zondag 31 maart 2019

mooi gezellig Sauerland

zondag 31 maart 2019 

Mooi en gezellig was het in het Sauerland. We hebben ons geen minuut verveeld.
We zijn rond 8.30 uur vertrokken en waren in het Hotel om 12 uur.
Geen oponthoud en zonder problemen aangekomen. De ontvangst was gelijk hartelijk met koffie en appelgebak. Vervolgens werd de lunch geserveerd en daarna zijn we de omgeving gaan verkennen en die zag er goed uit. Het was wel koud rond het vriespunt en af en toe viel er natte sneeuw.
"s avond een goed diner drie gangen en op tijd naar bed.
De volgende ochtend een ontbijt en op stap. Naar een mijn waar nu een museum gehuisvest is.
Je kon in de oude gebouwen kijken naar een prachtige expositie en je inleven in de tijd van toen.
Lood en zink is er gedolven. Een mevrouw deed een oproep om naar de kleedruimte te komen. Daar kregen we een helm en een stofjas uitgereikt en konden we in het treintje stappen die ons ongeveer 1,5 kilometer de berg in reed.
Afbeeldingsresultaat voor ramsbeck bergbaumuseum
Daar aangekomen wachtte ons een gids op die ons veel over het verleden vertelde en liet zien. We zaten hier wel 300 meter onder de grond en hebben ruim een uur gelopen hier.
Gerelateerde afbeelding
Gerelateerde afbeelding
Deze machine werd ook even gedemonstreerd en dat was een herrie het was de boormachine die de gaten in de wand boorde voor de staven dynamiet.
Het was een geweldig moment om dit alles mee te maken.
's middags hebben we Winterberg bekeken en dan vooral de pistes die nog volop in gebruik waren.
Afbeeldingsresultaat voor winterberg
Er moest wel sneeuw bijgemaakt worden en men wilde dit nog ongeveer een week volhouden.
Afbeeldingsresultaat voor winterberg
Die gele dingen waren de sneeuwkanonnen en die werden 's nachts ingezet om de sneeuwlaag op hoogte te houden. Er stonden er wel honderd. Men is bang geweest dat er te weinig water in de stuwmeren zat na de droge zomer en ze onvoldoende sneeuw konden maken maar dat viel mee.
En zo belanden we al weer bij de woensdag. Na een avondwandeling in het dorp en een goede nachtrust zijn we naar Willingen en wederom naar Winterberg gegaan. Twee wintersportplaatsen die je gezien moet hebben. Het ging ons nu om de steden zelf.
 Afbeeldingsresultaat voor willingen sauerland
In Willingen had men de sneeuwkanonnen al opgeborgen en was het ook aanzienlijk rustig.
In Winterberg nog niet en daar was het ook drukker. We zijn daar neergestreken in een leuke koffie tent en hebben ons getrakteerd op een lekker stuk gebak. De bediening trakteerde ons op een paar extra stukken hout in de houtkachel en die warmde flink op.
Donderdag hebben we een flinke wandeling gemaakt rond het dorp het was prachtig weer en we hebben genoten maar ook gezweet, want het ging behoorlijk berg op en berg af. Na de lunch zijn we naar Bad Berleburg gegaan waar een kasteel staat die we wilden bezichtigen dat kon op donderdag om 14.30 uur en zo stonden we daar voor de deur. Beetje vroeg eerst geen mensen maar om 14.30 was er een groep van 30 personen en hebben we genoten van het moois wat ons door een zeer bekwame gids werd voorgeschoteld. De dame bracht het met veel humor. Mocht niet gefotografeerd worden maar ja wat doet Bert.......wel maar dan stiekem en die foto's laat ik zien.
Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten
Dit is het slot van Graaf Richard zu Sayn Witgenstein Berleburg. De familie woont er nog en heeft banden met ons koningshuis. De vorige graaf is overleden een paar jaar geleden en toen zijn Maxima en Willem er geweest. We kwamen een meubelstuk tegen die Juliana en Bernhard hadden gegeven ter gelegenheid van een huwelijk en Claus en Beatrix hebben elkaar hier voor het eerst gekust en kwamen hier regelmatig. Zo werd ons verteld. Het was prachtig om te zien en ook te merken dat de familie er nog woont. De graaf en zijn gezin wonen op de 2e etage van het hoofdgebouw. Zijn moeder woont in de tuin in een aardig optrekje en een zus woont in de etage van het zijgebouw.
In de andere ruimtes mochten wij een kijkje nemen en in de tuin.
Geen fotobeschrijving beschikbaar.Afbeelding kan het volgende bevatten: binnen
Afbeelding kan het volgende bevatten: binnen
Geen fotobeschrijving beschikbaar.Afbeelding kan het volgende bevatten: zittende mensen, tafel, schoenen en binnen
Afbeelding kan het volgende bevatten: binnen
Geen fotobeschrijving beschikbaar.Afbeelding kan het volgende bevatten: binnen
Afbeelding kan het volgende bevatten: binnen
En na deze belevenis zijn we weer langs mooie wegen naar het hotel gereden.
Vrijdag werd het weer tijd om naar huis te gaan en daar zijn we rond 14 uur weer aangekomen en hebben gelijk de draad weer opgepakt. Boodschappen gedaan alles weer uitgepakt was doorgedraaid enz. enz. Zaterdag zijn we aan de slag gegaan met de auto en hebben hem even van binnen en van buiten mooi schoon gemaakt en hebben nog een stuk gefietst....het was prachtig weer en na het maaien van het gras was het even bijkomen van alle inspanningen. En zo staat de zondag weer voor de deur en gaan we kijken wat we vandaag gaan doen. De komende week staan in ieder geval een aantal dingen al vast en dat is een bezoek aan Enna en Dick, Bloemschikken met Bea in de borg en een vergadering over de paas fair. Mits het weer het toelaat ga ik zaterdag werken in de tuinen van Gasselte. Zo zie ja maar weer er is altijd wat.
Ik wens jullie allemaal een hele fijne gezellige week toe en hoop dat jullie de volgende week weer lezen welke belevenissen ik weer heb meegemaakt.
Ik sluit af met een grappig liedje een mooie dag van Jayh 

Geen opmerkingen: