vrijdag 27 april 2012

27 april.

Gisterochtend op tijd opgestaan. 6.30 uur even een doekje om de kop tanden gepoetst en aangekleed. Vervolgens om 7 uur de deur uit van het hotel en dat naar het busstation want de bus vertrok om 7.45 uur. In de stationsrestauratie snel een kop koffie en een broodje gescoord, want dat doen de Spanjaarden. In het hotel kost een ontbijt 11 euro en nu waren we weer klaar voor 6 euro voor ons beide. toen in de bus richting Torres del Rio het is prachtig te zien hoe de pelgrims dan al door het landschap ploegen. Wij kwamen aan rond 8.30 uur  en zijn gelijk van start gegaan. Het ging gelijk stijl berg op en ik was dus gelijk al helemaal doorweekt. Zweten  en zweten maar als je maar doorloopt is er niets aan de hand. Stil staan is koud worden. Het is een etappe van ruim 20 km met mooie landschappen veel wijngaarden en amandelbomen. Veel klaprozen weer in bloei maar ook goudsbloemen en wilde tijm in bloei. Rond 12 uur kwamen we aan in Viana een mooie plaats daar koffie gedronken met een stuk tortilla en toen de kerk in. Daar een stempel gehaald en helemaal overdonderd door de pracht en praal en mooie muziek wat hier gespeeld werd. Ik ben er emotioneel van geworden en heb even zitten janken in mezelf. Gelukkig had ik nog zakdoekjes. Het was zo mooi dat is niet te beschrijven. Heb als dank een aantal kaarsjes opgestoken, echte....... want over het algemeen hebben ze hier in de kerken elektrische kaarsjes je gooit er een munt in en het kaarsje brand een aantal minuten en dan is hij weer uit. Maar nu waren het eens weer echte kaarsjes. Als je de kerk goed wil bekijken gooi je ook een euro in een automaat en wordt alles vol verlicht voor een aantal minuten. Ik heb door de moderne middelen contact met Nederland en dat vind ik heel fijn. Onderweg kwamen we een nederlandse mevrouw tegen die ook even eenzaam was en met ons mee is gelopen. Maar als ik dan even een mail krijg van Max die ik erg mis of van Vera die mij de groeten doet van Lidy en Wilma dan is mijn dag weer helemaal goed en voel ik me weer lekker. Die mevrouw is helemaal met ons meegelopen naar Logrono en wij hebben haar de weg gewezen naar de refugio. Zij heeft als streven dat ze elke dag 20 euro uit mag geven. Dat is zeer karig moet ik zeggen. Maar goed een overnachting in een refugio kost dan ook rond de 8 euro de rest van de dag heb je dan nog 12 euro te besteden en dat vind ik niet veel een pelgrimsmenu kost rond de 10 euro en de rest wordt dan water. Sommige pelgrims kopen een blik bonen en eten die op. Nou Marleen en ik eten er flink van, we willen dan ook niet van de honger omkomen. We liepen vanmiddag langs het crematorium en het kerkhof maar we zijn nog niet van plan er gebruik van te maken.
Logrono is de hoofdstad van de provincie Rioja. In de wijngaarden op de hellingen worden de druiven voor de Riojawijnen verbouwd en dat hebben we gezien en zullen we zien.
Het is werkelijk geweldig hoe de route wordt aangegeven en hoe er ook voor gebouwd is we zijn weer over mooie bruggen gekomen en door verscheidene tunneltjes speciaal voor de Camino aangelegd en overal zie je de pelgrims lopen als mieren over het pad. Overal zijn punten waar je water kunt tappen en waar je wel even kunt rusten op een bankje.
In Logrono zijn prachtige parken en mooie straten met een veelheid aan kerken de een nog mooier dan de ander maar als pelgrim moet je de Santiago kerk gezien hebben met voor in het portaal een beeld van de Apostel Jacobus afgebeeld als Matomores.....Koppensneller. Zou daar het spreekwoord vandaan komen ; ik zal je mores leren.
Het is een groot beeld met Jacobus op een paard met overal hoofden van ....moren denk ik.
Luguber net als iedere avond als je zit te eten een grote tv met stieren vechten en leuk dat die spanjaarden dan vinden. De ene stier na de ander wordt neegestoken. Er vloeit heel veel bloed hier.Maar goed het zal wel de kultuur zijn en wij nuchtere hollander verbazen ons.
Vandaag gaan we richting Najera een tocht van 31 km staat als zwaar aangegeven. klimmen van 385 meter naar 715 meter nou mij niet gezien. Marleen is naar het busstation om te vragen wanneer er bussen vertrekken. Ons plan is om 13 of 21 km te lopen en de rest met de bus. We zullen zien hoe het gaat en morgen laat ik dan weten hoe het verlopen is.
Groetjes


Pelgrim wordt een mens gaandeweg
de tijd moet druppelen
om zekerheden los te weken,
om harten open te breken,
om solidariteit te voeden en
deemoed te laten groeien.

Jeroen Gooskens

Geen opmerkingen: