zondag 7 augustus 2016

Abt Emo

zondag 7 augustus 2016 
Ben momenteel een boek aan het lezen en in het dagblad van het Noorden een feuilleton. Beide gaan over abt Emo. Het boek is zijn reis naar Rome in de ontdekkingstocht en de voetsporen en de feuilleton in het het dagblad is een verhaal over zijn belevenissen tijdens die reis. Het is zeer interessant. Het speel zich af  zo in de jaren 1200. Abt Emo was een abt in het klooster van Wittewierum Bloemhof genaamd. Restanten zijn hier nog terug te vinden en op mijn weg naar Santiago heb ik het Jacobspad gelopen en die voert langs het mooie dorpje Wittewierum. Zo kom je van alles tegen. Maar wat treft mij nu het meest in de twee werken die ik nu doorspit? De huidige tijd en de verschrikkingen die overal plaats vinden heel vaak wordt door de moslims of door IS verwezen naar de kruistochten en dat is nu net de tijd waarin deze werken zich afspelen. Ik denk dan waar hebben we het nog over iets dat ruim 800 jaar geleden zich heeft afgespeeld maar als ik dit lees kan ik me er ook nog wel iets bij voorstellen.
Wat waren kruistochten ook al weer?
Religieus geïnspireerde militaire ondernemingen die westerse christenen tussen 1096 en 1271 ondernamen voor de herovering of het behoud van de heilige plaatsen in Palestina tegen de Islam. 
De motivaties om op kruistocht te gaan waren:
- bescherming van de kerk tegen andersdenkenden
- bevrijding van Jeruzalem
- De Islamitische veroveringen ongedaan maken
- De Oosterse kerk herenigen met de kerk van Rome
- uitbreiding van de wereldlijke macht naar het oosten
- tijdens de kruistochten ontvingen de deelnemers een algehele aflaat

Er zijn 9 kruistochten geweest. van 1096 tot 1099 ; van 1147 tot 1149 ; van 1189 tot 1192 ;
van 1202 tot 1204 ; van 1213 tot 1221 ; van 1228 tot 1229 ; van 1248 tot 1254 ; in het jaar 1270
en eén van 1271 tot 1272 .

Paus Innocentius de 3e was paus van 1198 tot 1216 en hij organiseerde de 4e kruistocht om Jeruzalem te heroveren op de moslims door een invasie door Egypte. Maar het liep anders. De kruisvaarders veroverden Constantinopel en in 1204 werd deze stad aangevallen en geplunderd. De paus aanvaarde dit met tegenzin. Hij wilde de Oosterse kerk herenigen met de kerk van Rome maar tot de huidige tijd is dat om deze kruistocht nooit gelukt.

Wat ik lees in al deze stukken en wat allemaal nog gaat komen is verschrikkelijk. De onderdrukking van de burgers het verdelen van de macht en de oorlogen die plaats vinden het is net de huidige tijd.
Als je tegenstanders had.....nou je zette ze gevangen maar stak ze eerst de ogen uit. Konden ze niet zo gemakkelijk ontsnappen. Wat je daar ook vaak tegen komt in de boeken is. Je vijand de keel doorsnijden en dan het hoofd als een afschrikking op een paal spiesen.

Wat doet IS?  Zouden zij ook deze boeken gelezen hebben?
Wat heeft de westerse wereld gedaan en wat doen ze nog? Hun moraal opleggen aan andersdenkenden met geweld bij tijd en wijle en wat doet de oosterse wereld dan weer....terug slaan.
Dat was toen zo en het is nog zo. Het is heel boeiend om te lezen hoe de Abt op weg naar Rome zich heeft moeten redden en gered heeft. Het is een geweldig boek om als naslag werk te gebruiken en ook als reisgids als je bijvoorbeeld deze toch nu zou willen maken. Ik ben met het lezen van de reis nu is Dijon....Frankrijk

Afbeeldingsresultaat voor dijon omgevingAfbeeldingsresultaat voor dijon omgeving
En ga de komende dagen verder.
We hebben de afgelopen week ook wat afgereisd. We hebben een kaartje Zomer Broezen gekocht bij de buschauffeur en zijn met de bus naar Groningen vertrokken om vervolgens met de Q-liner naar Emmen te reizen.

 Daar hebben we dinsdag genoten van de Vlindermarkt waar ook optredens waren van dansgroepen, Vervolgens zijn we met een groot aantal vluchtelingen in de bus gereisd naar Ter Apel en van daaruit naar Musselkanaal, Stadskanaal, Nieuwe Pekela, Oude Pekela, Winschoten, Scheemda, Wagenborgen, Delfzijl, Appingedam, Ten Boer, Groningen weer naar Kolham te reizen. Geweldig en dat alles voor het bedrag van € 10,,  Dit is echt aan te bevelen. Onderweg kwamen we langs het Klooster van Ter Apel.
Ook weer een aandenken aan Abt Emo.
Ons dagje Lunteren is niet doorgegaan. De hond van mijn broer en schoonzus is ziek geworden en ze zijn donderdag weer huiswaarts gegaan. Volgende keer beter.
Vandaag zijn we van plan om te gaan HAPPEN EN TRAPPEN.
1. Ontvangst met koffie en gebak
    (10.00-11.00 uur).

2. Trappen naar het voorgerecht.

3. Op naar een smakelijk soepje.

4. Een heerlijk hoofdgerecht
    (vlees, vis of vegetarisch).

5. Laatste tussenstop: het dessert.

6. Tussen 18.00 uur en 19.00 uur
Dit willen we eens proberen. Een tocht rond het Zuidlaardermeer. Koffie drinken op een plek en vervolgens het voorgerecht ergens op eten en dan weer verder voor het hoofdgerecht en zo verder.
Ben benieuwd het wordt georganiseerd door heel Nederland.
Tussen alles door ga ik verder met mijn boek en deze week nog een keer naar de borg om zaterdag een dagje Den Haag te doen.
Wat het is geworden en gaat worden. Volgende week meer.
Ik sluit af met  The glory of the Lord van Handel. Vind ik wel passen bij de boeken die ik nu lees.

Geen opmerkingen: