zondag 22 november 2020

alternatief

 zondag 22 november 2020

Een alternatief voor de kunstmaand. Ja dat hebben we gezocht. En dat was een bezoek aan de tandarts voor controle, huisarts voor controle, visite en extra aandacht aan onze medemens. 

Zondag hebben we een leuke autorit gemaakt. Het weer viel wat tegen en ik had last van mijn heup waardoor lopen wat moeilijk was. We hebben een rit gemaakt van Hoogezand naar Zuidlaren, Vries, Assen, Rolde, Gieten, Veendam, Zuidbroek, Kolham. 

Bijzonder was het bezoek aan het Noorder Sanatorium waar ik in mijn werkzame leven een half jaar gewerkt heb. Het gebouw is eigenlijk een soort H. Kijk ik heb een luchtfoto van internet gehaald. 

In de vleugel links achter heb ik gewerkt. Op de Psychose afdeling. Leuke tijd gehad. 

Het gebouw is al lang geen onderdeel meer van Lentis zoals de GGZ in Groningen nu heet. 

Er heeft al van alles ingezeten en nu wordt het bewoond door een anti kraak beweging volgens mij. 

Men wil er nu luxe appartementen in maken. Het gaat wat kosten maar dan heb je ook wat. 

Zoiets is de bedoeling. Kosten ongeveer 600.000 euro met een servicekosten van ongeveer 400 euro in de maand. Er zijn er al een aantal verkocht en men wacht op nog een paar om met de verbouwing te kunnen beginnen. Ik koop niet, maar zou wel graag eens binnen willen kijken. En vele met mij volgens mij die daar ook ooit gewerkt hebben. 
Zelf heb ik zondagmiddag een foto gemaakt. 
Ach en dan die servicekosten vallen eigenlijk ook nog wel mee. Als je kijkt naar het onderhoud van alleen al de tuin en de vijver. Het riet heeft nog nooit zo hoog gestaan. 
De geschiedenis van het gebouw is geweldig het is niet voor niets een beschermd monument. 

Het Noorder Sanatorium (ook wel Noordersanatorium) is een rijksmonument, gelegen aan de weg Vries-Zuidlaren. Het werd gebouwd als paviljoen van de voormalige psychiatrische inrichting Dennenoord (tegenwoordig Lentis) en wordt gezien als een van de belangrijkste werken van architect Egbert Reitsma.

Het gebouw heeft zijn bijnaam 'het Blauwe Paviljoen' te danken aan ultramarijnblauw betegelde penanten tussen de ramen, blauwe metalen ramen en blauwe markiezen.

Het gebouw is al gebouwd in 1935. 


Hier een inkijk in het prachtige trapportaal. 
Wil je er meer over weten kijk dan maar eens op de computer. 
In Assen hebben we de wijk Kloosterveen bekeken en zijn vervolgens via een mooie route gereden  door de bossen en dorpen in Drenthe en kwamen zo langs de windmolens bij Zuidbroek weer in Kolham 

Het is een nieuwe wijk van Assen en ik blijf het een doolhof vinden. Maar heb mijn ogen uitgekeken toen ik het winkelcentrum zag. 
Dat doe je ook als je lang niet in de buurt van Zuidbroek bent geweest met de windmolen die als paddenstoelen uit de grond reizen daar. Ruim 200 meter hoog....
Er staan er heel veel. 
Donderdag hebben we mevrouw Riepma en Irene op bezoek gehad. Hete Bliksem gegeten. Het was gezellig en het viel er goed in. 
Zo hebben we de verjaardag van mijn achterneef gevierd. Inmiddels als weer 7 jaar geworden. 
Zaterdagmiddag zijn we even op bezoek geweest en hebben het cadeau overhandigd. 
Hij wilde graag een broodtrommel en drinkbeker van AJAX. Die heeft hij dan ook gekregen en hij was er blij mee. 
Ach en zo zijn wij de week wel weer doorgekomen. Het weer was af en toe wat minder en de bladeren vallen flink en dat betekend natuurlijk veel blad ruimen. Maar dat houd je soepel. 
De komende week staat in het teken van bezoek aan de kapper en een aantal dagdelen werken in de borg.
De afgelopen week hebben de zonnepanelen ons in de steek gelaten. 
Heb alle stekkers bevestigd aan de installatie waardoor ze niet meer in het water liggen en het is weer opgelost. Hopelijk blijft dat zo. 
Heb de afgelopen week ook af en toe met verbazing gekeken naar de ontwikkelingen in Amerika maar ook in Engeland hoe men daar bezig is met de uittreding uit de EU. Volgens mij krijgen ze daar nog spijt van. Die Boris Johnson is ook een verschrikkelijke vent. Hij heeft zich kennelijk laten leiden door zijn verloofde. En wellicht weet die hem een beetje tot het normale te krijgen. 
De dochter van Ton Egberts is zangeres en vertolkte een aria uit een opera van Handel. 
Ariodante . Het is een opera in 3 aktes en ik vond het geweldig zoals ze dat zong maar ook hoe zij de link legde met de tragedie zoals zich die nu afspeelt in Engeland. 
Vandaar dat ik afsluit met een aria uit Ariodante. 
Een fijne week allemaal. 






Geen opmerkingen: