zondag 29 oktober 2017

Ameland kunstmaand

zondag 29 oktober 2017
De maand oktober zit er bijna op dit betekend dat 1 november de kunstmaand begint op Ameland.
Wij mogen hier weer aan meewerken als suppoost. Dit betekend dit jaar dat we in Hollum verblijven en daar op diverse locaties gastheer zijn en er op toe zien dat er goed met de kunst wordt omgegaan.
Afbeeldingsresultaat voor kunstmaand ameland 2017Afbeeldingsresultaat voor kunstmaand ameland 2017
Overal op het eiland zijn locaties die bezocht kunnen worden en waar kunst ten toon wordt gesteld.
Afbeeldingsresultaat voor kunstmaand ameland 2017
De vuurtoren is weer prachtig beschildert en in de diverse kerken is weer veel te zien.

THEMA: TWEEDE NATUUR

Omdat er veel kunstenaars zijn die zich laten inspireren door de natuur, was het logisch een thema in die hoek te kiezen. Velen beelden de natuur uit, schilderen landschappen of fotograferen onder water bijvoorbeeld. Sommigen gebruiken natuurlijk materialen, of verwerken dat op een of andere manier.
Meer over Kunstmaand 2017 Tweede Natuur

Zo zitten we bijvoorbeeld in de Herenweg kerk waar kunst hangt wat mijn bijzonder aanspreekt.

HENDRIK ELINGS EN BAUKJE VENEMA

Kunst disciplineSchilderijen, FotografieLocatieHerenwegkerk, Hollum
Hendrik Elings en Baukje Venema
Hendrik Elings schilderde zijn vader toen hij de ziekte van Alzheimer had. Wat deed dat met hait, wat deed dat met de familie en hoe was dat voor Hendrik zelf? Als aanvulling op Hait... portret van een hemd portretteerde fotograaf Baukje Venema, in opdracht van Elings, zijn familie.
Elings: ,,In mijn herinnering liep mijn vader vroeger altijd rond in een wit hemd…. Bij navraag bij mijn broers en zussen klopte daar niks van. Zo zie je maar weer, niks zo verraderlijk en misleidend als een herinnering. Maar dat doet niets af aan de kracht en impact ervan. Voor mij is dat beeld zo echt en waar als maar kan. 
Deze beelden van mijn vader in een wit hemd zijn het uitgangspunt geweest om schilderijen van hem te gaan maken in dat witte hemd. Ik ben daar zo ongeveer vijf jaar geleden mee begonnen. Die herinnering aan mijn vader - groot, sterk, gespierd - in dat hemd, leek me een mooi beeld. Tevens weerloos, kwetsbaar en naakt… door datzelfde hemd.’’
,,Al die jaren ben ik hem blijven schilderen. Hij werd ouder en zijn lichaam kreeg het uiterlijk dat bij het ouder worden hoort: brozer, krommer, magerder. Maar altijd dat witte hemd, dat trouw de contouren van dat verouderde lijf bleef volgen. Zijn lichaam veranderde, het hemd bleef hetzelfde, maar kreeg op den duur een andere lading; van verval… en aftakeling. Zeker toen mijn vader ziek werd, Alzheimer. Niet alleen zijn lichaam takelde af, ook zijn geest liet het afweten. De ontreddering in zijn ogen… de leegte in zijn hoofd. Het wezen dat langzaam uit hem verdween… Hoe mijn vader verdween in zichzelf.’’
Wij verheugen ons er op. Wil je meer weten en nog beter wil je er naar toe, kijk op de site om je goed voor te bereiden.
We hebben de afgelopen week veel in en om het huis gewerkt, zijn op visite geweest en ik heb wat voorbereidingen getroffen voor de kerst. Zo heb ik bladeren verzameld en dit gedroogd en goud kleurig geverfd. Zo heb ik een paar winkels bezocht om te kijken of er iets voor me bij zat en dat was het geval. Binnenkort maar weer eens kijken. Zo gaan we de komende week naar de diverse tuincentra om inspiratie op te doen.
Afbeeldingsresultaat voor kerst bij tuinland groningenGerelateerde afbeeldingGerelateerde afbeelding
Inspiratie genoeg en ook nog tijd om me te laten inspireren. Maandagochtend een overleg met mijn partner in de bloemen en versiering. Gaan we samen het plan verder ontwerpen.
Verder zien we wel wat de week ons brengt. We moeten eerst naar het ziekenhuis om verder onderzoek te laten verrichten bij Max. De uitslag van zijn bevolkingsonderzoek voor darmkanker was niet goed en dat moet verder onderzocht worden. Daarna zien we wel verder wat er moet gebeuren.
Ik wens jullie allemaal een fijne week toe en sluit af met pianomuziek van Chopin

2 opmerkingen:

Phil zei

Hoop van harte voor jullie dat het "loos alarm" zal zijn voor Max. Sterkte!

pelgrim zei

Dank voor je reactie Phil. We wachten maar even af en hopelijk loopt alles goed af. Jullie daar in Portugal ook heel veel sterkte met alles. Groetjes Bert