vrijdag 18 november 2011

Spier - Ruinen

Het is vandaag een hele mooie wandeling door het Nationaal Park Dwingelderveld over de Dwingeloosche heide naar Engeland......ja ja in Drenthe ligt dat in de buurt van Ruinen. In Ruinen heb ik al heel wat voetstappen liggen in verband met mijn werk en dat ik daar nu te voet naar toe kan. Leuk.
Het was vandaag weer een gratis ritje met de bus. Omdat de apparatuur niet in orde was van de bus en wij wel een Ov kaart hadden mochten we zo instappen. Het was een klein busje en we hebben gezellig gepraat met de chauffeur. De rit van Hoogeveen naar Spier was dan ook zo voorbij.  In Spier aangekomen hebben we eerst koffie gedronken in Het Kasteel. Heerlijke koffie met kersenvlaai en een toef slagroom. Dit was een goed begin. Tegenover dit etablissement konden we onze route beginnen.

Is het niet prachtig met al die herfstkleuren?

Bestand:Dwingelerveld-(Dwingeloosche Heide).jpg

En dan kom je na een lange wandeling over de hei bij het buurtschap Engeland de molen "De Zandplatte"tegen Het is een juweel zoals het daar staat te pronken.

De Zaandplatte

De Zaandplatte
Molen De Zaandplatte te Ruinen
Basisgegevens
PlaatsRuinen
Bouwjaar1964
Typebeltmolen
Kenmerkenachtkantig
Functiekorenmolen
Bestemming Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer 422828
Externe links en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
2009


De Zaandplatte' is een molen in de buurtschap Engeland te Ruinen in deNederlandse gemeente De Wolden).
Het is een rietgedekte, achtkantige houten beltmolen daterend uit 1964. De wieken hebben een vlucht van 20 meter. Oorspronkelijk stond deze molen inEchten en verkeerde in vervallen staat. Deze in 1625 gebouwde molen is ter plekke afgebroken en op de huidige locatie geheel herbouwd. In de buurt van deze plaats stond tot 1878 ook al een molen. De herbouw werd verricht door de molenmaker J.D. Medendorp uit Zuidlaren. De molen deed aanvankelijk dienst als vakantiewoning in beheer bij de toenmalige gemeente Ruinen. Na de restauratie door de firma Vaags uit Aalten in de jaren negentig van de 20e eeuw werd de molen door de gemeente in eigendom overgedragen aan de Stichting Vrienden van de Ruiner Molen. De molen is sindsdien weer maalvaardig en draait op vrijwillige basis. Molenaars zijn de heren J. Schenkel en J. Vondeling. De Zaandplatte is in 2007, na een internet-enquĂȘte door de Drentse molenstichting, uitgeroepen tot de mooiste molen van Drenthe,
Molen De Zaandplatte te Ruinen
Vrij snel daarna bereiken we Ruinen. Wat is dat toch een mooi dorp.

Het terras was niet zo ingericht, maar ik heb er al heel wat keren mogen vertoeven tijdens mijn werkzaamheden. Even lunch pauze houden en een tomatensoep. Die is daar heerlijk. En ook vandaag was het druk en zaten er heel wat mensen te lunchen rond 14 uur. Wij hebben weer een heerlijke tomatensoep genomen met een pannenkoek. Een griekse, hij viel Max tegen maar ik vond hem wel lekker een pannenkoek met tomaat, sla, olijven en veel vetta. Het was een hele hap, maar na een wandeling van 3,5 uur viel hij er goed in. Na even een blik op Lammechien en Bram zijn we weer in de bus gestapt.
Lammechien (zusje van Bartje)Wat te denken van Lammechien het zusje van Bartje. Ze zit hier toch prachtig voor de Mariakerk. En wat te denken van Bram de Ram.

Bram de ram Hij staat er ook dapper en na al die schapen op de hei lijkt me dit een goede afsluiter.

Geen opmerkingen: