maandag 4 juni 2012

4 juni

Voor mijn dagboek is het nu 16 april. 
Wakker worden in een hotelbed en bedenken hoe het nu allemaal moet. 
Het ontbijt en wat ga ik doen vandaag. 
Het ontbijt was snel geregeld, wel anders dan je thuis gewend bent. 
Het gebruik van het servies is toch bijzonder. Maar even rondkijken hoe anderen het doen. Dat kan je veel wijzer maken en zo was het snel naar binnen gewerkt. 
Vervolgens op stap richting de heiligdommen. Voor het hotel zag ik veel mensen in een bepaalde richting lopen dus daar ook maar eens naar toe en dan weet je niet wat je ziet. 


Naar de heiligdommen
 


















het mariabeeld


De kerken
Dit zijn er twee op elkaar en dan op naar de grot.

Ja en dat is toch wel even schrikken. Het was koud en mensen lagen daar toch op hun knieën op die koude vloer en mensen liepen in rijen langs de muur om door de grot te lopen en die muur aan te raken. Er liepen zelfs mensen met kleine flesjes om druppels water op te vangen die naar beneden kwamen door de rotsen. 
Voortdurend werden er diensten opgedragen en 's avonds werd die carrousel van kaarsen aangestoken een heel bijzonder gezicht. Als je daar staat en rond loopt dan doet het je wat. 
Hier worden massaal flessen gevuld met het Lourdes water. Volgens ingewijden is het water wat niet bederft en geneeskrachtig is. Je moet het geloven.



Ja de kaarsen handel floreert, de verkoop bij bakken vol en dan de plek waar de boel in de fik wordt gestoken. Mensen wat een plek en het grappige was dat de kaarsen rond 22 uur allemaal in een grote bak werden gedonderd en afgevoerd. Zo kon men de volgende dag weer met schone plekken beginnen. Jammer voor de mensen die een paar uur geleden een dure kaars hadden aangestoken. 
En dan die kaarsen die 300 euro kosten en ruim 50 kilo wogen. Mensen sjouwen het naar de plek en dan worden ze aangestoken en die laten ze wel branden, maar soms vallen ze om en dan breekt er een grote fik uit. Die wordt dan wel geblust. En als het er helemaal niet meer uitziet wordt dat ook weggehaald. 
Nou morgen ga ik verder. 
Voor de gene die nog een verder beeld wil krijgen van de kerken en hoe alles er uit ziet heb ik een filmpje.



Geen opmerkingen: