dinsdag 5 juni 2012

5 juni

Voor het dagboek is het nu 17 april 
De dag begon weer met een bezoek aan de kerken en dit plein stond in het teken van de bedevaartgangers. Veel groepen nemen een kruis mee en mogen die plaatsen op dit grasveld. Overal komen mensen vandaan. 
In de ochtend werd ik wakker van geraas van kofferwieltjes bleek. Dit waren jongeren die in groepjes van het station kwamen. Ongeveer 10.000 en die gingen een paar dagen rond de kerken en vooral de grot bivakkeren. 
Het was een hele drukte, maar wat wil je met 6 miljoen mensen die jaarlijks Lourdes komen bezoeken. 
Het leek af en toe net of die kerken op een soort wolk stonden zo licht werd het daar. Deze foto laat dat ook wel een beetje zien. Maar de ochtendzon scheen er ook in en het was daar beneden allemaal goud mozaïek. Dus dat wil wel schitteren. 
Vervolgens het ik onder begeleiding een kruisweg gelopen. Dat was heel indrukwekkend. Mensen die gehoor geven aan een opschrift om op de knieën naar boven te kruipen. En de uitleg was mooi. 
Een blik op de omgeving vanaf de plaats waar de volgende foto is gemaakt. 
De kruisiging van Christus 

Na deze rond rang ben ik maar eens Lourdes van een andere kant gaan bekijken. Met een treintje de bergen in. 



En dan 's avonds nog de lichtprocessie. Ook zeer indrukwekkend al die mensen op bedden en in rolstoelen die dan met vele anderen een dik uur lang een ronde lopen over de pleinen onder het zingen van het Ave Maria en achter een verlicht Mariabeeld aan die wordt gedragen en omringd met fakkels. 

Dit was dan Lourdes heel indrukwekkend en als het me gegeven is kom ik zeker een keer terug. 

Geen opmerkingen: