woensdag 13 februari 2013

13 februari

Woensdag
Het is gelukt gisteren. Het was een hele worsteling en het heeft even geduurd.....een hele middag maar het is ook niet even een boodschapje doen. We hebben een nieuwe auto. Een Mazda Cx5. Ik hoop dat wij hier jaren plezier aan kunnen en mogen beleven.
Kleur Grijs. Mazda Cx-5 2.2 150 PK TS+ ECC/RVM/17''LM € 34.490 Niet bij deze handelaar gekocht maar wel een indruk van de auto. Nou we moeten er nog even op wachten. Levering ongeveer mei/juni. Altijd leuk dat er iets in het vat zit waar je je op kunt verheugen. Maar nu vandaag.
Het is AS woensdag.
Het begin van de 40 dagen tijd. Nog 40 dagen en dan is het Pasen.


TOELICHTING

Aswoensdag, de eerste dag na Carnaval, is de eerste dag van de veertig dagen durende vastentijd die loopt tot Pasen (zondagen niet meegerekend). Aswoensdag is een dag van boetedoening, waarop de gelovigen een kruisje van as op het voorhoofd krijgen getekend. Zo tonen zij berouw voor hun begane zonden. Aswoensdag is een katholieke kerkgebeurtenis.

BESCHRIJVING

Aswoensdag is de eerste dag van de 40-daagse vastenperiode voorafgaand aan Pasen. In die veertig dagen voor Pasen leven de mensen heel sober, er wordt alleen het hoogst noodzakelijke gegeten. De vastentijd herinnert de katholieken aan een verhaal uit de bijbel waarin Jezus veertig dagen in de woestijn doorbracht zonder eten en drinken.

Om de ernst van het niet zomaar alles te kunnen eten en drinken te onderstrepen is er op Aswoensdag een kerkdienst in de katholieke kerk waarbij iedere kerkganger naar voren moet komen en voor het altaar staand van de priester een kruisje van as (verkoolde blaadjes) op het voorhoofd krijgt, met de woorden:"Gij zijt gekomen uit as
en tot as zult ge wederkeren"As is een teken van menselijke gebrekkigheid en sterfelijkheid. As is ook een teken van nieuw leven. In vroegere tijden werd met as gewassen: as heeft een reinigende kracht. Ook het afbranden van de stoppels op akkers maakt de grond vruchtbaar. As werd op het hoofd van zondaars gestrooid; as reinigt en geeft kracht tot nieuw leven. De as voor het askruisje is afkomstig van de verbrande en gezegende palmtakjes van de paas periode van het voorgaande jaar. Als symbool betekent het dat de takjes van jubel en vreugde verbrand moeten worden - door de dood heengaan - om tot teken te worden van het kruis, de dood en de verrijzenis.

Weer spreuken

"Schijnt op Aswoensdag de zon, dan wordt het een goed appel jaar."

"Het weer van Aswoensdag, houdt men de gehele vasten."

"De vastentijd zonder regen,
verkondigt een jaar met veel zegen."

Ach wat mooi spreuken. We zullen maar eens kijken wat voor weer het vandaag wordt. 
Ik hoop dat de zon schijnt. Hebben we een goed appel jaar en levert het ons ook nog flink wat energie op door de zonne collectoren op het dak. 
Afwachten maar weer. 
Groetjes 

Geen opmerkingen: