zondag 22 februari 2015

het gaat gebeuren vandaag

zondag 22 februari 2015
Vandaag loop ik voor de derde keer mee als vrijwilliger in spe bij de Fraeylemaborg.
Ik verwacht dat het druk wordt. Gisteren stond er een hele pagina in het dagblad van het Noorden over de Fraeylemaborg en de bouw van de Follies.
Wat zijn dat voor gebouwtjes?
alex_den_braver.jpghaiko_meijer.jpghuiting_de_hoop.jpg

Een folly (Engels voor dwaasheid) is een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is. Een folly is een niet-conventioneel gebouw, ongeschikt voor huisvesting of andere functies en geen een ander doel dienend dandecoratie. In Nederland wordt soms de term vermaaksarchitectuur gehanteerd.
Veel folly's zouden wellicht als kunst kunnen worden beschouwd als ze door een erkend kunstenaar gebouwd zouden zijn in opdracht.
Folly's werden in het verleden veel gebruikt voor toevoegingen aan landgoederen. Met name eind 18e tot begin 19e eeuw was het in de mode om op een landgoed enige romantische elementen te laten bouwen. Populair waren bijvoorbeeld geconstrueerde ruïnes en grotten, namaakkapellen en zogenaamde verblijfplaatsen voor kluizenaars. Deze bouwwerken konden door daarin gespecialiseerde aannemers zelf kant-en-klaar geleverd worden. Rotspartijen werden hierbij nagebootst met kippengaas en beton. Watervallen werden ook vaak aangelegd, waartoe bestaande waterlopen verlegd werden, al dan niet met behulp van natuurlijke materialen.
Voorbeelden van dergelijke waterpartijen zijn te vinden in het Arnhemse Park Sonsbeek en in het park van Kasteel Rosendael.


Tien follies Slochteren gekozen
De tien winnende ontwerpen van het project 'New Follies op Fraeylema en het erfgoedplein van Slochteren' zijn bekend. Follies zijn rare, romantische bouwsels die in een Engelse landschapspark als dat van de Fraeylemaborg de belevingswaarde verhoogden. Ook deze moderne follies hebben dat doel, maar er moet ook in kunnen worden geëxposeerd.

De jury koos negen gevarieerde gebouwtjes uit een totaal van maar liefst vierenzeventig inzendingen.
Bij deze keuze zitten fraaie en spannende follies als 'Strotempel' van Reinier de Gooijer, 'Van bus noar bos' van werkvoorzieningschap Fivelingo , 'Secret Oak' van Arjen Boerstra  en  "De koperen kamer"  van René van Zuuk.
Een folly ten voeten uit is het ontwerp van Lambert Kamps. Hij ontwierp een decorstuk van torentjes waarachter de expositieruimte is gemonteerd in een zeecontainer. Heel bijzonder is ook het ontwerp van Geir Eide.  Zijn folly 'Donker licht' is gemonteerd op glijstangen en zal doorlopend heel langzaam in -
en uitschuiven. Haiko Meijer van Onix uit Groningen creëerde Koetshuisje, een prachtige sculptuur waarvan de huid bestaat uit door branden geconserveerd hout. Tijdens de bouw van deze folly zal door deze architect een cursus "conserveren door hout branden"  worden gegeven.

De keuze voor het tiende ontwerp werd bepaald via een enquête op internet, waar bijna duizend mensen aan meededen. Winnaar van deze publieksprijs is Alex den Braver  uit Groningen met zijn "Folly bij de Hooge Berg".

Er moeten nog vergunningsprocedures worden doorlopen. Als dat allemaal goed gaat worden de follies in de loop van 2015 gebouwd. Bij de bouw wordt het onderwijs betrokken van basisschool tot universiteit.
Waar de follies precies komen te staan wordt bepaald in overleg met de architecten en kunstenaars.
Zo  zal 'Trug noar de worrel', een speel- en zitelement van Nathalie de Vries en Klaas Hofman van het bureau MVRDV (uit Rotterdam en Shanghai) ingepast worden op het erfgoedplein van het dorp. En 'Swaoistee' van Huting en de Hoop, dat de geschiedenis van het erfgoedplein behandelt, zal worden versterkt met een folly-element dat refereert aan de loop van het Slochterdiep.   

De follies blijven minimaal vijf jaar staan. De Fraeylemaborg zoekt nog vrijwilligers die op willen treden als huisvader of huismoeder voor een folly. Dat houdt in dat je de folly schoonhoudt van binnen en buiten, de ramen lapt als die erin zitten en dat je kleine reparaties verricht en grotere klussen meldt bij de borg. Ook wordt je betrokken bij de bouw van de folly en maak je kennis met de ontwerper. Als team een folly beheren? Dat kan ook.
Aanmelden op info@fraeylemaborg.nl.

Van alle 74 ontwerpen die zijn ingezonden maakt de Fraeylemaborg eententoonstelling. Deze tentoonstelling zal openen in februari 2015.
Op de contactdagen voor het bedrijfsleven in de Martinihal in Groningen zijn een aantal maquettes nu al te bewonderen.

Ik ben

Ik ben benieuwd of mijn voorspelling uitkomt. Veel is natuurlijk afhankelijke van het weer. 
Maar het is een tentoonstelling onder dak. Dus een slecht weer accommodatie. 
Wat staat er verder op het programma? We krijgen bezoek, Zijn in afwachting van het rapport over de aardbeving schade en gaan verder met opruimen en uitzoeken van dozen met spullen. 
We hadden de afgelopen week een probleem met de CV. Het systeem had een lek en daardoor verloren we nog al wat water. Het gevolg was als je 's morgens van bed kwam was alles steen koud en moest je eerst water bij vullen om het systeem weer aan de praat te krijgen. De monteur heeft de oorzaak snel achterhaald en opgelost en we zitten er nu weer warmpjes bij. 
Verder belde de leverancier van de E-bikes, ze wilden de fietsen komen brengen. 
Maar dat kan nog niet want we hebben nog niet voldoende ruimte gecreeërd en nu worden ze zonder tegenbericht in de tweede week van maart afgeleverd.
Dit waren weer wat belevenissen. Ik wens jullie allemaal een hele fijne week toe.
Ter afsluiting het AVE REGINA caelorum op plechtige toon gezongen.
Een lied wat goed past bij de vastentijd.















Geen opmerkingen: