vrijdag 9 augustus 2013

dazenval

vrijdag 9 augustus
Vandaag vieren mijn tante Coba en oom Tienus hun 50 jarig huwelijksfeest.
Wat een mijlpaal en het zal een leuk weerzien worden denk ik van  familieleden.
We worden om 17 uur in de Wiemel verwacht in de mooie plaats Gasselte.

Gisteren hebben we een flink stuk gefietst.
Tegenwoordig zie je in veel paardenweilanden een ronde zwarte bal hangen met een wit net er omheen.
Heb me al vaak afgevraagd waar dat nu voor is. Is het een speeltje voor de paarden of dient het ergens anders voor.
Internet biedt uitkomst het is een Dazenval.
Wat is nu een daas?
Paardenvlieg of daas
Ik vindt het een eng beest die ik liever niet tegen kom.

Dazen of paardenvliegen behoren tot de familie van de bloedzuigende tweevleugelige insecten. Er bestaan verschillende soorten maar de meest gekende is de regendaas. 
Dazen zijn ongeveer 6 millimeter groot, hebben grote metaalkleurige facetogen, zijn grijs of bruin van kleur, hebben vlekkerige vleugels en een licht gestreept lijf. 
Dazen leggen honderden of duizenden eieren op planten, vochtige weilanden, wegbermen, in het moeras, in de modder en/ of op de slootbodem.
Deze eitjes ontwikkelen zich in een vochtige omgeving tot larven en poppen. Zowel de larven als de poppen zijn erg taai en kunnen overleven in minder gunstige weersomstandigheden. Pas uitgekomen dazen doen zich te goed aan de zonnestralen en vertoeven op de houten weidepalen of bloemschermen. Een volwassen daas leeft ongeveer zes weken.

Waarom steken dazen en hoe gaan ze te werk?

De mannetjes daas eet nectar maar de vrouwtjes hebben bloed nodig om de eitjes te laten rijpen. Hierdoor komt het dat bij warm, zwoel en windstil weer de vrouwtjes dazen  paarden, koeien en mensen gaan bijten en bloed gaan zuigen. De vrouwelijke dazen zoeken hun gastheer aan de hand van uitgeademd koolstofdioxide, beweging, warmte en geuren zoals zweet. Dazen zouden een voorkeur hebben voor donkere kleuren.
Dazen dalen dan snel neer op hun slachtoffer en bijten onmiddellijk. De beet is duidelijk voelbaar omdat hun snuit bestaat uit een aantal mesjes waarmee ze de huid opensnijden. Dankzij deze mesjes is het zelfs mogelijk om door dunne kledij (T-shirts, dunne bloesjes, dunne broeken, dunne sokken) te bijten.
Om tijd te hebben om het vrij gekomen bloed op te zuigen, zodat het bloed niet direct kan stollen, vermengen ze het met speeksel. Het is vooral dit laatste dat het opzwellen van de huid en de jeuk veroorzaakt.
Na de beet kunnen dazen niet snel wegvliegen en kan je ze gemakkelijk dood meppen maar het onheil is dan meestal al geschied. Vooral dieren en mensen die allergisch zijn aan insectenbeten kunnen nogal wat hinder ondervinden van een dazen beet.

Een dazenval.

De dazenval lokt de dazen naar de val, misleidt de dazen zodat ze er niet meer uit geraken en vangt ze op in een bakje. De dazenval is gebaseerd op het natuurlijk gedrag van de dazen (ze reageren op beweging, houden van warmte en zoeken een gastheer om bloed te zuigen).
De dazenval bestaat uit een vrij hangende rubberen zwarte stootbal omgeven door een trechtervormig doorschijnend net dat uitmondt in een opvangsysteem of val-unit waaruit de dazen niet meer kunnen ontsnappen en sterven.

Hoe werkt de dazenval?

De zwarte bol zal warmer zijn dan de omgeving en lokt dus de dazen.
De bol beweegt en imiteert de achterhand van het paard waarop ze gaan neerdalen en bloedzuigen.
Wanneer ze onverrichter zaken willen weg vliegen komen ze in de trechter terecht en zitten ze gevangen in de val.
Het volstaat het opvangsysteem dagelijks te verwijderen en de dazen te vernietigen door bijvoorbeeld invriezing.
Manning trapDe dazenval blijkt heel doeltreffend te zijn (vermindering van dazen met 90 %) en is ongeveer voor € 250 te koop. Het is wel nodig om op open weiland één dazenval per hectare te voorzien.

Soorten dazenvallen en waar te verkrijgen?

De University van Wisconsin bracht de Manning-trap op de markt.
H-trapDe H-trap dazenval is op hetzelfde principe ontworpen en verkrijgbaar bij Protekta in Gemert. Meer informatie en aankoop van deze dazenval:  http://h-trap-dazenval.nl.
Verder is ook de Loer gekend, die ontworpen werd door Frank van den Dungen. LOER betekent “Lokken, Opvangen En Ruimen”. Meer informatie en aankoop van deze dazenval:http://dazenval.punt.nl

Zo weer wat geleerd en ik dacht ik ze het op het blog. Altijd leuk voor later. 

De spreuk van de dag is:

Als de geest van binnen is getemd, kan de vijand daarbuiten hem geen kwaad doen.

Geen opmerkingen: