zondag 10 mei 2015

Besluit heroverwogen

zondag 10 mei 2015 
Ons besluit is heroverwogen. Alles afgewogen en nog eens tegen het licht gehouden hebben we besloten om toch geen uitbouw te plegen. Het wordt nu een renovatie.
De vloer gaat er uit, de kastenwand in de kamer en er komt vloerverwarming in. De plafonds worden gestuct en dan stoppen we om daarna nog een mooi terras aan te laten leggen.
Alles bij elkaar opgeteld en wat er nog achter weg kon komen werd het ons te duur en er zaten te veel onzekerheden in het totale plan.
Los van de bovenstaande plannen worden de buitenmuren opgeknapt i.v.m. de aardbevingsschade.
Dan ziet ons huis er weer pico bello uit.
Kunnen we er weer jaren mee vooruit hopen we.
De aannemer nam het sportief op en zei.....eigenlijk vind ik het eerlijk gezegd ook wel veel geld voor een paar vierkante meters.
We wachten nu op zijn definitieve offerte en de tijdplanning. We zullen het huis helemaal moeten ontruimen en een aantal dagen bij mijn broer en schoonzus moeten in trekken, maar dat is geen probleem met de zomer voor de deur.
Zo zie je maar dat de plannen in één keer helemaal kunnen veranderen.
Maar nu is het besluit genomen en komen we er niet meer op terug.
Wat hebben we een mooie week achter de rug. De herdenking van 70 jaar geleden dat ons land bevrijd is, was geweldig. De inhuldiging van de beker winnaar FC Groningen was geweldig.
En als klap op de vuurpijl hebben we de fietsen eens flink getest. We zijn met de trein en daarin wij.....natuurlijk en onze fietsen naar Beilen gegaan. Daar zijn we gaan fietsen naar Westerbork. Wat is dat toch een leuke gezellige plaats.

Vervolgens zijn we naar het kamp gereden en hebben daar aller veranderingen en aanpassingen bekeken. Het was er druk en zeer indruk wekkend. Steeds weer als je hier komt denk je wat hebben mensen elkaar toch veel leed bezorgd. Het is afschuwelijk zo wreed mensen tegen elkaar kunnen zijn. De "praatpalen"is een mooie vinding overal op het terrein staan palen die een verhaal vertellen.
In de buurt staan dan weer spandoeken waar je naar kunt kijken tijdens het verhaal. Vanuit de geplaatste wagons worden de namen van de mensen opgesomd die vanuit dit kamp zijn afgevoerd.
Na deze indrukken zijn we weer verder gefietst langs de weg die naar het herinneringscentrum voert en langs deze weg staan nu spoorbielzen rechtop in de grond en daaraan bordjes met de dagen en aantallen wanneer een transport is weggegaan, waar naar toe en hoeveel mensen. Bijna iedere drie dagen wel een trein vol mensen die drie dagen lang  onderweg waren en dan rechtstreeks de gaskamers ingingen. Wat een afschuw. Het maakte het wel heel treffend om al deze bielzen te zien.
Na het herinneringscentrum kwamen we langs een veld met rode tulpen. Prachtig om te zien.


Enkele dagen geleden kwamen we er ook langs in de auto en toen was er nog niet zoveel kleur.
Vervolgens hebben we besloten om niet met de trein terug te gaan maar fietsend naar huis terug te gaan. Via Assen, Vries, Zuidlaren kwamen we rond 17 uur weer in huis. Dat was een trip van ruim 60 kilometer en we hebben genoten. Zelfs zaterdagochtend hebben we nog genoten van de spierpijn.
Dit moeten we vaker doen. Het beloofd een aantal dagen mooi weer te worden dus trekken we er weer op uit. Onze fietsen zijn helemaal top. De eerste 500 kilometer zit er al op. De volgende 500 kilometer laten ook niet lang meer op zich wachten denk ik.
De komende week beloofd ook weer mooi te worden. Zo gaan we dinsdag een bustocht maken naar Duitsland in de voetsporen van Abt Emo. Dit was een Abt van het mannenklooster Bloemhof in Wittewierum.



Hij is afgereisd naar Rome om daar zijn tegenwerkingen van de bisschop van Münster ter discussie te stellen. En een deel van die reis gaan we dinsdag meemaken.
Toen ik me voorbereide op mijn reis naar Santiago heb ik het pelgrimspad van Uithuizen naar Hasselt gelopen en kwam ik ook langs de plek waar dit klooster heeft gestaan.




























Wat gaan we allemaal doen? Met de bus naar Münster en daar de Dom bezichtigen. Vervolgens krijgen we de gelegenheid om de Domschatten te bezichtigen en dan krijgen we een lunch aangeboden.
Vervolgens gaan we naar Kasteel Bad Bentheim en dan naar Ter Apel waar we een rondleiding krijgen door het Klooster en een Vesper maaltijd aangeboden krijgen.
Daarna gaan we weer naar huis en zijn we weer een stukje rijker qua geest en armer in de portemonnee. We hebben in het verleden zo'n verbondenheid gehad met Münster en ik ben er nog nooit geweest. Dat gaan we dinsdag dus goed maken.



Dit is de dom in al zijn glorie.
En dit is één van de voorwerpen die in de schatkamer staan. Ook de bisschop heeft flink gegraaid en mensen wijs gemaakt als ze maar flink aan de kerk gaven dat ze dan vanzelf in de hemel kwamen en gij geloofd het. Doe goed en help mensen en het komt ook wel goed. Maar het is wel interessant om dit eens te zien. Ik verheug me op de dag. En dan is het Hemelvaartsdag, donderdag al weer.....gaan we fietsen? Nog geen idee we zullen zien. We gaan vast iets leuks doen. Volgende week laat ik wel weten wat het is geworden.
Vele schilders hebben het op hun schilderijen uitgebeeld en als kind vond ik het altijd prachtig op dit allemaal te zien. Nu kijk ik meer naar de technieken van schilderen en het imposante vaak van de schilderingen.
Ik wens jullie allemaal een hele fijne week toe en sluit af met een stukje gregoriaans
Het Alleluja Ascendit Deus ( Hemelvaart)

Geen opmerkingen: