woensdag 19 oktober 2011

5 november a.s.

Ter voorbereiding op het slotfeest van het genootschap van Sint Jacob in Utrecht op 5 november a.s. heb ik het boek gekocht "Pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela" Dit is ook de titel van een expositie in het Museum Catharijneconvent in Utrecht waar we die dag naar toe kunnen gaan.

Alles over pelgrims in Museum Catharijneconvent

De nieuwe tentoonstelling “Pelgrims. Onderweg naar Santiago de Compostela” begint vandaag in Museum Catharijneconvent te Utrecht. Vooral in de Middeleeuwen was het gebruikelijk om pelgrimstochten af te leggen naar heilige plekken maar ook in onze moderne tijd zijn er nog duizenden pelgrims. In de voetsporen van een pelgrim ga je over de Camino de Santiago mee op pelgrimstocht naar één van de belangrijkste eindbestemmingen: Santiago de Compostela in Spanje om het graf van apostel Jacobus de Meerdere te bezoeken.

Jan Toorop, De pelgrim, 1921, houtskool en krijt op papier, Utrecht, Museum Catharijneconvent, (ABM te121)
Met behulp van bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenland alsmede objecten uit de eigen collectie (zoals pelgrimstekens en bedevaartspenningen) zal de route naar Santiago de Compostela in de tentoonstelling vanuit diverse invalshoeken belicht worden: historisch, religieus, spiritueel en cultureel, zo laat het museum weten. De geschiedenis rondom de heilige Jacobus zal natuurlijk nader belicht worden, maar ook intrigerende verhalen van historische en hedendaagse pelgrims worden naar voren gebracht. Aangezien er jaarlijks rond de 100.000 pelgrims deze tocht lopen, is het museum tevens op zoek naar persoonlijke pelgrimsverhalen voor een speciale website.
Je kunt de tentoonstelling van 15 oktober tot en met 26 februari 2012 bezoeken in Museum Catharijneconvent.
Het is een geweldig boek met heel veel informatie die ik in mijn voorbereidingen goed kan gebruiken. 


Geen opmerkingen: