vrijdag 21 juni 2013

dagtocht

vrijdag 21 juni
Het is vandaag de langste dag.....begin van de zomer.

Zomer- en winterwende[bewerken]

De schijnbare beweging van de aarde gezien vanaf de zon met de zonnewendes en seizoenen. De aardrotatie is voor de overzichtelijkheid buiten beschouwing gelaten en vervangen door elke dag een momentopname op 30° oosterlengte.
Er kunnen een zomerwende en een winterwende worden onderscheiden. Op het noordelijk halfrond vinden ze respectievelijk plaats in juni ("juniwende") en in december ("decemberwende"), op het zuidelijk halfrond is dat andersom.
De wendes zijn overal op aarde op hetzelfde moment. Het tijdstip is daarom in UTC gegeven.
  • De juniwende is meestal op 21 juni, maar soms (in een schrikkeljaar) op 20 juni kort voor middernacht.
  • De decemberwende is meestal op 21 december, maar in de een of twee jaren voorafgaande aan een schrikkeljaar op 22 december.
  • De zomerwende of midzomer (Latijn: solstitium aestivum) luidt het begin in van de zomer. De dag is dan het langst.
  • De winterwende of midwinter (Latijn: solstitium brumalis), luidt het begin van de winter in. De dag is dan het kortst.
Rond de winterwende komt de zon ten noorden van de noordpoolcirkel respectievelijk ten zuiden van de zuidpoolcirkel niet meer boven de horizon. Hoe meer men richting de polen gaat, hoe meer dagen per jaar dit het geval is.
Vanavond is er een midzomernacht feest in het dorpsrandpark van Kolham. Maar ik denk dat we er nog niet weer zijn. Wij hebben de tijd en gaan een lekker dagje weg. 
Ik hoop dat de dames de verrassing kunnen waarderen. 
Het is altijd bijzonder dat we elkaar zo één keer per drie maand ontmoeten. We hebben ook altijd zoveel te vertellen. Ik verheug me op deze dag. Om 10 uur starten we bij mevrouw Riepma met koffie en daarna vertrekken we. 
Het water trekt.

Het leven laat zich alleen maar begrijpen 
door een terugblik,
maar men leeft het voorwaarts.

 Morgen zal ik verhalen hoe onze dag is geweest. Groetjes 

Geen opmerkingen: