woensdag 12 oktober 2011

de Botafumeiro

Dit is hem dan, de Botafumeiro. Het grootste wierookvat ter wereld. Hij hang in al zijn pracht in de kathedraal van Santiago. Met zijn 1,60 meter groot en een gewicht van ca. 80 kg. mag hij er zijn.
Hij is gemaakt door de goudsmid José Losada in 1851.
Als je geluk hebt dan wordt hij aan het einde van de pelgrimsmis  heen en weer gezwaaid door een aantal mensen die dat middels touwen bewerkstelligen. Er zijn zelfs schematische tekeningen van hoe dat in zijn werk gaat.


Heb het een aantal keren mogen zien op TV en steeds weer raak ik er door geïmponeerd. Wat moet dat indrukwekkend zijn om dit in het echt mee te maken. Maar ja ik heb gelezen dat je er € 300,00 voor neer moet tellen. Ja de kerk weet ook wel aan geld te komen. Ach wat dat betreft is er niet veel veranderd.
Vroeger moest je ook allerlei zaken schenken en betalen. De relikwieën hebben de kerk heel wat geld in het laatje gebracht. En als we met een hele grote groep aankomen en iedereen betaald een beetje is € 300,00 ook zo geregeld.

Beste lezers en volgers als jullie het ook eens willen zien. Klik aan en je kunt 4 minuten lang je vergapen aan dit gebeuren. Veel plezier en tot morgen. 

Geen opmerkingen: