dinsdag 10 september 2013

Vulpera - Zwitserland

dinsdag 10 september 

Gisteren was een heerlijke dag. Het was fris maar wel heel zonnig. 
Op tijd uit bed en om 7.45 uur stond ik fris en fruitig voor de bakkerij om een Pfundsbrood te halen. Heerlijk bruin brood met veel graankorrels. 
Ook maar even een krant gekocht. De bakker was al vanaf 6 uur geopend dus ik had eerder voor een brood kunnen gaan. Heerlijk om al die mensen tegen te komen die naar hun werk gaan en kinderen naar school  brengen. Iedereen groet vriendelijk en dat kom je toch ook anders tegen. Na het ontbijt even goed de krant gelezen, koffie gedronken en een plan gemaakt voor de middag. 
Met de auto naar Zwitserland en wel de plaats Vulpera dat ligt in Engadin en daar zijn we ruim 30 jaar geleden op vakantie geweest. We boekten deze vakantie via een reisbureau en reden hier zelf naar toe. Toen we geboekt hadden hebben we mijn ouders gebeld die in Pfunds op de camping stonden om eens een kijkje te gaan nemen. Dat hebben ze gedaan en het verslag loog er niet om. Wat een chique boel daar de perzen liggen in de hal. Het is een heel deftig gebeuren. Nou toen we er zelf aankwamen bleek dit ook zo te zijn. We hebben er een hele leuke vakantie gehad. Behalve toen we per ongeluk een zeepbakje lieten vallen en we 60 gulden voor de schade moesten betalen. 
Wij wilden wel eens zien hoe het er nu uit zag. 
Nou het was veel herkenning en we hebben samen heel wat afgepraat. 


Hier achteraan staan de appartementen waar we toen volgens mij drie weken hebben gelogeerd. 

Dit is een deel van de tuinen die er bij horen. En daarbij kan ik me goed voorstellen dat mijn ouders dit maar erg chique vonden. 


Na een flinke wandeling zijn we weer in de auto gestapt en nog een keer naar Samnaun afgereisd. Maar nu langs de Zwitserse kant naar boven en langs de Oostenrijkse kant weer naar beneden. De Zwitserse kant is wel heel erg lastig om te berijden en al helemaal met een nieuwe auto. Wat wil het geval.....je hebt verschillende tunnels die vaak in een bocht liggen en waarin je geen tegemoet komend verkeer kunt passeren. Dus je moet goed opletten of er verder op een auto de tunnel ingaat. Wij beleefden natuurlijk weer dat we ruim driekwart de tunnel in waren en er toch een domme Duitser voor ons stond. Helaas, maar achter ons stond nog een auto en de Duitser moest dus terug en dat achteruit de helling op. Dat viel niet mee, maar na veel heen en weer gewurmd en volgens mij zweet druppeltjes is het hem toch gelukt. Toen wij nog even zwaaiden als een bedankje kon er niet veel vriendelijkheid vanaf. Onderweg lagen de koeien.....de Milka koeien nog vredig in de wei. 

Ook zij worden binnenkort naar beneden gehaald tijdens de Almabtrieb. 
Want het is hier hoog en de kou komt snel opzetten. Toen het gisteren even wat minder was met het weer, werden de bergen snel wit. Op de radio werd gezegd de bergen werden gesuikerd. Vond ik mooi om te horen. Het werd natuurlijk in het Duits gezegd, maar hoe je dat schrijft weet ik niet. 
We hebben nog een hele poos op een terras gezeten en toch nog even het een en ander ingeslagen. O.a. benzine dat is alvast meegenomen voor de terug reis. 
Die we woensdag a.s. aanvaarden. 
We reizen via Innsbruck naar Wattens en gaan daar Swarovski Kristallwelten bezoeken. Dit heb ik een poos geleden eens gezien op TV en moet heel bijzonder zijn. Vervolgens gaan we naar Dachau om daar het herinneringscentrum te bezoeken. 
Maar eerst vandaag nog even afscheid nemen van Pfunds. 

Er wordt voortdurend aan de weg gewerkt en dan vooral aan tunnels en overkappingen, zoals hier tussen Samnaun en Pfunds. 
Wij gaan nog even aan de wandel en onze spullen pakken. 
Jullie ook een fijne dag toegewenst 
Groetjes 


Geen opmerkingen: