zaterdag 30 juni 2012

30 juni

Reisverslag 21 mei aankomst in Santiago
En daar beneden ligt dan Santiago de Compostela
En daar sta je dan op het grote plein voor de kathedraal
Op die steen
En dan staan deze kleurrijke dames je op te wachten bij je hotel. Mooi standbeeld. 
En dan terug naar de kathedraal, wat immens groot en indrukwekkend. Geheimzinnige duisternis, gedempte geluiden en een zee van licht en in de verte een retabel met een overdaad aan bladgoud. 

Je kijkt werkelijk je ogen uit Het is een allegaartje van stijlen, romaans en gotiek zijn met Spaanse barok ommanteld. Het is er steeds erg druk mensen lopen af en aan en er worden grote groepen rondgeleid. 
 En dan de Botafumeiro het grote wierookvat wat heen en weer slingert op bepaalde tijden als er tenminste € 300,00 op de plank komt. Foto boven laat het mechanisme zien waaraan het vat hangt en waardoor het heen en weer slingert mits er aan het touw getrokken wordt. Maar als hij dan slingert dan zie je ook wat. Hij gaat tot 20 meter hoogte en dat heen en weer door die kerk. Er zijn in het verleden wel doden bij gevallen. Daar kan ik me alles bij voorstellen. Als het touw het ook begeeft dan vliegt hij ook als een projectiel door de lucht.
 En dan ga je naar het kantoor waar je de Compostella op kunt halen mits je een stempelkaart kunt overleggen. 
De tekst luidt als volgt:
Capitulum lujus Almae Apostolicae et Metropolitanae Ecclesiae Compostellanae sigilli Altaris Beati Jacobi Apostoli custos, ut omnibus Fidelibus et Peregrinis ex toto terrarum Orbe, devotionis affectu vel voti causa, ad limina Apostoli Nostri Hispaniarum Patroni ac Tutelaris SANCTI JACOBI convenientibus, authenticas visitationis litteras expediat, omnibus et singulis praesentes inspecturis, notum facit: Dnum Albertum, Martinum, Gerardum Twickler hoc sacratissimum Templum pietatis causa devote visitasse. In quorum fidem praesentes litteras, sigillo ejesdem Sanctae Ecclesiae munitas, ei confero. 
Datum Compostellae die 21 mensis Maii anno dni 2012 

Het betekent ongeveer het volgende:
Als kappitel van deze apostolische kerk van Compostela, en als hoeder van het zegel van het altaar van de heilige apostel Jacobus, maak ik bekend dat de heer Albertus, Martinus, Gerhardus Twickler deze heilige tempel met vrome oogmerken heeft bezocht. 

Nou en dat klopt ook.  








Geen opmerkingen: