maandag 9 september 2013

timmelsjoch

maandag 9 september

Het was gisteren in Pfunds best nog wel mooi weer. Niet volop zon en een heel klein beetje gespetter, maar niet noemenswaardig. temperatuur van rond de 24 graden dus wij dachten een mooie autorit te maken. Door het Otzdal, naar de plek waar een mooie waterval is en waar Otsi wordt herdacht. Het lijk wat voor jaren geleden gevonden is in het ijs. Maar de locatie viel ons wat tegen en we hadden geen zin om ook nog eens entree te betalen. Dus weer in de auto en dan maar verder rijden. en wat dachten de twee heren. We scheuren over de timmelsjoch of te wel Passo Rombo
Van Oostenrijk naar Italie over de hoogste pas van Tirol op een hoogte van 2509 meter. De zon scheen nog en hoe hoger we kwamen hoe meer de bewolking toenam.
Helemaal boven was een dichte mist. geen hand voor de ogen te zien bijna. Gelukkig was de weg aan de kant afgezet met betonnen randen en een witte streep en kon je zo een beetje de weg ontdekken. We wisten hoe diep de afgrond was dus waren we extra voorzichtig. Aan de TOM TOM heb je hoog in de bergen ook niets, want die is voortdurend de weg kwijt en geeft op de meest vreemde plekken aan de je links af moet om de afgrond in te storten. Nou mooi niet dus, dan de TOM TOM maar uit. het was verder naar beneden weer prachtig en ook mooi om te zien hoe de mensen zich hier weer voorbereiden op de winter. De koeien komen naar beneden en dat gaat gepaard met een groot feest. We hebben dan ook een aantal dorpen doorkruist die dergelijke feesten vierden. De koeien stonden in de kern van het dorp en allerlei versieringen en muziek er omheen met plekken waar je flink bier kon drinken. Een gezellig gebeuren was het, maar we vroegen ons wel af of die koeien het ook leuk vonden. Maar ja wij konden ook met deze koeien niet praten.
We begonnen te rijden bij een temperatuur van 24 graden, onderweg in een tunnel liep de temperatuur op naar 29 graden en boven op de Timmelsjoch was het nog maar 8 graden en aan de andere kant liep de temperatuur snel weer op naar 20 graden en op de Reschenpas daalde de temperatuur weer naar 10 graden en in Pfunds aangekomen was het weer 20 graden Wat een verschil in temperatuur en weer. Van zon in regen en weer in zon met palmbomen en veel fruitbomen in Merano naar de zon met veel grasland in Pfunds. Het was een leuke en indrukwekkende rit van ruim 250 kilometer, maar zeer de moeite waard.
Door problemen met internet op dit moment van schrijven kan ik helaas geen foto plaatsen. Dus laat ik het hierbij.
Vandaag gaan we een stuk Zwitserland in. Daar waren we voor jaren geleden in Vulpera in Graubunden een vakantie doorgebracht en daar gaan we nog even weer kijken hoe het daar is.
Een fijne dag allemaal. 

Geen opmerkingen: