maandag 11 november 2013

sint martinus

maandag 11 november
De terug reis gaat beginnen. Onze belevenis op Ameland zit er al weer op.
Gisteren hebben we de locaties in Hollum en Ballum bekeken. Geweldig, we waren in Buren al attent gemaakt op een locatie in Hollum en dat was zeker het bekijken waard. Spullen die op het strand gevonden waren zijn verworden tot ware kunstwerken. zie hier een paar foto's.



Is het niet prachtig al die vogels. De bovenste foto was een vogel met een nestje van allemaal computerkabels en een paar sleutels er in een tweet nest genaamd. Niet op de foto maar daar wel te zien was een rij nestjes op een plank en dat noemde de kunstenaar de vogelaar wijk. Verder hebben we locaties gezien met kunst buiten en binnen. van glas en van brons. Maar ook van allerlei andere materialen. Het was binnen en buiten en we hebben alle dagen gelukt gehad met het weer. Steeds als we ergens binnen waren viel er soms een buitje en als we weer buiten waren hadden we vaak een heerlijk zonnetje. Hier onder nog weer een paar foto's.
Dit was keramiek met een soort papier om geven. Allerlei opera figuren. Geweldig en dat in een mooi strandpaviljoen aan zee The Sunst. Mooie en trendy locatie. 



Bovenstaande foto is van een glaskunstwerk. Jammer dat de mensen daar zo weinig moeite deden om het aantrekkelijk te maken. Veel vrijwilligers die op locaties werkten in de vorm van toezichthouden, hadden het gezellig gemaakt met een kaarsje of het licht aan en een gezellig muziekje aan. Maar hier was echt helemaal niets. Het was echter wel heel bijzonder. 
Ik Ballum waren net als in de andere plaatsen nogal wat bomen omgewaaid met de storm van een paar weken geleden. Straten zijn overal opengereten, huizen beschadigd en veel boomstammen die overal nog liggen. Maar in Ballum heeft een kunstenaar van de stammen die nog resten ware kunstwerken gemaakt. 

Is dit niet prachtig? Overal in de straat heeft de kunstenaar er wat van proberen te maken. De gemeente moet nog veel opruimen en vooral de bestrating weer herstellen. De aannemers zijn ook druk heen en weer, veel pannen van de daken en we hebben zelfs een paar woningen gezien waar hele gevels weg gevaagd zijn. Bij bakkerij de Jong in Nes was bijna een boom door de zaak gegaan zijn men. De buren hebben hem wel vol door de winkel gehad, maar zij hebben een dakgoot met wat pannen verloren. De bediening zei dat ze achter in de winkel waren gestaan omdat het voor in de winkel heel onveilig was. Men heeft daar angstige momenten beleefd. Het centrum van het dorp Nes met zijn oude bomen is echt helemaal verwoest. 
Het was leuk en gezellig  de kunst op Ameland. Wie weet geven we ons wel op voor het volgend jaar om ook als vrijwilliger mee te werken. Er worden vrijwilligers gevraagd en we zijn deze dagen wel geraakt. Maar nu op naar Kolham.
 Naar huis en daar alles in gereedheid brengen voor het grote feest voor de kinderen.
Het lampionnen feest SINT Maarten.

Het is toch een mooie traditie en de kinderen zingen tegenwoordig van die mooie liedjes.
Alleen is het jammer dat er zo weinig kinderen meer langs de deuren komen.
Maar goed de kinderen die komen zullen zeker bij ons niet voor een dichte deur komen.
Verder is het de verjaardag van mijn neef die helaas al is overleden, maar die ik zeker niet op deze dag zal vergeten.
We gaan er een gezellige dag van maken.
Maar eerst de boot over de Waddenzee en dan met de auto naar Kolham.
Tot morgen een fijne dag allemaal.


Geen opmerkingen: