dinsdag 24 september 2013

Glimmen

dinsdag 24 september
Het was gisteren een super dag. Ging op de fiets naar de dokter en dan is het echt genieten in de vroege ochtend. Door het Gorechtpark en de damherten stonden zo mooi te kijken. Er hing een lichte nevel over de vijvers en het zonnetje kwam er al even door.
 

De uitslag bij de dokter was ook prima. Gelukkig geen suiker hoewel het wel steeds op het randje is en de bloeddruk is in jaren niet zo goed geweest. Dus doorgaan met ademhalen en met veel bewegen en over een jaar terug komen. Nou dat geeft de burger weer moed.
In de middag hebben we een heerlijke wandeling gemaakt in de omgeving van Glimmen.
Max had gelezen dat het Quintus bos nogal geleden heeft van een storm een aantal weken geleden.
En dat was goed te zien. Er lagen nog veel afgewaaide takken en zelfs hele boomtoppen hingen naar beneden. De omgeving was afgezet met linten. De rest was al weer aardig opgeruimd.






En dan langs het huis te Glimmen met zijn rijke historie.

In 1560 woonden jonker Johan Valcke thoe Glimmen en zijn echtgenote Ewele Meckena von Meckenaborg op het huis. Tussen 1610 en 1660 behoorde het huis aan Habbo Aldringa en zijn halfbroer Sixtus Aldringa, en later diens zoon Habbo. Elteke Aldringa, dochter van de laatstgenoemde, erfde het halve huis als 7-jarig meisje in 1613. Zij huwde in 1628 met Hillebrand Gruys en overleed in 1645. Beide delen van het huis kwamen toen in handen van twee dochters van Sixtus. Deze verkochten het in 1660 aan jonker Ernst van Sanderen, die het overdroeg aan zijn neef Daniel de Hertoghe. Deze verkocht het huis in 1685; zes jaar later werd het gekocht door Antonius ten Hola. Diens dochter Margaretha trouwde met Johan Hendrik Jullens en in 1735 erfde hun zoon Antonius het huis. De genoemden zorgden tevens voor gestage uitbreiding van het bezit. Antonius' zoon Cornelis Hendrik Tjaden Jullens erfde het in 1804 en via vererving kwam het huis in 1831 in handen van Albertine Henriette ten Berge en in 1881 van Roelof Antonius Quintus. Het laatste familielid dat het huis bewoonde was mevrouw De Ruyter de Wildt-Quintus met haar aangetrouwde familieleden.

Bij de ingang staat zelfs een QRcode bordje en kun je even met je I-phone de informatie opvragen. 
Geweldig geregeld allemaal. 
's avonds naar de TV gekeken een documentaire over alzheimer omdat het de alzheimer week is. 
Indrukwekkend en veel herkenning. 











Geen opmerkingen: