zondag 23 oktober 2011

lunchconcert

Donderdag heb ik maar eens een dagje anders genomen. Ben om 9 uur met de bus naar Groningen gegaan en daar heerlijk rond gesnuffeld. Vervolgens met Max gegeten in het restaurant van het UMCG en daarna naar de Aa-kerk gelopen voor een lunchconcert.

Moet je weten, in de Aa-kerk staat 1 van de beroemdste orgels ter wereld die recentelijk is gerestaureerd en deze week met een muziekfestival weer in gebruik is genomen.
Met het muziekfestival "Schnitgers drooom"

Arp Schnitger was een dikke drie eeuwen geleden een beroemd orgelbouwer. Hij heeft zeker een 150 orgels gebouwd voor kerken in heel Europa. Orgels van hoge kwaliteit, want naar men zegt was Schnitger erg precies en werkt hij alleen met de beste mensen samen. Er zijn nog een stuk of dertig over waaronder het orgel in de Aa-Kerk. Koning Willem 1 zorgde er in 1815 voor dat dit orgel van de Academiekerk naar de Der Aa-kerk werd verplaatst.

Peter Westerbrink de organist hete alle aanwezigen welkom en vervolgens kwam Dirk Molenaar in actie. Hij bracht werken ten gehore van Haszler, Sweelinck, Scheidemann, Anonymus, Speth, Walther, Reger en Menselssohn. Gelijk werd dan ook alles wat het orgel in zich heeft bloot gegeven. Geweldig wat een instrument, het geluid is geweldig van heel subtiel tot heel krachtig en robuust.
Wil je ook even wat zien en horen? Klik dan onderstaande link aan.
http://www.youtube.com/watch?v=G5vAzXof77o

Geen opmerkingen: