maandag 15 augustus 2011

weer of geen weer

Het was dan zo ver. De Drentse Bluesopera. Max en ik hadden kaarten bemachtigd en de verhalen van mensen die geweest zijn waren van geweldig tot vond er niets aan.
Nou vorm je eigen oordeel dan weet je het precies. Max en ik houden van bijzondere dingen en dit leek ons wel een bijzonder evenement.
Waar gaat het over?

De voorstelling

Het verhaalBennie Bartels is een jonge boer die de boerderij van zijn vader heeft overgenomen. Het bedrijf loopt matig en rijk zal hij er wel nooit van worden. Maar dan ontmoet hij Jenny Voorthuizen, zijn vroegere buurmeisje en nu een geslaagde marketing- en businessvrouw. Jenny heeft het boerenbedrijf van haar ouders omgetoverd tot het succesvolle recreatie-, annex zorg- en wellnessresort De Hunzehof. Voor de noodzakelijke  uitbreidingsplannen heeft Jenny haar oog laten vallen op de pittoreske boerderij van Bennie. De naïeve Bennie denkt een fantastische deal te sluiten, maar dat pakt heel anders uit...
Drenthe en de bluesDrenthe heeft van oudsher iets met de blues. Drenthe is de bakermat van de levende blueslegende Harry Muskee (Cuby and the Blizzards) en ook Daniël Lohues (Skik) heeft er zijn roots. Als muziek van het platteland leent de blues zich perfect voor een opera waarin het gevoel en de drijfveren van de van oorsprong boerenbevolking centraal staan.

De boer centraalDe Drentse Bluesopera gaat over het dilemma waar veel jonge boeren tegenwoordig voor staan. Ga je het bedrijf van je ouders voortzetten of geef je er – moe van regelgeving en dwang tot grootschaligheid – de brui aan? Door het dalende aantal boeren verandert Drenthe wezenlijk van karakter. Drenthe wordt steeds meer een recreatiepark of erger nog: een bejaardenoord! De Drentse Bluesopera brengt deze actuele  thematiek als een vrolijke satire voor het voetlicht.

CastDe Drentse Bluesopera wordt gespeeld door professionele acteurs/zangers en muzikanten. De cast wordt aangevuld met ruim dertig figuranten uit Drenthe.
Drentse taalDe Drentse Bluesopera wordt gespeeld en gezongen in het Drents. Ook voor niet-Drentstaligen is de voorstelling goed te volgen.

Bluesopera Gieten: Drents openluchtspektakel in de vakantie
En zo was het ook. Regen en af en toe droog. Alles kledder nat. Alle respect voor de spelers die zich af en toe volledig in de modder lieten vallen en moesten helpen dat de machines door de modder kwamen.
Maar wat een geweldige middag hebben we beleefd. Met allerlei landbouwmachines werden er allerlei zaken uitgebeeld en het verhaal liep mooi en af en toe dramatisch zoals het ook in een opera hoort.
Achteraf bekeken viel het weer ook nog wel mee. Een goede regenjas en wat plastiek en je bent goed tegen een regenbui bestand. Het verhaal van het oude vertrouwde leven en de nieuwe wereld kwam er goed uit.
Ook onder het publiek veel mensen die heel veel dingen niet goed begrepen omdat ze uit de nieuwe wereld komen en daar alleen maar met zich zelf bezig zijn. Sorry hier zal ik een paar mensen tegen het zere been schoppen, maar het moest er even uit.
Ik durf te zeggen nadat we de auto weer uit de modderpoel hadden gekregen dat we een zeer geslaagde middag hebben beleefd.

2 opmerkingen:

Jeugdbegeleiders Cursus Drenthe zei

Het was zo leuk!!! Zo leuk en helaas totaal uitverkocht anders was ik nog een keertje gegaan. http://www.neneh.nl/archief/2011/08/zaterdag_8.html lees maar eens :)

pelgrim zei

Grietje ben het helemaal met je eens. Denk dat het wel zo leuk is als ook nog die schemering intreedt. Maar dat hebben wij dan gemist. Mooie foto's hoor. Ik heb al op je heide foto gestemd. Bedankt voor je reactie.
Groetjes Bert