dinsdag 5 november 2013

Ameland

dinsdag 5 november
Het was een waardig afscheid gisteren van Erica. Aula 1 van het crematorium zat helemaal vol.
Er werd mooi gesproken en haar kleinkind speelde rond de kist en aan Ruud zijn voeten lag de hond, die hoorde er ook bij.
In de koffiekamer hebben we een toost op het leven uitgebracht en daarna ben ik weer vertrokken.
Het was goed zo, dit was Erica.
Gisteren veel gehoord over de wadden zee daar mocht Erica graag met Ruud zeilen in hun boot.
We hebben hun ook wel eens ontmoet in de haven van Ameland en in Nes.
Het is deze maand kunstmaand op Ameland. We hebben er al veel over gehoord en gaan er deze maand naar toe. Een hotel geboekt en voor 4 dagen een fiets gehuurd. We gaan kijken wat Ameland nu te bieden heeft.





De buurman zijn broer exposeert er ook.
Dhr. Koetje



We zijn erg benieuwd wat er allemaal te zien en te beleven is.

LandArtCollectief: Koetje, Mervel en van Dolron

Kunst discipline: Projecten

Locatie: NAM locatie - Ballum

Website: Website kunstenaar

1.DE NATUUR SCHILDERT NAM locatie Reeweg Ballum
Rinné A. Mervel Beroepskunstenaar
Werk verspreidt over 28 landen. De van oorsprong schilder, graficus is in de jaren 80 ruimtelijk gaan werken. Eerst kleinschalig, later groot. Het landschap boeit, om iets toe te voegen. Ameland biedt een unieke locatie. Samen met collega Jaap Koetje hebben wij in, november, de beschikking over de NAM locatie bij Ballum. De bijdrage aan dit project zijn panelen die met wateroplosbare verf beschildert zijn. Zij worden horizontaal met twijgen in het landschap gerangschikt. Bedoeling de elementen, wind, regen, sneeuw en nachtvorst bepalen het uiteindelijk beeld.
De natuur schildert.
2.SWIEPENDE  SWIEPERS  NAM locatie Reeweg Ballum
Jaap Koetje site:
Volgens oude verhalen stond op dit plekje ooit het jachthuis van Gaston Cammingha (1269-1311), Vrijheer van Ameland. Van hieruit toog deze Gaston ’s nachts ‘met den swiepe’ (slinger) ter konijnenjacht. Dat hij - door het duister misleid - vaker rondzwervende katten dan konijnen trof, mishaagde hem zeer.  Zijn dienaren kregen daarom opdracht de wacht bij de vensters te betrekken en elke kat die zij in het landschap ontdekten direct neer te schieten. Regelmatig floten de pijlen hier dan ook door de lucht. Want elk raak schot werd door heer Gaston met een oortje (oude munt) beloond. Met name de zwiepende en spiedende elementen uit deze overlevering inspireerden de kunstenaar tot het maken van een aantal paneeltjes, waarbij landschap en lucht elkaars complement vormen.
De paneeltjes van 13 x 25 cm en 1 cm dik zijn beschilderd  met  een doorkijkje naar het landschap. Ze zijn bevestigd op 3m betonijzer. De wind beweegt de paneeltjes, zodat een dynamisch kunstwerk ontstaat.

3.BOREN NAAR BEELD Het WAD t.o. het monument.
LandArtCollectief
Beeldboor eiland op het wad.(Een doorborende blik op het wad.)
Boren naar beeld inspiratie, die we ontlenen aan de invloed van EB, VLOED op het wad gedurende een etmaal. We gaan volgens de klassieke wachttijden van de scheepvaart te werk. Dat betekent dat we 6 wachten instellen, 4 uur per wacht. Dat moet 12 beelden opleveren, tbv een jaarkalender die we aan het eind vd kunstmaand als proefdruk presenteren. 
Wij verheugen ons er op. 
De bootkaarten en de parkeerkaart zijn al uitgeprint en de fietsen reeds gereserveerd. 
Dit wordt genieten. 
Een fijne dag allemaal. 

Geen opmerkingen: