dinsdag 21 juni 2011

Woudbloem de omgeving en de natuur

Als je flink door stapt vanuit Kolham kom je in Woudbloem.

Ik las ergens het volgende:
De meeste Groningers zal het niets zeggen, toch ligt op wandelafstand van de Materinitoren een van de mooiste en grootste natuurgebieden van de provincie. Het gehucht Woudbloem ligt in het hart van de nieuwe natuur die uiteindelijk tot tuin van Groningen zal uitgroeien. De plaats is gesticht door grondeigenaar en industrieel Woltjer, die zijn familienaam abusievelijk vertaalde met het poëtische Woudbloem. De associatie met weelderige natuurschoon past het dorpje tegenwoordig goed. Het steen en de drukte van de stad tegenover ruig, groen en stil.

Dat is treffend neergezet. Dit is een prachtig gebied om in te wandelen.
Geweldig om te zien hoe het gebied ontwikkeld wordt maar vooral al is. Gelukkig maar want ik weet niet hoe het zal worden met deze regering die overal een rem op zet. In de gemeente Slochteren mogen we blij zijn dat het inmiddels zover is ontwikkeld.
Nog een stukje geschiedenis:
Je zou een vergelijking kunnen trekken met de Oost vaardersplassen. Het gebied Duurswold met Ae's Woudbloem als centrum is een flinke aanwinst voor de natuurlijke ontwikkeling ten oosten van Groningen. Pony's en runderen zoals herefords en blaarkoppen zorgen voor de begrazing. en dat in een gebied van ongeveer 1700 hectare groot. En ook nog bij mij in de achtertuin.  Het is een lust om hier te wandelen.
De Slochter Ae ligt in het oude stroomdal van de Fivel, nog zo'n rivier die het Groninger landschap vanaf de ijstijd vorm gaf. In het zuidelijke deel groeit krabbenscheer dat alleen in heel helder en schoon water voorkomt.

De groene glazenmaker,

een zeldzame libellensoort, is sterk afhankelijk van de aanwezigheid van de waterplant. Het gebied telt in totaal twintig libellensoorten, waaronder de smaragdlibel
Dorstige smaragd libelle
 en glassnijder.
Brachytron pratense.jpg Het zijn prachtige insecten die ook af en toe graag een uitstapje maken naar mijn tuin. Tijdens een kopje koffie kan ik er van genieten als ze om me heen vliegen.
In het gebied komen ook vele plantensoorten voor zoals

 moeraswederik,
Hierochloe odorata kz.jpg
veenruikgras,
Gewone dotterbloem overzicht
dotterbloem en
Succisa pratensis01.jpg
blauwe knoop.
De naam doet wellicht aan iets anders denken, maar het is een prachtige bloem. Grote groepen kieviten maken mooie patronen in de lucht. Het is een belevenis om door dit gebied te lopen. Volgende keer meer over Woudbloem zelf.

Geen opmerkingen: