maandag 19 november 2012

19 november

Maandag
Wat was het leuk om te wandelen in de omgeving van Wageningen.
Bij de NS kun je van de site allerlei leuke wandelingen halen die voeren van station naar station.
Voor ons stonden twee dingen voorop. leuke door het bos wandelen en hotel de wereld zien.
Dus namen we de wandeling BELMONTE.
Deze voerde vanuit het Station Ede -Wageningen over een afstand van ongeveer 16 kilometer naar het busstation van Wageningen. Vandaar konden we dan met de bus weer terug naar Ede-Wageningen of naar Arnhem.
Waarom heet deze wandeling nu Belmonte dachten we, maar dat werd later op de route duidelijk.
De wandeling is genoemd naar het Arboretum wat in Wageningen op de Wageningse berg gelegen is.
Het is genoemd naar het voormalige landgoed.
Enig speurwerk op internet leverde het volgende op:

Welkom bij de Botanische Tuinen van
Wageningen UR (University & Research centre):
Belmonte en De Dreijen

Beide tuinen liggen in een uniek Nederlands landschap en zijn vrij toegankelijk.
Uitgangspunt het koesteren van het cultureel erfgoed waarbij de bezoekers in alle rust kunnen genieten van het landschap met daarin  de bijzondere planten en bomen. Een aantal collecties is deel van de Nationale Plantencollectie (NP).
»  meer over de Botanische tuinen
Belmonte
De botanische tuin Belmonte was vroeger een landgoed van een adellijke familie. Na de Tweede Wereldoorlog kocht de toenmalige Landbouwuniversiteit het landgoed om haar andere tuin De Dreijen uit te kunnen breiden. Belmonte biedt  'onderdak' aan Sierkersen, Rhododendrons en Magnolia’s maar ook aan de Gelderse Roos en de Zakdoekenboom. Het prachtige uitzicht vanaf de tuin over de uiterwaarden, de Nederrijn en de Betuwe is een extra reden voor een bezoek.
»  meer Belmonte
De Dreijen
De oude schooltuin van de universiteit is uitgegroeid tot een bijzondere 'Hortus Botanicus'. Het oorspronkelijke arboretum (bomentuin) is nog terug te vinden in het zuidoostelijke deel: 'de Boshoek'. Verder is de tuin uitgebreid met o.a. een stijltuin. Vele bijzondere planten en bomen vinden een plek binnen De Dreijen.
»  meer De Dreijen

Het was een prachtige wandeling langs allerlei bijzondere bezienswaardigheden en wetenswaardigheden. 
Zo hebben we Klokbekerheuvels gezien en Afrikaanse kunst en veel Veluwse sprengenbeken en Stuwwallen en niet te vergeten de Celtic flields. 
Alles staat mooi beschreven in de route beschrijving en dan niet te vergeten die prachtige vergezichten over de Rijn. Vooral het laatste stuk loop je zeker wel 20 meter boven het maaiveld. Prachtig om te beleven. We hebben al stilletjes afgesproken dat we het in het voorjaar van 2013 nog een keer gaan lopen als alles weer in blad en bloei staat. 

Dit waren de belevenissen van zaterdag. 
Een fijne dag allemaal en tot morgen. 

Geen opmerkingen: