donderdag 25 augustus 2011

wat een wandeling

Woensdag waren de weersvooruitzichten goed. Het zou niet zonnig zijn maar wel een behoorlijke temperatuur en droog. Dus heb ik me voorbereidt op een vervolg van het Jacobspad.
De route van het Centraal Station in Groningen naar Norg. Wel een flinke tippel bijna 30 km.
Eigenlijk vind ik dat te veel maar goed een pelgrim moet er vast een keer aan geloven.
Heb bedacht dat ik ook zou kunnen stoppen in Langelo. Dat maakt dan ongeveer 25 km.
Daar vandaan met de bus weer naar huis. Het begon met het voornemen om de bus van 7.50 te nemen.
Gerrit Jan de buurman ging net naar zijn werk en vroeg of ik met hem mee reed. Ja leuk. Dus was ik al om 8.10 uur op het centraal station en kon de wandeling beginnen.
080430 Hoofdstation Groningen NL.jpgGroninger Museum 2.jpg
Het is toch wel geweldig oud en modern zo tegenover elkaar en weer verbonden door het kanaal.
Een mooie plek om de dag te beginnen. De rugzak op en lopen maar. Wel uitkijken want het is druk. Veel mensen die al telefonerend en smsend door de stad banjeren. Ook weer een mooi gezicht die drukte.
Zo door het stadspark wat een pracht en die ochtendnevels geweldig.
Het monument voor Jan Evert Scholten in het Stadspark (2008)
Je kunt er niet om heen de grondlegger van dit mooie park Jan Evert Scholten. Ja ja van de aardappelmeelindustrie. Hier moest ik links af. Vervolgens kwam ik langs het paviljoen waar NIHAO nu de scepter zwaait. Niet verkeerd het ziet er keurig uit. Zo door en langs het picardhof en richting Roderwolde.
Maar onderweg zijn ze flink aan het herinrichten. Er moeten waterbergingen komen, met als gevolg dat er veel van de route aanduiding niet klopte en ik op een bepaald moment in Peize uit kwam. Helemaal verkeerd. Dus volgens mij wel 8 km omgelopen. Dankzij een bereidwillige boer heb ik de weg weer gevonden en kon ik na ongeveer 2 uur mijn pad vervolgen. Dat wordt vandaag dus niet Norg.
De gemeente heeft verzaakt een brug goed te onderhouden en wat doen ze dan. Zetten een bord brug gesloten. Maar ik ben over de hekken geklommen en heb toch de brug genomen en zonder kleerscheuren.
Kom in Roderwolde en daar staat de Jacobuskerk.
Jacobskerk Roderwolde.jpg Mooi bord er voor met de Jakobsschelp leuk. Tijdens deze wandeling heb ik hem ook om. Dus een punt van erkenning. Helaas hij was dicht. Maar mooi om te zien.
Verder naar Foxwolde en daarna naar Altena, Lieveren en Langelo. O wat werd ik moe en wat voelde ik mijn voeten. Heb geen stappen teller en die wil ik ook niet maar volgens mij heb ik wel 30 km afgelegd en gezweet. Maar gelukkig had ik andere kleren bij me. Een lokaliteit opgezocht en gevraagd of ik me even om mocht kleden en of ze drinken voor met had en koffie met appelgebak. Alles kwam keurig voor elkaar. Nadat ik even gezeten had en alles opgedronken en gegeten kwam de bus er aan en was het via Roden naar Groningen daar overgestapt naar Kolham. Ik leer al aardig omgaan met het openbaar vervoer. Nu de telefoon nog, want onderweg had ik diverse keren een WIFI verbinding en dat is gratis heb ik ontdekt, maar plotseling had hij helemaal geen zin meer en kon ik niets meer. Ik heb bedacht wellicht vocht, want het begon tegen het eind van de tocht toch aardig te regenen en ik zwete als een rund (weer eens wat anders dan bloed). Maar ja daar moet hij eigenlijk wel tegen kunnen. Heb hem vanavond uit elkaar gehaald een poos laten liggen en weer in elkaar gezet en nu doet hij het weer. Even op letten. Dit kan zo niet.
We wachten af. Wilde donderdag weer lopen, maar zoals ik me nu voel is dat te veel van het goede dus maar even niet. Maar het is wel een prachtige route. Ik geniet met volle teugen.
Tot de volgende keer Route Langelo, Norg, Vries. Denk dat dit half september wordt.

1 opmerking:

Wiebe zei

Bert,
Dit is de eerste keer dat ik je blog bezoek. Het geheel ontroerd me. En daarnaast voel ik mij vereerd met het gegevenb dat ik je mag kennen. Blijf je volgen en hoop samen eens een wandeling te maken.
Groeten Wiebe