maandag 13 juni 2011

wandelen in Maastricht

Zaterdag 11 juni naar Maastricht gereisd om daar alvast te proeven aan de wandeling naar Santiago.
Wat is deze stad toch prachtig en machtig. Het heeft veel allure. Het was erg druk alle straten puilden uit. We zijn vanuit het station de Stationsstraat ingelopen vervolgens door de Wycker Brugsstraat naar de
Sint Servaasbrug.Sint Servaasbrug 2007.JPG Het is een hele oude brug, wordt over het algemeen beschouwd als de oudste brug van Nederland. Hij is gebouwd tussen 1280 en 1298 in opdracht van het kapittel van Sint Servaas ter vervanging van de in 1275 ingestorte eerste Romeinse brug. Het gevaarte stond in de steigers en we moesten trappen op en af, maar wel een stuk historie over. Vervolgens zijn we door de binnenstad gelopen naar de Sint Servaasbasiliek waar we doorheen gelopen zijn. Wat een prachtig gebouw en wat een schatten.
Dit is de grootste klok..de Grameer (Limburgs voor Grootmoeder) gegoten op 21 juni 1515. In 1850 is hij gescheurd hij weegt 6350 kilo en staat in de tuin (pandhof) tussen de kruisgang. De nieuwe klok weegt 6270 kg en liet tijdens de wandeling van zich horen.....wat een geluid zeg. 
 Dit is de noodkist van Sint Servaas. Het is een juweel en hij staat dan ook in de schatkamer net als al die andere zaken van zilver en goud. Na dit hele imposante gebouw met al zijn bijzondere bouwelementen en bezienswaardigheden was toch een bezoek aan het Vrijthof noodzakelijk
Dit was ook het bekijken waard. Vervolgens weer terug gewandeld naar het hotel. Dit is een geweldige stad, dit smaakt naar meer, dus morgen weer wandelen in Maastricht.

Geen opmerkingen: