zondag 28 april 2024

WOKE

 zondag 28 april 2024

Woke verschrikkelijk zoals die Wilders dit gebruikt. Wat is het eigenlijk?


Woke

⧼vector-jumptonavigation⧽⧼vector-jumptosearch⧽

Woke (spreek uit als wook) is een Engels woord, dat betekent "alert op en bewust van maatschappelijke ongelijkheid".

Iemand is woke als hij of zij zich bewust is van het feit dat bepaalde groepen in de samenleving anders behandeld worden, zoals racismediscriminatie en seksisme. Een persoon die woke is, past zijn eigen gedrag aan om dit te vermijden. Daarnaast probeert hij of zij dit te bestrijden.

De term woke is overgenomen door #MeToo- en Black Lives Matter-bewegingen. Het wordt vooral op sociale media gebruikt. Arjen Lubach maakte in 2019 een videoclip getiteld Woke.

Kritiek, discussie

Sommige mensen hebben kritiek op mensen die 'woke' zijn. Volgens hen is er sprake van een beweging die niet goed is, omdat er volgens hen mensen worden uitgesloten met een andere mening. De Nederlandse minister van Justitie en VeiligheidDilan Yeşilgöz-Zegerius, gaf in 2022 de HJ Schoolezing. Daarin zei ze dat ze zich zorgen maakt over het 'wokisme', omdat ze vindt dat mensen die woke zijn, anderen uitsluiten vanwege een andere mening. De HJ Schoolezing wordt georganiseerd door Elsevier Weekblad en is een lezing waarin sprekers hun mening over de maatschappij laten horen. Yeşilgöz gaf haar politieke mening en sprak niet namens het ministerie.

Andere mensen vinden dat de woke-beweging op zich wel goed is; zij zeggen dat de mening van de mensen die worden uitgesloten, discriminerend is. Een voorbeeld hiervan is Willem Schinkel, een filosoof en socioloog aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Wat staat erover in de Nederlandse wetten?

In artikel 1 van de Nederlandse Grondwet staat overigens dat discriminatie verboden is. In artikel 7 staat dat er vrijheid van meningsuiting moet zijn. Dus je mag het wel over discriminatie hebben, maar het is verboden om te discrimineren, dus je mag het niet doen.

Artikel 137d van het Wetboek van Strafrecht verbiedt overigens wél het zaaien van haat en het oproepen van geweld tegen mensen wegens ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun seksuele geaardheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap.

Dit is nu net wat Wilders doet. Zoals gisteren bij die bende daar in Hongarije. Verschrikkelijk. 

Wilders de alleen heerser. Geen partij maar een beweging en half Nederland hobbelt er achteraan. Bah wat een nare toestand. Helaas ons land wordt te gronde gericht. Maar de toekomst zal het leren. 

Schuif de rechtelijke macht aan de kant. Hol de EU uit sluit asielzoekers uit flikker de homo gemeenschap uit de maatschappij enz. enz. maar wel de mooie man uithangen met mooie praatjes. 



Naast de gebruikelijke dingen heb ik woensdagochtend weer eens de bloemen geschikt in de Borg. 


En zijn we woensdagmiddag op bezoek geweest bij mijn broer en schoonzus. Donderdag zijn we naar Leeuwarden gegaan om te genieten van de musical DE TOCHT. 


Ze hadden woensdagavond een award gekregen en dat is terecht. Wat een geweldige voorstelling. Het decor was adembenemend. Het was zeer goed georganiseerd. Parkeergelegenheid, de catering en de hele zaal. Helaas was er een technisch mankement en werd de voorstelling even onderbroken maar dat werd snel weer opgelost. Het was echt de moeite waard.


Vrijdag was een minder mooie dag. Max had een telefonisch consult met de arts van het Martini en ik moest naar het UMCG voor een onderzoek. Dat laatste verliep goed en nu moet ik voor het volgende onderzoek en daarna de uitslag. Max moet voor diverse onderzoeken terug komen. Bij hem is slaap apneu ontdekt in een vrij ernstige vorm. En dat moet verder onderzocht worden en het is vrijwel zeker dat hij aan een apparaat moet. 


En dan gisteren Koningsdag. Ik had de tuin al versierd en vroeg de vlag in top gehangen.




Vervolgens hebben we koffie gedronken met de oranje tompoes en hebben gekeken hoe de familie door Emmen trok. 

Toch prachtig om te zien en weer mee te maken. 




En zo vliegen we de dag van vandaag in. Vanmiddag verzorg ik samen met Cobie de buurvrouw de catering in de kerk van Kolham. Daar is een concert van de muziekschool. 


Voor de nieuwe week staat er niet veel bijzonders te gebeuren morgen begint de dag op tijd. Om 8 uur staat er een installateur voor de deur om ons een hordeur te plaatsen.


Wordt ook tijd want het ongedierte begint te vliegen. Verder staat er voor de komende week naast de gebruikelijke zaken de verjaardag van Cobie onze buurvrouw

op programma en ga ik wederom bloemschikken in de borg en doe ik een rondleiding

. Ach en dan is het weer zondag en maak ik een nieuwe blog. 

Een hele fijne week wens ik jullie toe. Ik sluit af met een mooi nummer. Luciano Pavrotti zingt Una furtiva lagrima Groetjes. 



Geen opmerkingen: