vrijdag 22 juni 2012

22 juni

Reisverslag 9 mei Astorga 



 
 Ook daar een grote kathedraal in al zijn glorie. Ik las in een boek, De kathedraal is minder verfijnd dan die van Leon, boerser. Nou dat vond ik niet. Hij was prachtig gerestaureerd. De zuilen vertonen lege plekken, heiligen hebben het in de loop van de tijd af moeten leggen. Uit de gratie geraakt of naar elders meegenomen? Want net als in Frankrijk was ook hier een heilige goud waard als publiekstrekker en kas spekker, voldoende motief voor beelden roof. Heiligenverering en alle handel er omheen, je moet van het houtje zijn om dat te kunnen begrijpen. Hier in Spanje bloeit het nog volop, voor alle eventuealiteiten dient een aparte heilige. In Nederland bellen we Apeldoorn, hier steken ze nog een kaarsje op; de systemen verschillen, de kosten ontlopen elkaar waarschijnlijk niet veel. Ook de baten zijn bij gebrek aan jaarcijfers moeilijk in te schatten. Maar de Spanjaarden hebben geen cijfers nodig om hun heiligen in ere te houden. 

Wat een portaal met prachtige voorstellingen en een deur met mooi houtsnijwerk

Astorga is een ommuurde stad en dat is hier goed te zien. Muren van wel 15 meter hoog en aan de buitenkant is er gewoon tegenaan gebouwd. Kijk je vanaf de muur zo bij mensen in het huis en op het terras. 


Boven de klokkentoren met zijn beelden een man en vrouw die om het kwartier met een hamer op de klok sloegen dag en nacht. Maar Marleen en ik gaven nergens om en sliepen rustig door. Deze opnames zijn vanaf ons hotel balkon gemaakt. we keken mooi op het plein. 



Dit is vanaf de buitenkant van de stad tegen de stadsmuren op met daarboven het bischoppelijk paleis wat gebouwd is door Gaudi. 


Dit is hem het paleis van de bisschop nu een museum en je mocht geen foto's maken, maar zo ondeugend als Marleen was. Die deed het toch en dat leverde een paar mooie foto's op. De bewaking kwam er wel gelijk aanvliegen dat het niet mocht, maar Marleen had ze al. Ze heeft ze aan mij gestuurd en dit is het resultaat.  





Dit is nog een keer de ingang van de Kathedraal met het prachtige beeldhouwwerk. 

Een detail. 




Geen opmerkingen: