ik voor de radio. Kijken hoe het er vandaag uitziet. Dat zal de gemeente ook moeten doen, want er hangen heel wat gevaarlijke takken in de bomen die er uitgehaald moeten worden.
Hopelijk blijft het vandaag rustig en kunnen we beginnen blad en takken te ruimen om het huis en op het dak. Want we moeten wel zorgen dat de zonnepanelen vrij blijven en de afvoer, want met een plat dak moet je wel voorkomen dat de afvoer verstopt raakt.
Een fijne dag allemaal


Geen opmerkingen: