zondag 1 augustus 2021

gezellig

 zondag 1 augustus 2021

Gezellig was het om met broer en schoonzus op stap te zijn. We hebben een fietstocht gemaakt van ruim 40 kilometer. Hebben Meerstad bekeken dat is voor diegenen die dat niet weten een wijk van de stad Groningen. Was ooit van de Gemeente Slochteren maar toen verliep de ontwikkeling voor geen meter en nu is het bij Groningen gevoegd en is het vechten om een bouwkavel. Verder zijn we over de voormalige roeibaan van de Gemeente Slochteren gereden want het is nooit wat geworden en inmiddels gedeeltelijk weer gesloten en zijn via allerlei fietspaden weer naar huis gereden. Tussendoor hebben we geluncht bij de plas in Harkstede. Het Grunopark. 



Starthuisje

ARCHITECTUUR
toon vergrotingStarthuisje
toon vergrotingStarthuisje
toon vergrotingStarthuisje

Aan het hoofd van de twee kilometer lange roeibaan in Harkstede staat een parmantig bouwsel dat als starttoren voor de roeiwedstrijden dient. Een betonnen wand op een staander functioneert als achtergrond voor een groot balkon dat de gehele breedte beslaat en voorzien is van een balustrade. In het midden zijn twee openslaande deuren met erboven een waaiervormige staalconstructie; een afdakje waaruit het glas al gauw was verdwenen. Desondanks is het een beeldbepalend element. De stralenkrans verleent het gebouwtje een vrolijk aanzien en vormt tegelijk het geestige aureool voor de belangrijkste man van de wedstrijd: de startmeester. Achter de deuren in de betonnen wand hangt het kantoortje, een in golfplaat uitgevoerde oervorm van een huis. Het lijkt er op dat hier het werk achter de schermen plaatsvindt. Een smalle trap ontsluit het gebouwtje.

Starthuisje doet zijn naam ook in een ander opzicht eer aan: het was het eerste uitgevoerde gebouw van architect en kunstenaar John Körmeling. Voor die tijd werden veel van zijn ontwerpen onhaalbaar geacht. “Dames en heren, hallo gras, hallo schapen, dag koeien”, zei hij in zijn openingtoespraak, “wat hier staat is precies wat ik wil en voor de eerste keer in mijn leven ook wat anderen willen”.

Op de plek van roeibaan en starthuisje zijn het meer en de stadskern van Meerstad gepland, de nieuwe stadsuitbreiding van Groningen. De toekomst van het Starthuisje is onzeker. Zouden de plannenmakers beseffen dat zij het eerste gebouw van een inmiddels beroemde kunstenaar onder hun hoede hebben?

Het was een ambitie van de gemeente om hier de roeibaan van Amsterdam de bosbaan naar toe te halen. Maar het is niet gelukt en het starthuisje staat er nog als een aandenken. 

Zo ziet het er nu uit. Er ligt een fietspad naast. 


Van hieruit zijn we naar Woudbloem gefietst. 

De arbeiders huisjes van de voormalige aardappelmeel fabriek. 
Moe maar voldaan kwamen we weer thuis. Een leuke gezellige dag. 
Eigenlijk was de hele week gezellig, maar af en toe wel druk. 
Samen met Bea heb ik de bloemen in de borg verzorgd. "s middags twee rondleidingen verzorgd. 
Max heeft een wandeling gemaakt met de wandelgroep in het dorp en we hebben een bezoek gebracht aan onze schoonzus die nog steeds in Haren in het wijkhospitaal verblijft. 
De komende week moeten we het even rustig aan doen. Eerst gaan we maandag naar het ziekenhuis waar Max een darmonderzoek moet ondergaan de voorbereiding zijn in volle gang. Vezelarm eten en allerlei drankjes drinken in grote hoeveelheden om de darmen leeg te krijgen. 
Als dat achter de rug is dan is het afwachten wat de uitslag is en kunnen we hopelijk onze draad weer



oppakken. Dat wil zeggen het huis bijhouden de tuin moet even flink worden aangepakt met de regen van de afgelopen dagen heeft het onkruid een spurt gemaakt. 
De sierkalebassen groeien ook flink. Heb ze gezaaid en nadat ze bijna allemaal op kwamen heb ik gezocht naar een plek in de tuin en heb ik ze tegen de hedra aan geplant met als gevolg dat het lijkt of de hedra vrucht draagt, 
Dit is nu al genieten van de mensen die er langs lopen en het prachtig vinden maar straks ook als er geoogst kan worden. Daarna is het even een punt om het weer uit de hedra te halen maar dat zien we dan wel weer. 
We gaan nu eerst voor de COLOSCOPIE van Max morgen. 

Ik wens jullie een fijne week toe. Tot het volgende blog. Ik sluit af met HOEPERDEPOEP zat op de stoep van het Cocktail trio. 









Geen opmerkingen: