dinsdag 31 mei 2011

vervolg rondje Kolham

Was het een rondje door de natuur, zo maak ik ook rondjes techniek.
Kolham ligt op het grootste gasveld van Nederland. De locatie waar het eerste gas ruim 50 jaar geleden is aangeboord ligt bij wijze van spreken bij me in de achtertuin.
foto
















Dit zijn oude beelden van 50 jaar geleden. In 2011 ziet het er wel even anders uit. Telkens als ik er langs loop verbaas ik me over de techniek en de geluiden die daar geproduceerd worden.
Het maakt op mij een magische indruk. Je ziet niemand en toch is alles in vol bedrijf. Dat nederland hiermee nu verwarmd wordt. Het is toch geweldig. Liep te mijmeren in me zelf en dacht waarom nu niet de restwarmte gebruiken om het dorp te verwarmen? Volgens mij moet dat kunnen. Het gas komt van heel diep en is heet. Er staan koelapparaten te stampen, volgens mij moet dat kunnen. Maar het zal wel onderzocht zijn. Haalbaarheidsstudies zullen wel anders uitgewezen hebben. Zo zie je maar wat een wandeling niet allemaal kan opwekken.

Wat dan te denken van dit momunemt in de middenberm van de A7. Het is geweldig, maar ook even schrikken. Nog nooit vertoond in Nederland een monument in de middenberm van een snelweg.
In Kolham is het mogelijk en het is nog mooi ook. De koningin kwam hem persoonlijk onthullen. Ik dacht dit veroorzaakt ongelukken, maar bij mijn weten is dat nog niet gebeurt. Maak 's avonds wel eens een ommetje om hem in het donker te aanschouwen. Ik vindt hem mooi.
Dit alles in en rond Kolham.

Geen opmerkingen: