vrijdag 13 juli 2012

13 juli

Vrijdag 13 juli.
Op de boot naar Terschelling gezellig met Max en Broer en Schoonzus.
Een paar dagen uitwaaien.
Boot Terschelling

Het is al weer een aantal jaren geleden dat ik op Terschelling geweest ben, dus dat wordt een weerzien met vele herinneringen.
Ik hoop dat we kunnen fietsen en het weer een beetje mee werkt.

Gisteren kreeg ik een leuk bericht via de mail.
In Santiago is voor een tijd geleden de Codex Calixtinus gestolen. Mensen kunnen ook nergens afblijven.
Als ze zoiets stelen dan weten ze niet wat ze er mee moeten en leggen ze het op plaatsen waar het niet altijd onder de goede condities wordt bewaard. Zo ook de schilderijen die een aantal jaren geleden zijn gestolen bij een dame en deze week weer terug zijn gevonden dankzij Christis het veilinghuis. Maar ze waren wel beschadigd maar onverkoopbaar. Komen ze met een smoes dat ze op een rommelmarkt waren gekocht.
Bah. Maar nu is in ieder geval de Codes Calistinus ook weer gevonden. Hieronder het bericht.



Codex Calixtinus weer terecht
 cartoon apostel
Verleden jaar berichtten we in de Ultreia dat de Codex Calextinus, een werk uit de twaalfde eeuw dat beschouwd mag worden al de eerst reisgids voor pelgrims, ineens zoek was. Het verdwijnen van deze gids – van onschatbare waarde – was groot nieuws. Goed nieuws is geen nieuws, dus de media in ons land besteedden nauwelijks aandacht aan het terugvinden van de codex: een kort en onvolledig bericht op www.nu.nl en een nietszeggend stukje in hetKatholiek Nieuwsblad.
Daarom maar eens ons erelid gebeld, dr. Mireille Madou, tevens dagelijks lezer van La voz de Galicia en El Pais.

“Ah, d’n André, ja wat een klucht is dat, La Voz de Galicia schrijft er alle dagen over. De codex is uiteindelijk gevonden in een garage in O Milladorio, een slaapstadje op 5 km van Santiago. In een plastic zak achter een aantal zakken cement. Het ging om een klusjesman in de kathedraal die ook met graagte de offerblokken leegde, het zilverwerk stal en allerlei middeleeuwse gebedenboeken mee naar huis nam. Zijn vrouw, zoon en schoondochter deden ook mee. 25 jaar lang konden ze hun gang gaan en al die tijd hebben de kanunniken maar één keer aangifte gedaan. Het ging toen om een vijftiende eeuws getijdenboek. O ja, in die garage lag ook nog 1,2 miljoen euro.”

Bedankt Mireille, fijn om te weten hoe ze in Santiago op ons erfgoed passen. 

Geen opmerkingen: