woensdag 31 augustus 2011

het boek is uit

Kon gewoon niet meer stoppen met lezen van het boek "Geef nooit op".
Het is zo'n mooi boek zo mooi geschreven en zo veel belevenissen en gebeurtenissen.
Ik heb er van genoten.
Vond op pagina 242 een heel mooi stukje over het leven. een mooie metafoor.

Het leven is een pad dat je - hoe je het ook bekijkt - toch in je eentje aflegt.
Natuurlijk komen er mensen op je pad. Sommigen waar je zelfs lange tijd mee oploopt.
Maar jouw pad, jouw levenspad loop je uiteindelijk zelf en alleen. En hoewel je ongetwijfeld kuilen en gaten in de weg tegenkomt, waar je ook loopt, laat het je niet weerhouden om je pad te blijven vervolgen. Uiteindelijk bepaal je zelf de route die je loopt. Linksaf, rechtsaf, welke kant je ook opgaat, de autonomie ligt in jouw handen.

Is dit nu niet geweldig. Ik neem hem in mij op.
Aan het einde van het boek gaat het als volgt:

En wat ga jij doen? Het boek is uit, het verhaal afgelopen. Maar jouw verhaal begint nu pas echt! Welke dromen wil jij dromen om een glimlach op je gezicht te toveren? Welke resultaten wil jij zien om die enthousiasme in elke cel van je lijf te voelen? Welke stappen ga jij nemen om het onmogelijke mogelijk te maken? Niks is onmogelijk. De wereld ligt open voor je voeten.
 Dit is dan de schrijver van het boek. Robert van de Wolk.
Robert bedankt dat ik dit boek mocht lezen. Ga hem voor dat ik ga lopen vast nog een keer lezen.
Ik heb er van genoten. ISBN: 978-90-484-1890-9
Ik wil Irna nog bedanken voor de tip.

dinsdag 30 augustus 2011

he wat leuk

Ik kreeg een correctie op mijn verhaal over de wandeling van woensdag 24 augustus waarin ik schreef dat Jan Evert Scholten de grondlegger van het Scholten concern was. Maar een volger maakte me attent op het feit dat dit niet klopt. Leuk is dat......wordt ik alleen maar wijzer van en kan ik weer van leren. Een mens is nooit oud genoeg niet waar.
Daarom het volgende:
Willem Albert is de grondlegger en dit was de vader van Jan Evert.
W.A. Scholten was de grondlegger van het gelijknamige bedrijf in Foxhol. Het was eigenlijk de eerste Nederlandse multinational met fabrieken over heel Europa en zelf tot in Azië. Mijn volger schreef dat hij zich nog briefpapier herinnert met alle vestigingen er op, waar zelfs een stad aan de oostkust van de Oeral op stond. Het handelslogo was een dubbele driehoek.
W.A. Scholten werd geboren in Tonden (Achterhoek). Zo heet de aardappelmeelfabriek in Foxhol.
Er waren en zijn vele fabrieken die door Scholten gesticht zijn. In Zuidbroek, Sappemeer, Smilde, Emlichheim bij Coevorden etc.
Jan Evert Scholten was zijn erfgenaam en is geboren in Foxhol. Hij woonde later in het beruchte Scholtenhuis aan de Grote Markt in Groningen. Jan Evert was schat rijk door de erfenis van zijn vader en schonk de stad Groningen het Stadspark. Zijn daden waren niet zo roemrucht als die van zijn vader Willem Albert Scholten.
Mijn volger vond dat Willem Albert de eer moet krijgen die hem toekomt. Mijn volger heeft ooit gewerkt bij Scholten en heeft van zijn vader een gouden horloge gekregen die zijn vader had van W.A. Scholten Foxhol.
John ik wil je bedanken voor dit verhaal.

Dit is dan Willem Albert en zijn voormalige woonhuis Villa Gelria aan de Verlengde Hereweg in Groningen.
Nu het hoofdkwartier van Koop Tjuchem. Op de Zuiderbegraafplaats staat het grafmonument met plek voor 27 overledenen. Scholten wilde voor 45 plaatsen en er wordt zelfs beweerd voor meer, maar daar kon de gemeente geen goedkeuring aan geven. Mensen als je eens iets wil, meldt je aan voor een rondleiding over deze begraafplaats. Heb ik laatst gedaan en het is een zeer boeiend gebeuren van rond de 2 uur. Je staat versteld wat voor mensen hier allemaal begraven liggen. Wat heeft Groningen veel beroemdheden voort gebracht.
Nou nogmaals John bedankt voor je reactie.
Groetjes

maandag 29 augustus 2011

maandag

Wat is nu eigenlijk de maandag. Ja de eerste werkdag van de week. Maar wat nog meer.
Nou in wikipedia staat het volgende:

Maandag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dagen van de week
Maandag - Dinsdag - Woensdag - Donderdag -
Vrijdag - Zaterdag - Zondag
Wiktfavicon en.svg
Zoek maandag op in het WikiWoordenboek.
Maandag is een van de zeven dagen van de week volgens de gregoriaanse kalender. Het is de dag die op de zondag volgt, de dag na maandag is dinsdag.
Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette hij dies Lunaes, dag van de maan. In het volksgeloof staat de dag in een kwade reuk.
In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Wie van de oorspronkelijke stand van zaken uitgaat, zal de zondag de eerste dag vinden, en daarmee de maandag de tweede. Agenda's vermelden de maandag doorgaans als eerste dag, vooral ook om het weekeinde samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.
De Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: van de talen die de maandag niet naar de maan noemen, maar aan zijn plaats in de week, beschouwt het Portugees de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heten dinsdag 'derde dag' en donderdag 'vijfde dag'.
Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden

Heb ook wel eens gehoord dat mensen er last van hebben. Nou toch leuk om te weten.
Ik ga maar eens aan de was. Ook zo iets.....maandag wasdag. He alles weer lekker schoon en fris na het weekeinde.
doei tot morgen

zondag 28 augustus 2011

Laudate Dominum

Het is zondag even tijd voor mooie muziek en eens over zaken na te denken.
Laudate Dominum.......prachtig stuk van Mozart.


Latijnse tekst

Laudate Dominum omnes gentes
Laudate eum, omnes populi
Quoniam confirmata est
Super nos Misericordia eius,
Et veritas Domini manet in Aeternum.
Gloria Patri et Filio et Spiritui Sancto.
Sicut erat in principio, et nunc, et semper.
Et in saecula saeculorum.
Amen.
De vertaling:

Prijs de Heer, alle volken;
Looft Hem, alle mensen.
Want Hij heeft geschonken
Zijn ontferm U over ons,
En de waarheid van de Heer tot in eeuwigheid.
Eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest,
zoals het was in het begin en nu en tot in eeuwigheid,
en voor de generaties van generaties.
Amen.
Het wordt door vele mensen.....vaak vrouwen gezongen, maar Cecilia Bartoli doet het zo mooi.
http://www.youtube.com/watch?v=EsEnM8mGj_Y
Het is een lust om dit op zondag......maar ook andere dagen eens te beluisteren. Het brengt mij in ieder geval in beroering. Mooi boek er bij en een lekker kopje koffie en mijn dag kan niet meer stuk.
Beste lezers en volgers een fijne zondag toegewenst.
Denken jullie even aan de enquete onderaan? Alvast bedankt.

nog even weer over het boek GEEF NOOIT OP

Hier nog wat impressies.
AstorgaEtappe Astorga - Rabanal del CaminoEtappe Rabanal del Camino - Ponferrada  Cruz del Ferro Etappe Rabanal del Camino - Ponferrada  O CebreiroEtappe Palas de Rei - ArzuaSantiago de CompostelaSantiago de CompostelaSantiago de CompostelaSantiago de Compostela Dit is dan Santiago met zijn Kathedraal.
Een overweging in het boek luidt als volgt:

Hoe zit het met jou?
Stel jezelf eens de vraag of (en zo ja, wanneer) je durfde te dromen over iets dat je graag wilde doen. Durfde je jezelf toe te staan die droom te realiseren? Met kleine stapjes en misschien wel met knikkende knieën? En wat lig er nog voor je? Waar droom je nu nog van? Welke stappen kun je nemen om dichter bij je doel te komen? Dichter bij het realiseren van je droom. Die ultieme wens.

Ik vindt dit mooie vragen om over na te denken. Nou dat ga ik dan ook doen.
Groetjes

vrijdag 26 augustus 2011

wat een leuk boek

Ik melde al dat ik een boek heb gekocht met de titel: Geef nooit op.
Ben niet zo'n lezer en voor ik een boek door ben duurt het even.
Maar dit boek ben ik mee begonnen en in een mum van tijd zat ik op pagina 120. Hij heeft 250 dus al bijna op de helft. Robert van der Wolk beschrijft zijn voorbereidingen en zijn tocht om een bijzonder inspirerende manier. Kan er veel van leren. Hij geeft ook handige tips. Bijkomend voordeel hij heeft hem recent gelopen.
Dit maakt dat er veel wordt omschreven dat er nu ook is of inmiddels gerealiseerd is. Ook zaken waar je vooral niet moet zijn. Wat me wel opvalt is dat alle mensen die de CAMINO lopen 's morgen om 6 uur opstaan en rond 7 uur gaan lopen om de hitte voor te zijn en rond 14 uur een plek voor de nacht zoeken.
Dat is een hele goede tip en die komt me ook heel goed uit als ochtendmens.
Deze jonge man van midden 20 heeft allerlei problemen. Hij is HBO student en is diabeet en daardoor bijna nierpatient en slechtziend. Hij heeft ook nog gebrek aan geld........zou bijna zeggen wie niet.
Hij schrijft een stukje over zijn motivatie en dat luidt als volgt:
Nu weet ik het. Het was de overtuiging dat ik, ondanks alle problemen- fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel - er toch goed aan doe om mijn dromen te leven. Laat het niet alleen bij een droom blijven, maar durf toe te staan om die droom te realiseren. En dat daar soms een andere route voor gelopen moet worden om tot je doel te komen, ach ja, so be it. Het leven volgt zelden exact en een van te voren opgestelde planning. Het kiest zijn eigen weg. De clou zit erin, dat jij de kapitein bent van jou schip, en dat jij de orders geeft waar je heen wilt.
Zo had ik als kapitein van mijn schip bedacht dat ik rond april 2010 mijn grote persoonlijke uitdaging aan zou gaan: het lopen van El Camino: 800 kilometer over de Pyreneeën, over vlakke, warme wegen, heuvelachtige weggetjes in het prachtige groen van Galicië om uiteindelijk te eindigen in de befaamde stad waar de discipel Jacobus begraven ligt, Santiage de Compostella.
Het plan alleen werd bruut verstoord door ontwikkelingen die ik niet had voorzien. Mijn fysieke toestand verslechterde. Als gevolg van de jarenlange onstabiele diabetes is mijn nierfunctie achteruit gegaan. Ze werken nog maar voor slechts 15 procent. Bij tien procent is dialyse noodzakelijk. Mijn internist liet me onlangs al weten dat in een worst case scenario ik nog maar één jaar te leven heb. Dat wil zeggen, als er niets gedaan wordt aan deze situatie.
En zo gaat het nog even door. Om o.a. deze redenen besluit hij een half jaar eerder te gaan.
Het is prachtig om dan te lezen wat er allemaal gebeurt.
Wat ook een moed om met zoveel problemen deze tocht te maken. Ik ga snel verder lezen.

Etappe St Jean Pied de Port - RoncesvallesEtappe St Jean Pied de Port - RoncesvallesSt Jean Pied de PortSanto Domingo de la CalzadaEtappe Belorado - San Juan de OrtegaEtappe Burgos - HontanasBurgosEtappe Villadangos - AstorgaEtappe Villadangos - AstorgaEtappe Villadangos - Astorga
Dit zijn zo wat impressies van de tocht. Zal nog wel eens wat laten zien. Dit hoort ook bij de voorbereidingen. Weten wat je onderweg tegen komt. Is het niet geweldig.
Zo pak gauw weer het boek. Ben in deze streken die hier boven getoond worden.

donderdag 25 augustus 2011

wat een wandeling

Woensdag waren de weersvooruitzichten goed. Het zou niet zonnig zijn maar wel een behoorlijke temperatuur en droog. Dus heb ik me voorbereidt op een vervolg van het Jacobspad.
De route van het Centraal Station in Groningen naar Norg. Wel een flinke tippel bijna 30 km.
Eigenlijk vind ik dat te veel maar goed een pelgrim moet er vast een keer aan geloven.
Heb bedacht dat ik ook zou kunnen stoppen in Langelo. Dat maakt dan ongeveer 25 km.
Daar vandaan met de bus weer naar huis. Het begon met het voornemen om de bus van 7.50 te nemen.
Gerrit Jan de buurman ging net naar zijn werk en vroeg of ik met hem mee reed. Ja leuk. Dus was ik al om 8.10 uur op het centraal station en kon de wandeling beginnen.
080430 Hoofdstation Groningen NL.jpgGroninger Museum 2.jpg
Het is toch wel geweldig oud en modern zo tegenover elkaar en weer verbonden door het kanaal.
Een mooie plek om de dag te beginnen. De rugzak op en lopen maar. Wel uitkijken want het is druk. Veel mensen die al telefonerend en smsend door de stad banjeren. Ook weer een mooi gezicht die drukte.
Zo door het stadspark wat een pracht en die ochtendnevels geweldig.
Het monument voor Jan Evert Scholten in het Stadspark (2008)
Je kunt er niet om heen de grondlegger van dit mooie park Jan Evert Scholten. Ja ja van de aardappelmeelindustrie. Hier moest ik links af. Vervolgens kwam ik langs het paviljoen waar NIHAO nu de scepter zwaait. Niet verkeerd het ziet er keurig uit. Zo door en langs het picardhof en richting Roderwolde.
Maar onderweg zijn ze flink aan het herinrichten. Er moeten waterbergingen komen, met als gevolg dat er veel van de route aanduiding niet klopte en ik op een bepaald moment in Peize uit kwam. Helemaal verkeerd. Dus volgens mij wel 8 km omgelopen. Dankzij een bereidwillige boer heb ik de weg weer gevonden en kon ik na ongeveer 2 uur mijn pad vervolgen. Dat wordt vandaag dus niet Norg.
De gemeente heeft verzaakt een brug goed te onderhouden en wat doen ze dan. Zetten een bord brug gesloten. Maar ik ben over de hekken geklommen en heb toch de brug genomen en zonder kleerscheuren.
Kom in Roderwolde en daar staat de Jacobuskerk.
Jacobskerk Roderwolde.jpg Mooi bord er voor met de Jakobsschelp leuk. Tijdens deze wandeling heb ik hem ook om. Dus een punt van erkenning. Helaas hij was dicht. Maar mooi om te zien.
Verder naar Foxwolde en daarna naar Altena, Lieveren en Langelo. O wat werd ik moe en wat voelde ik mijn voeten. Heb geen stappen teller en die wil ik ook niet maar volgens mij heb ik wel 30 km afgelegd en gezweet. Maar gelukkig had ik andere kleren bij me. Een lokaliteit opgezocht en gevraagd of ik me even om mocht kleden en of ze drinken voor met had en koffie met appelgebak. Alles kwam keurig voor elkaar. Nadat ik even gezeten had en alles opgedronken en gegeten kwam de bus er aan en was het via Roden naar Groningen daar overgestapt naar Kolham. Ik leer al aardig omgaan met het openbaar vervoer. Nu de telefoon nog, want onderweg had ik diverse keren een WIFI verbinding en dat is gratis heb ik ontdekt, maar plotseling had hij helemaal geen zin meer en kon ik niets meer. Ik heb bedacht wellicht vocht, want het begon tegen het eind van de tocht toch aardig te regenen en ik zwete als een rund (weer eens wat anders dan bloed). Maar ja daar moet hij eigenlijk wel tegen kunnen. Heb hem vanavond uit elkaar gehaald een poos laten liggen en weer in elkaar gezet en nu doet hij het weer. Even op letten. Dit kan zo niet.
We wachten af. Wilde donderdag weer lopen, maar zoals ik me nu voel is dat te veel van het goede dus maar even niet. Maar het is wel een prachtige route. Ik geniet met volle teugen.
Tot de volgende keer Route Langelo, Norg, Vries. Denk dat dit half september wordt.

woensdag 24 augustus 2011

wat een leuke en in mijn optiek geweldige notaris

Gisteren naar de notaris geweest. Gelukkig een mens waar je goed mee kunt overleggen en die reëel in het leven staat. Het is een verademing om met deze persoon te spreken en je dilemma's voor te leggen en een antwoord te krijgen waar je weer je plan uit kunt destilleren. Na het bezoek even langs het kerkhof geweest.
Het onkruid begint te groeien. Ja het is ook al weer bijna 2 maand geleden dat moeder is overleden.
In de loop van deze komende weken zal de steen weer herplaatst worden met de aangepaste tekst.
Heb alles even weer onkruid vrij gemaakt en aangeharkt. Ziet alles er weer netjes uit.
Een wel bestede dag, wat een goed gevoel geeft.


Dit zal het dan worden als alles is afgewerkt is dit de laatste rustplaats van mijn ouders en kan ik af en toe nog even langs lopen.

dinsdag 23 augustus 2011

de notaris

De notaris regelt veel en je kunt er niet altijd om heen.
Voor het kopen van een huis, het opstellen van een testament, voor het openen van een testament en het opstellen van een verklaring van erfrecht het is allemaal voorbehouden aan de notaris.
De notaris omdat het moet. Was de titel van een stukje in de plus het magazine van september 2011 het blad voor de 50 plusser. Kwam nu wel goed uit om zo'n bijlage er bij te hebben in verband met de afwikkeling van het overlijden van moeder.
Dus maar naar de notaris.
Vond een leuke karikatuur.......van de notaris. Grappig....ben heel benieuwd.

maandag 22 augustus 2011

wat is het toch wat

Een mens kan ook niet gewoon dood gaan.
Wat een toestanden, administratieve rompslomp en een geregel.
Naar de notaris, naar de bank, naar allerlei instanties voor het opzeggen van abonnementen.
Ja ja een mens heeft wat afspraken en verplichtingen.
Gelukkig had moeder alles goed geregeld, maar voor ook alles is afgehandeld.
Sommige instanties zijn ook behoorlijk vasthoudend en weten soms zaken niet goed in hun organisatie in te voeren. Dit maakt dat je weer betalingsherinnering krijgt en allerlei papieren die eigenlijk niet meer nodig zijn. Ook betalingen waar je geen recht op hebt en die dan prompt weer terug betaald moeten worden.
Wat een gedoe. Maar goed ik heb de tijd en besteed die tijd dan ook maar.
Langleve de bureaucratie.


Vond dit een mooie afbeelding van de bureaucratie.
Vond ook een gedicht van Caroline van Geel met de titel:

De vloek van de bureaucratie
Met een verwrongen aangezicht
kijkt de burger uit het raam
Vervaagde beelden gaan aan hem voorbij
vervaagd door tranen in zijn ogen
tranen veroorzaakt door de bureaucratie
Arbeid heeft hij jaren geleden al afgezworen
Gebukt onder een juk
leidt hij zijn leven
Het juk van de onderdrukking
De machteloosheid als gevolg van de macht en
de stemmen van de ambtenaren
Te verraden om zijn eigen leven
te kunnen leiden
Van binnen dood gegaan door
het gekleineerd worden door die anderen
Die anderen die gebruik maken
van een mens zijn enige bezit,
de zuivere geest
De geest die niet meer bestaat

Ach we gaan er deze week maar even tegenaan, hopelijk is het leed wat dit betreft dan weer even geleden.

zondag 21 augustus 2011

gewonnen

Heb een prijs gewonnen. 2 vrij kaarten voor een zomerconcert van het Urker mannen ensamble met medewerking van Call in de Jozefkerk in Assen.
Max en ik zijn vrijdagavond geweest.
Het was genieten, wat kunnen deze mensen fantastisch zingen.
Werken van Handel, Schubert, Bach maar ook van Cohen en niet te vergeten.
Grieg. Het prachtige lied het Solveigs lied werd zo mooi ten gehore gebracht.
De rillingen liepen over me heen.
http://www.youtube.com/watch?v=6hhm0yiI4CE als je belangstelling hebt?
Dit is niet de zangeres van Call maar ze zong minstens zo mooi.
Het deed me zo denken aan onze vakantie aan Noorwegen jaren geleden.
Grieg heeft zulke prachtige stukken geschreven.
Dit lied is een weerklank van de heimwee die zijn vrouw heeft ervaren toen hij in Marokko zat.
Zijn vrouw Solveig zat toen wat voor zich uit te meimeren en daar is dit lied uit voort gekomen.
http://www.youtube.com/watch?v=P78914u9x6Y Wil je weten wat en wie Call is geniet dan van een samenvatting van nummers van hun DVD met o.a. het Ave Maria
CALL bestaat uit professionele zangers en zangeressen.Veel plezier. Wij hebben in ieder geval genoten. Bedankt Pieter Jan Leusink voor de kaartjes.

zaterdag 20 augustus 2011

toch maar even naar de dokter

Als ik straks wordt gestoken door insecten en mijn lichaam reageert zo als nu, is het maar goed te weten wat ik het beste kan doen.
De huisarts heeft het bekeken en geeft alleen maar een compliment. Mijn lichaam reageert perfect op de vreemde stoffen. Wel heftig, maar eigenlijk normaal. Voor de toekomst is het wellicht te overwegen om pilletjes te kopen en als er dan een reactie is die in te nemen. Voor nu het beste koelen.
Nou dat gaan we dan maar doen. Mocht het volgende week nog zo zijn dan terug komen.
Goed dokter. Een fijn weekeinde.
Nou dat was het dan. Een mens moet wat lijden. Ach niet te veel aan denken. Lezen in het boek van Ina.
Heb hem bijna uit. "Laat Loes maar lopen" Deze vrouw heeft gelopen van Delft naar Santiage de Compostela  van 4 april tot 8 augustus 1996. Leuk om te lezen. Wat een ervaringen. Kan er alleen maar mijn voordeel mee doen. Was van plan om onderweg te gaan camperen, maar na een proef thuis en wat ik in dit boek lees. Dacht het niet. Ga me toch anders voorbereiden.
Vandaar het boek gekocht "Geef nooit op" Dit is een boek geschreven door Robert van der Wolk. Hij heeft een heel slecht gezichtsvermogen en is diabeet en heeft toch de pelgrimstocht gemaakt. Lijkt me interessant om te lezen hoe hij dat heeft gedaan. Leuke tip van Irna mijn vroegere collega. Bedankt Irna.
Geef nooit op

vrijdag 19 augustus 2011

pijn

Het was deze week hard werken in de tuin. Van vorige week had ik een flinke blaar achter mijn rechter hiel. Stom had de schoen niet goed genoeg gestrikt en onderweg nam ik niet de tijd om het corrigeren.
Maandag de tuin in en de heg knippen. In de korte broek en vervolgens aan de slag.
Op een bepaald moment zag ik een boom in de singel staan die steeds verder naar mijn tuin toe kwam. Dit irriteerde me al lang en nam de stap. Dwars door de brandnetels en hup de zaag er in. Toen de boom om lag en ik alles aan de kant had vernam ik dat ik flink geprikt was door de brandnetels maar ook door de muggen. Het is nu vrijdag en mijn rechterbeen is helemaal opgezwollen hij gloeit en er zitten blaren op. Wat dit is geweest? Of ik ontwikkel een allergie of het waren bijzondere wezens.
Moet wel wat aan gebeuren. Zo kan ik het weekeinde niet in.
Grote brandnetelEen malariamug (Anopheles gambiae)
Bah wat akelige beesten. Moet straks wel oppassen voor die planten en beesten. Maar niet in de korte broek lopen. Was ook stom, maar ja een mens wil wat en is soms zo gefocust op iets.
In de toekomst eerst nadenken en dan doen.

volle maan

 Was de afgelopen dagen nog al eens bij avond op stap en wat is het dan toch prachtig om de volle maan te bekijken.
Gelukkig was het meestal onbewolkt dit in tegenstelling tot overdag. Nou geniet je dan niet van de zon, dan maar van de maan. Ik kan er van genieten zo hij daar aan de hemel staat.


Je kunt er door gegrepen worden het kan je aanzetten tot een gedicht.

De sterren en de maan

Er fonkelen sterren in de nacht,
en de krekels zingen zacht.
Het is een gezellige boel,
en het geeft een rustgevend gevoel.
Tussen de sterren zie ik de maan,
ik vraag me af of ik er naar toe zal gaan.
Hij is zo helder en wit,
ik wil erheen, al is het maar 1 rit.
De krekels fluiten een mooie melodie,
en dat terwijl ik ze nergens zie.
Muggen komen af op mijn bijschijnende licht,
maar al snel is de maan weer uit het zicht.
Wolken zijn ervoor gaan staan,
maar zullen ook snel weer gaan.
Het maanlicht schijnt als een zaklamp op me neer,
het licht doet aan mijn ogen een beetje zeer.
Mijn lampje flikkert en gaat dan uit,
het is alsof ik me in het donker sluit.
De maan maakt weer feller licht,
en amuseert zich met dit gedicht.
Alle sterren staan er vredig bij,
maar zie jij de zelfde sterren als mij?

woensdag 17 augustus 2011

honger

Gisteren schreef ik over de misstanden in Afrika.
Maar honger is van alle tijden. Lees in de bijbel of in bijvoorbeeld het boek van Erich Kuttner die als joodse en Duitse onderduiker op 6 oktober 1942 stierf in het concentratiekamp van Mauthaussen.
Eduard de Dene heeft ooit eens een gedicht geschreven die luidt als volgt:

Weinig verdienen en veel daarvan geven:
Natuurlijk, belastingen moeten er wezen,
maar hoe moet je van het restant nog leven,
door magere Hein al ingeschreven?
Ze eten droog brood, door de knoflook gewreven,
zo zijn de prijzen de pan uitgerezen.
Voor boter, voor kaas. We mogen wel vrezen
dat er nergens meer hulp daagt, in het hele land.
Men mag voor de toekomst een dodenmis lezen,
want de toekomst ligt met de neus in het zand.
De schappen zijn leeg, van rand tot rand.
Waar men vroeger iets voor een ander bewaarde,
heeft het grote geld nu de overhand:
Er bestaat geen barmhartigheid meer op de aarde.

Ja tijdens mijn voettocht zal ik ook af en toe moeten ervaren wat
het is geen eten meer te hebben, maar niet zo erg als de mensen van
nu en in vroegere tijden. In het Oude Testament staat het volgende:

Toch waren haast mijn voeten gestruikeld, mijn schreden bijna uitgegleden!
Want ik was jaloers op de bozen, omdat ik de voorspoed der zondaars zag;
voor hen toch bestaat er geen lijden, gezond en vol kracht is hun lijf. (ps 73, 2-4)
Waarom zou gij uw aanschijn verbergen, onze nood en ellende vergeten?
Want onze ziel ligt gebukt in het stof en ons lichaam kleeft vast aan de grond.
Sta op, kom ons te hulp! Red ons omwille van uw genade. (ps. 44, 25-27)

Nou hier kunnen we het wel weer mee doen voor vandaag. Stof tot nadenken genoeg dacht ik.

Wat een elende.

Irak getroffen door golf van geweld; 60 doden

Maandag 15 augustus 15 bomaanslagen in Irak, handel in hulpgoederen in de hoorn van Afrika enz. enz.
Wat toch een ellende. Mensen gaan dood van de honger omdat zo nodig anderen niet willen dat er hulp verleend wordt of zelfs hulp achterover drukken en dit weer te verkopen. Onschuldige mensen die door anderen worden omgebracht door bommen omdat ze hun wil niet door kunnen drukken.
Een stukje uit mijn boekje menslief.


Mens zijn, n goed mens zijn,
dat is het enige belangrijke in deze wereld!
Maar wie interesseert het?
Goedheid veronderstelt eenvoud, vriendelijke
en vrijwillige dienstbaarheid en een zekere dosis
zelfvergetenheid. En wie is hier op uit?
Deze dingen zijn helemaal niet in de mode.
Ze vallen niet in de smaak. Je hoort hier en daar
wel roepen over een nieuwe maatschappij, een
nieuwe wereld, maar zelden hoor je iets over
deze onmisbare basiselementen. Daarom blijft
het geleuter over maatschappijvernieuwing en
structuurhervorming ergens in de lucht hangen.
Het wordt ongeloofwaardig en de mensen zien er
niets van in het dagelijks leven. De grote wereld
heeft alleen oog voor grote dingen, dingen die
opvallen, dingen die op de moderne waardeschaal
doorwegen: de carrière, de eer, het fortuin!
Er wordt niet gevraagd naar je goedheid,
je eenvoud, je dienstbaarheid, maar naar je
universiteitstitel, je diploma, je prestatiedrang,
je ambitie, je wetenschappelijke en technische
waarde. Men vraagt naar de technische
wetenschappelijke mens, die past in het kader.
Zoveel mogelijk immuun voor menselijke
gevoelens als medelijden, begrip, aandacht voor
noodlijdenden, zorg voor anderen. Dit is het
gevaar dat ons bedreigt in deze overgeorganiseerde
en over geadministreerde maatschappij.
De computer houdt geen rekening met het hart!
Hoe is het anders mogelijk dat er zoveel
afschuwelijke nood blijft voorbestaan in deze
wereld? De goede mensen hebben geen macht.

De macht en de beslissing in deze wereld is aan
de anonieme groten der aarde, die nog
altijd handelen alsof de goederen der aarde
hun privé-eigendom zijn!
Laat je niet ontmoedigen! word een goed mens,
een heel goed mens, dan wordt dat kleine stukje
wereld waar je zelf leeft en werkt toch al een
beter stukje wereld!

He wat een leuk stukje. Zet je even weer aan het
denken.
Nou daar kunnen we het vandaag weer mee doen.

dinsdag 16 augustus 2011

tuinonderhoud

Het is eindelijk een beetje droog. Zou ik dan toch nog de heggen kunnen knippen?
Vandaag doe ik een poging. Het wordt ook tijd. Anders is het ook te laat in het seizoen.
Dus aan de slag. 2 heggenscharen er bij een kleine maar o zo scherpe en een grotere van jaren oud die door de jaren heen zijn scherpte heeft verloren.
Bosch AHS 48 Li <em>heggenschaar</em> Ze zijn te slijpen, maar dan moet je wel kijken wat dat kost.
De buxus moet ook nodig geknipt die raken helemaal hun vorm kwijt.
Buxus in allerlei vormen
Dus vandaag eens goed aan de slag.
Hopelijk werken de weergoden mee vandaag.
Verder de rugzak een goede beurt geven want die plakt van binnen.
Wil hem morgen of woensdag gebruiken. Kan hij vandaag lekker drogen.
Zo zie je maar weer genoeg te doen. Een drukke dag.