woensdag 18 december 2013

Berlijn

woensdag 18 december 
We zitten nog steeds in Berlijn.
Prachtige stad. Gisteren veel gezien en geinspireerd door alles. Veel gelopen en met de metro gereisd. We hebben de Brandenburgertor gezien en zijn er onderdoor gelopen. Daar was een grote demonstratie voor de toestanden in Iran.


We hebben het regeringsgebouw gezien en hebben gelijk een afspraak gemaakt om vandaag daar de koepel te gaan bekijken om 14.15 uur. 


Vervolgens zijn we over de straat Unter der Linden gelopen en hebben de verschillende ambasades bekeken van de buitenkant natuurlijk. Die van Rusland is wel heel bijzonder. Ze hadden zeker 4 kerstbomen in de tuin en het was allemaal goud......bladgoud wat daar blonk. 

Dit is nog maar de hal....hoofdingang.
Vervolgens weer doorgelopen richting Alexanderplatz. Nog maar eens even de kerstmarkt bekeken vanuit een groot warenhuis waar we op de 5e etage mooi voor het raam hebben zitten kijken onder het genot van een lekker kopje koffie. 

Op weg naar het hotel hebben we plannen gemaakt voor vandaag. 
Het wordt check point charlie, de restanten van de muur, het kaufhaus des westen, de koepel van de rijksdag en dan is de dag ook al weer aardig gevuld volgens mij. De kerstman en wij gaan dan weer rusten. 

 En we pakken vast nog wel even weer een kerstmarkt mee. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. 

O ja we zijn gisteren ook nog in een gebouw geweest waar Willy Brandt werd herdacht. Geweldig wat een mooi overzicht en wat indrukwekkend. Laat de man nu vandaag 100 jaar geleden geboren zijn. Hier wordt vast aandacht aan besteed. Nou een fijne dag allemaal. Hieronder nog een kort overzicht van Berlijn. Groetjes 


Berlijn (DuitsBerlin) is de hoofdstad van Duitsland en als stadstaat een deelstaat van dat land. Met 3.375.222 inwoners[1] is Berlijn tevens de grootste stad van het land en de op één na grootste stad in de Europese Unie. De stad ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waarvan ze sinds 1920 geen deel meer uitmaakt.
In zijn geschiedenis, die teruggaat tot de dertiende eeuw, was Berlijn de hoofdstad van Pruisen (1701–1918), het Duitse Keizerrijk (1871–1918), de Weimarrepubliek (1919–1933) en nazi-Duitsland (1933–1945). Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn gedurende meer dan veertig jaar een verdeelde stad, waarbij het oostelijke deel als hoofdstad fungeerde van de Duitse Democratische Republiek en West-Berlijn een de facto exclave van West-Duitsland was. Na de Duitse hereniging in 1990 werd Berlijn de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland en de zetel van het parlement, de deelstaatvertegenwoordiging en het staatshoofd.
Berlijn is een metropool en geldt in Europa als één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra.[2][3] De stad is ook bekend vanwege het hoog-ontwikkelde culturele leven (festivalsnachtleven, musea, kunsttentoonstellingen enz.) en de liberale levensstijl, moderne Zeitgeist en de lage kosten. Bovendien is Berlijn één van de groenste steden van Europa: 22% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 6% uit meren, rivieren en kanalen.[4]
De muur                                           Berlijn nu

Geen opmerkingen: