zondag 25 augustus 2013

Onstwedder Gaarv'n

zondag 25 augustus 
Het was gisteren genieten op het Oogstfeest van de Onstwedder Gaarv'n. De plek waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Even het verleden opsnuiven. De oude dorsmachine die altijd bij ons in de buurt zijn werk deed. De rijen werklieden die dan aan kwamen rijden op de fiets en de machtige machine die zijn werk deed. Wij mochten dan altijd even voor de strobaal in wording zitten en kregen steeds een drukker in de rug. Of we hielpen met het aanvoeren van de gaarven die dan boven in de machine kwamen.
Hieronder een paar foto's van de dorsmachine.
Dit is het deel waar het graan in de zakken kwam. Zwaar werk voor de mensen om die zware zakken op te beuren en weg te dragen.

 Hier gingen de bundels graan....de gaarv'n er in.


En dit deel van de machine daar werd het stro geperst. En dat waren zware balen die weer afgevoerd moesten worden. 


Voor de dorsmachine was er de vlegel en zie hier wordt er druk gedorst met de vlegel. 

Het was er gezellig druk een boeren boeldag werd er gehouden waar veel verkocht werd. Veel bekenden tegen gekomen en gesproken. Zo ook mijn twee nichten  Anna en Bina met hun aanhang, wat weer leuk was om ze even te zien en te spreken. 
Vroeger deden onze ouders de was met hun moderne middelen. Voor ons zijn het nu oude dingen waar we niet meer aan moeten denken om daar de was mee te doen.  De machines stonden hier nog te stampen. 

En wat dacht je van de tobbe met de wringer......het stond er allemaal. 


 Na dit alles was het heerlijk rusten in Smeerling in de tuin van de oude boerderij met een heerlijk kopje thee en een stukje taart. Dit was genieten.....wellicht de laatste keer in deze omgeving deze zomer.


Na nog even wat over het kerkhof van Onstwedde te hebben gedwaald en de kerk van binnen te hebben bezichtigd wat ik nog nooit had gedaan, zijn we weer naar huis gereden. Wat een mooie gezellige middag was het weer. 
 Hij staat er zo mooi en zo goed onderhouden. Op het kerkhof liggen vele oud buren en voor mij bekenden.
Het is een mooie kerk.
Een stukje geschiedenis leert dat deze kerk tot het jaar 1568 behoorde tot het gebied van het bisdom Osnabrück. De kerk is gebouwd rond 1500. De ruim 41 meter hoge Juffertoren is zeker anderhalve eeuw ouder dan de kerk. 
Onstwedde...vroeger Unsvede genoemd had de enige kerk van Westerwolde. Uit geschriften van 1466 blijkt dat pastoor Gerardus Bol zich kerckheer to Unswedde noemde.
Dan laat ik toch nog even de kerkklok van de toren horen. 
 
Tot slot zijn we wel toe aan een stukje gregoriaans. 


Een fijne zondag. 


Geen opmerkingen: