woensdag 7 maart 2012

wat een leuke tocht.

Maandag met het openbaar vervoer naar Sint Jacobiparochie en vervolgens gelopen door een miesserige regen naar Franeker.
Maar voor je in Franeker bent kom je in Minnertsga en dan in Ried en in Boer en daar staat toch een mooi kerkje. Zie de foto's hierboven.
 De dorpen Ried, Boer en Dongjum liggen op de kwelderrug of strandwal die vanaf Wijnaldum naar Berlikum loopt.
Wat is dat toch een prachtige plaats Franeker. Met het planetarium van Eise Eisinga en zijn mooie renaissancestadhuis. Het is vanouds ook een pelgrimsstad, de Martinikerk van Franeker staat aan de noordzijde van de vierkante Breede plaats dat herinnert aan het Karolingisch castellum dat hier rond 800 moet zijn aangelegd. De verschillende stinsen rond het plein geven aan hoe belangrijk deze plek in Friesland was. Hier op de Breede plaats werd de hollandse graaf, als hij namens de keizer recht kwam sperken, op het schild geheven. De keizerlijke rechtspraak en de met Karel de Grote verbonden Friese Vrijheid gaven de stad ook een bijzondere band met de Apostel Jacobus. Franker was een centrum van de graanhandel en Jacobsdag bold als het begin van de graanoogst. De Martinikerk kreeg zelfs het recht de Jacobsaflaat te verlenen! In de kerk zijn verschillende herinneringen aan de pelgrimstraditie bewaard.
De brede zijbeuken en kooromgang maken de kerk tot een bedevaartskerk. In de kooromgang is een fresco van Jacobus te zien.

  Saakje stond me al op te wachten. Alles naar binnen gebracht en genoten van het weerzien. De hele avond gezellig bijgepraat en heerlijk gegeten van stamppot boerenkool.

Vervolgens naar bed en prima geslapen, na een verfrissende douche ontbeten en nog gezellig verder gepraat en vervolgens afscheid genomen. Door Franeker gelopen richting Tzum.
De kerk in Tzum was toegewijd aan Sint Jan de Doper. De noordzijde van de kerk laat elfde-eeuws romaans muurwerk van tufsteen zien. Pronkstuk van de kerk is de 72 meter hoge, laatgotische, bakstenen toren, die vanwege de hoge spits als de hoogste dorpstoren van Friesland geldt.

Vervolgens doorgelopen naar Winsum en daar de bus genomen en rond 17 uur in Akkrum aangekomen een stempel gekregen in het hotel en gedoucht. Na een maaltijd en een kopje koffie het bed ingedoken en bijgekomen van de tocht. Donderdag heb ik een afspraak en moet ik weer thuis zijn. Maar ik wil vandaag een stempel in Hasselt, dus dat wordt treinen en een stukje lopen. Niet echt pelgrimeren. Maar heb deze 2 dagen wel geleerd met de wheelie te lopen en het apparaat in de bus en trein te gebruiken. Met een dagrugzak op de wheelie en het tuig in de rugzak gaat het perfect. Dat is weer een ervaring rijker.

Alleen met het hart zien we goed;
het wezenlijke is onzichtbaar voor het oog.
Antoine de Saint-Exupéry
Een fijne woensdag allemaal. Groetjes

Geen opmerkingen: