zondag 30 mei 2021

Hiep Hiep Hoera

 Zondag 30 mei 2021

Hiep hiep hoera ik ben jarig en 70 geworden.





Eigenlijk ben ik morgen jarig maar dat vond mijn moeder geen goed idee. Dan was haar zus ook jarig en dus heeft ze besloten om mij even voor 24 uur op de wereld te zetten. Iedereen was het daar wel mee eens. Ik kwam namelijk ter wereld op de stoep van het ziekenhuis rond 24 uur en dus was het voor iedereen een vraag wanneer maar mijn moeder wilde 30 mei en dat is gebeurt. Ik heb gelijk de dokter onder geplast en de nonnen hebben me gelijk maar naar de kerk gebracht om me te dopen. Ach ja zo ging dat in die tijd.

Het ziekenhuis en de kerk waren met elkaar verbonden dus het was even binnendoor en klaar was kees. 
Het Sint Lucas ziekenhuis in Winschoten met echte nonen en wij waren katholiek en dus was geen discussie mogelijk en werd ik direct de kerk ingedragen en gedoopt was ik veilig. 70 jaar later ben ik ver van de kerk af. Ik geloof niet meer en dat is mede door alle ervaringen met de kerk maar vooral vanwege zijn dienaren een groot aantal deugt totaal niet. Ben gestopt met naar de kerk gaan toen de pastoor mij voor gek verklaarde. Had nog nooit met die vent gepraat en op het huwelijksfeest van mijn broer pakt hij mij bij de arm en zegt "als jij niet trouwt met dat meisje waar je steeds mee danst dan hoor je te worden opgenomen waar je werkt" ik heb me omgedraaid en gezegd bemoei je met je zelf huichelaar en ben nooit meer naar de kerk gegaan. Hij liep namelijk met zijn huishoudster in Leer [Duitsland} gearmd als een verliefd stel. Toevallig was ik daar ook en zag ik dat. Hoezo celibaat?  Nee zulke mensen daar moet ik niets van hebben. 
Het klooster van de Clarissen 
Het klooster van de Franciscanen. 

Dan de nonnen in Megen waar ik een aantal keren geweest ben op retraite. Geweldig zoals die dames leven en met hun medemensen bezig zijn. Helaas is er een klooster van de paters op de andere kant van het dorp en de paters komen af en toe ook bij de nonen om de mis te lezen. Daar gruwel ik van omdat de dames dan zo onderdanig doen. Zij leven in eenvoud en de paters in weelde. Het is echt helemaal niet meer van deze tijd. Nee er is nog veel mis in de kerk. Ook als je de pelgrimstocht loopt merk je dat. De gruwel die is aangericht in de strijd met de moren. Je zie verschrikkelijke taferelen en dan die weelde in de kerken die je ziet. Oog verblinden dat goud en zilver werk. Dat allemaal over de rug van de arme gelovigen.
Kijk hier Jacobus is het goud. 
En hier het grote wierookvat wat voor heel veel geld door de kerk vliegt. Heb het een aantal keren gezien voor ik weer met de trein naar huis ging. Het is een spektakel en dat is alles hier in die kerk en de stad. Het is een zeer indrukwekkende reis geweest. Toen ik begon zei ik "wil kijken of ik mijn geloof weer terug kan vinden" maar dat is niet gelukt. Het is een circus en het blijft een circus. Nee dat gaat niet meer gebeuren. 
Zo en dat op mijn 70e 

Wij zijn een paar dagen weg. Zitten in Hotel Akersloot.




Hebben een mooie kamer en heel veel faciliteiten. Het is genieten. Vandaag gaan we een rondje Noord Holland doen. Zeker met het mooie weer naar de kust om te genieten van de Zee. We kunnen en mogen ook gebruik maken van het zwembad van het hotel en dat zullen we ook doen. Er valt veel te beleven en dat op mijn verjaardag. 

Volgende week laat ik jullie wel weten wat we gedaan hebben. 

De komende week nodigen we af en toe mensen uit om mijn verjaardag te komen vieren. Als het weer mag ga ik met een aantal mensen uit eten. Heb een offerte aangevraagd, maar het hotel moet eerst overleggen hoe ze dat kunnen en mogen regelen. 

Vrijdag gaan Bea en ik de borg in de bloemen zetten, want de borg gaat weer open zaterdag en dan moet het er toch feestelijk uit zien. 


Zo wij gaan op stap na het eten van een overheerlijk ontbijt en maken er een leuke dag van. 



Dat wens ik jullie ook allemaal toe. 

Groetjes. Ik sluit af met het pelgrimslied Ultreïa het pelgrimslied  Santiago de Compostella


Geen opmerkingen: