dinsdag 13 december 2011

Peerd

De Stichting Peerd speult "Veur Altied Pelgrim"
Dit stuk speelde vorige week in Termunten/Termunterzijl. Maar helaas het was uitverkocht.
Nu speelt het op Schiermonikoog en dat is eigenlijk een hele mooie lokatie. Vertrek vanaf de vuurtoren en dan lopen naar de kapel Sint Egbert aan de Badweg en na de voorstelling weer lopen naar de Vuurtoren.
Geweldig dat zal me een belevenis zijn. Met de boot van 19.30 uur weer terug naar Lauwersoog, heb ik nog nooit gedaan. Dus maar gelijk geboekt voor woensdag 28 december a.s.


INFORMATIE PEERD OP PELGRIMSPAD SCHIERMONNIKOOG


Stichting Peerd speelt
Voor Altijd Pelgrim
een pelgrimsvoorstelling langs kerken.

"En als iemand je dwingt één mijl met hem mee te gaan, loop er dan twee met hem op" Mattheüs 5: 41
"En ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maar wie je op de rechterwang slaat ook de linkerwang toe te keren" Mattheüs 5: 39

We kennen de heiligen Walfridus en Liudger, beide apostelen der Groningers. Maar wie kent de nog steeds levende Groninger heilige Berend oet Beem?
Hij leeft vanaf de 16de eeuw en wordt door een kleine kring ingewijden Berend de Barmhartige genoemd, een man van wonderen, weldoening en barmhartigheid en al eeuwen op zoek naar verlossing.

En u, bent u zo'n barmhartige Samaritaan als Berend? Keert u de ander de linkerwang toe als u op de rechter bent geslagen? Als iemand u dwingt één kilometer met hem mee te lopen, gaat u in plaats daarvan twee kilometer met hem mee?
Of is het teveel gevraagd? En heeft het geen zin... Want is niet "alles lucht, loos en leeg en van geen betekenis", zoals Prediker zegt?

Voor altijd Pelgrim is een wandeling door weer en wind naar een bedevaartsoord, waar Berend schijnt te zijn. Een eenzame, koude tocht en een verlichtend, eenvoudig samenzijn in de kerk met een warm woord.
Samen alleen op weg.
Word zelf een pelgrim, loop mee en laat uw gedachten de vrije loop.

Een barre tocht?
De voorstelling speelt in die maanden van het jaar (oktober, november, december), waarin we regen, wind, (natte) sneeuw en kou kunnen verwachten.

De deelnemende pelgrims zullen een deel van de voorstelling wandelend doorbrengen, in weer en wind, op weg naar de kerk. Samen oplopen zal niet gaan: de deelnemer dient alleen, gewapend met zelf meegebrachte regenjas en paraplu de tocht te lopen en krijgt daarbij een mp3-speler met koptelefoon mee.
'Een beproeving' kunnen we het niet noemen, dat is een veel te zwaar woord, maar de tocht zal niet gemakkelijk zijn. Dat geeft nu juist een extra dimensie aan de voorstelling, men is niet alleen bezoeker of toeschouwer, maar maakt de voorstelling echt mee.
Alleen op weg en samen tijdelijk in de kerk, om daarna weer alleen terug te gaan...

U loopt ongeveer 25 minuten naar de kerk, waar u samen ongeveer 40 minuten verblijft en daarna loopt u weer terug naar het startpunt.

Speellijst en locatie
27 december: 16:00 en 20:00 uur
28 december 16:00 uur (succes optie om 20:00 uur)
Vertrekpunt: vuurtoren Schiermonnikoog
Naar: de R.K. Kapel St. Egbert aan de badweg 69.

Geen entree, wel een gift:
U betaalt voor Voor Altijd Pelgrim geen entree en u kunt dus ook geen kaarten in de voorverkoop kopen maar alleen reserveren via de website van Stichting Peerd of bij de VVV te Schiermonnikoog . We vragen na afloop van de voorstelling een gift van u, waarbij u zelf bepaalt hoeveel u voor de voorstelling over heeft.

Stichting Peerd heeft voor deze voorstelling geen subsidies aangevraagd. Onder het motto Als ’t niet kan zoals ’t moet, dan moet ’t maar zoals het kan", is deze relatief kleine voorstelling gemaakt met veel 'liefdewerk oud papier" en vrijgevendheid van derden. Toch kost een voorstelling als deze wel wat om te maken. Het vragen van een gift achteraf is een manier waarop stichting Peerd alternatieve wijzen van geldwerving en het produceren van een voorstelling onderzoekt. Mogelijk vindt stichting Peerd hiermee interessante financieringswijzen voor de toekomst die de stichting overeind kunnen houden.

Reserveren:
U kunt voor de voorstelling reserveren bij:
VVV Schiermonnikoog, reeweg 5, Schiermonnikoog, tel.: 0519 – 53 12 33 (telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9:00 – 12:30 en van 14:00 – 17:00 uur)
Vermeld uw naam, uw telefoonnummer, met hoeveel personen u wilt komen en welke voorstelling u wilt bezoeken.

Of via Stichting Peerd door te mailen naar contact@peerd.nu
Vermeld daarbij uw naam, uw e-mailadres, hoeveel kaarten u wilt hebben en naar welke voorstelling u wilt komen.

Mocht blijken dat u toch niet kan komen op de door u gereserveerde datum, zou u dan uw reservering willen annuleren, via hetzelfde telefoonnummer of  e-mailadres? Alvast bedankt!

Kledingadvies:
Kleedt u zich warm en weerbestendig aan. Houdt er verder rekening mee dat u in totaal zo'n 50 minuten moet lopen.
Mogelijk vindt u het fijn om een paraplu en een zaklantaarn mee te nemen.

Eigen risico
Uw deelname aan Voor Altijd Pelgrim is op eigen risico. Stichting Peerd stelt zich niet aansprakelijk voor mogelijke schade aan uzelf of uw eigendommen.

Minder validen
De voorstelling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of voor mensen in een rolstoel.

Leeftijd:
De voorstelling is geschikt voor 12 jaar en ouder.

Taal: Nederlands en een klein beetje Gronings
Voor de muziek zijn teksten gebruikt uit de Groninger vertaling van de bijbel, voor het overige wordt in de voorstelling Nederlands gesproken.

Medewerkers:
Tekst: Nico van der Wijk, Regie: Ben Smit, Spel: Bas de Bruijn en Layla Radjab, Ontwerp en uitvoering techniek: Annemarie Wijnberg-Dijkhuis, Lobke Vale, Diedrick Ubels Ontwerp theaterbelichting: Nico Wijnberg, Rekwisieten: Michel Ringers, Projectleiding: Theo de Groot, Productie: Annemarie Wijnberg-Dijkhuis Publiciteit: Philippien Bos, Grafische vormgeving: Frank Schaap. Met dank aan Ron Glasbeek, de culturele commissies van de kerken te Feerwerd en Termunten, met name Renee Lutke, Joke Bos, Yvonne Quispel, Tom van Dijk en Steyn Prins, Nico Wijnberg (Peer Group), Boes Diertens (NNT), Helga Richter (NNT), Floor Groneman, Camping & Jachthaven Aduarderzijl (familie Gerritsen), Camping Zeestrand (familie Collé) Bert Korendijk en Tineke Mozes.
Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door donaties van:  Kunstraad Groningen, Huis van de Groninger Cultuur,  het JB Scholten Fonds, Ben Remkes Cultuur Fonds, Gemeente Winsum, Stichting MAPS, Koepon.

Stichting Peerd
Stichting Peerd maakt open, toegankelijke en herkenbare theatervoorstellingen over de tijd waarin we leven. Grote thema's als identiteit, nationalisme, religie, economie, manipulatie en de multiculturele samenleving vormen de basis en passeren de revue. Stichting Peerd maakt gebruik van de Groninger streektaal, de Groninger cultuur en de Groninger mentaliteit. Ook de locaties zorgen ervoor de dat de voorstellingen open en toegankelijk zijn: niet in theaterzalen, maar op locaties dicht bij huis; om de hoek als het ware. Dit alles onder het motto 'Stichting Peerd mengt oud en nieuw, nu en toen, groot en klein, ver weg en dichtbij'.
Inmiddels heeft de stichting vijf voorstellingen gemaakt en een eigen plek veroverd binnen de Groninger podiumkunsten. In 2011 speelde Herstel van de Toekomst in de voormalige strokartonfabriek te Scheemda, in 2010 En Toun ging t Snijen (kerstvoorstelling) in het der Aatheater te Groningen en Groot Hunzeland in 'obscure' zaaltjes in Groningen en Drenthe, in 2009 De Leste Man van Torum op een boot op de Dollard en in 2008 Peerd & Woagen in Groninger boerenschuren.
Na Veur Altied Pelgrim in de Groninger kerken, sluit stichting Peerd in 2012 met een voorstelling rondom de multiculturele kookpot in de provincie Groningen (werktitel 'Op Roakeldais') het Peerdproject af.

Ultreya e Suseya, (Westwaarts en Houd vol !)

Tot ziens bij de voorstelling!
Met vriendelijke groet,
Stichting Peerd

Mijn aanmelding is geaccepteerd dus ik ga woensdag 28 december naar Schiermonnikoog. 
Even afwachten hoe het weer wordt......is. 

Geen opmerkingen: