zondag 9 maart 2014

zomer in maart

zondag 9 maart 2014 
Het beloofd vandaag bijna zomer te worden. Rond de 15 graden en dat in maart.
Wel lekker overigens. Dit wordt genieten.
De afgelopen week goede berichten van de huisarts ontvangen. Er is niets gevonden in de diverse onderzoeken. Hoewel ik wel vreemde klachten en verschijnselen had. Zo deed ik de fietsproef en dat verliep allemaal prima. Kom ik daarna thuis en werd ik me een portie raar. Heel erg moe en een knallende hoofdpijn. Later ook nog een fikse bloedneus. Maar goed dat heb ik ook weer doorstaan.
De huisarts wil nu nog een meting doen. Daarvoor ga ik a.s. maandag naar hem toe om een kastje aan te laten leggen. Een holter heet dat apparaat. Loop ik 24 uur als een robot.

Wellicht dat dit iets op gaat leveren. Want af en toe voel ik me heel vreemd en is het alsof ik heel hard gelopen heb. Dat zullen dan wel hartritme stoornissen zijn. En als het dat is dan zal dat wel blijken en kijken we wat we daar aan kunnen doen en of we er iets aan moeten doen.
Tot zover de gezondheidstoestand van jullie blogger pelgrim.
Een nicht van Max is overleden en daar gaan we dinsdagmorgen heen om haar de laatste eer te bewijzen.
Zo vitaal en zo flink. Fiets, valt van de fiets af en heeft een ernstige hersenbloeding. Paar dagen later is ze overleden en ik denk dat het ook goed is. Ze was totaal verlamd en kon vrijwel niets meer.
Een reden te meer voor mij om mijn levenstestament op te maken. Heb er al vaak over nagedacht, maar het gaat binnenkort gebeuren.
 Een Levenstestament is een document dat wordt opgemaakt als een volmacht en waarin u een aantal zaken vastlegt voor het geval er tijdens uw leven iets gebeurt waardoor u zelf niet meer kunt handelen. U gaat zelf de regie houden ook in moeilijke omstandigheden.
Stel u staat onder de douche en de postbode belt aan om een aangetekende brief voor u af te geven. Uw partner of huisgenoot doet de deur open maar mag het stuk niet in ontvangst nemen. Daarvoor heb je een volmacht nodig of u moet onder de douche vandaan komen. Zo simpel kan de noodzaak zijn om een Levenstestament (aangeklede volmacht) te hebben.
Uw partner ligt in het ziekenhuis met een ernstige ziekte. U heeft een afspraak met de specialist om samen met uw partner de gevolgen van de ziekte te bespreken. U komt in een file en bent te laat voor de afspraak. U komt op de gang de specialist tegen die klaar is met het gesprek. U vraagt de specialist om een kort verslag. Hij mag dat niet vanwege de privacywetgeving. U heeft daarvoor een volmacht nodig.
De kans dat u een vorm van dementie krijgt is 20% (als vrouw zelfs 33%) en meer dan 100 personen krijgen in Nederland per dag een beroerte (bron: Alzheimer-Nederland en Hersenstichting). Dan is zelf zaken regelen waarschijnlijk onmogelijk.
Het is bijzonder dat vrijwel iedereen ter afdekking van aansprakelijkheid een WA-verzekering heeft, maar dat slechts een beperkt aantal mensen een volmacht heeft opgemaakt. Een volmacht zal tijdens uw leven vaker worden gebruikt dan dat u aansprakelijk wordt gesteld voor een schade. U kunt het Levenstestament dan ook zien als een soort verzekering. U organiseert een back-up voor het geval dat u het zelf niet meer kunt.
Zo we zijn weer een stukje wijzer en gaan dit binnenkort regelen. 

De kalender gaf de afgelopen week weer mooie spreuken. 

Vergeven is makkelk, vergeten stoer. 
Pa lugt, zeun bedrugt.
Nije laifde dut olde gaauw vergeten. 
Dij nait vertraauwt, is nait te vertraauwen

In het kader van het afscheid nemen van de nicht van Max, past wel een mooi gedichtje over verdriet.

Verdrait, 
N mins het soms verdrait
aal zugt aander t nait 
hai laacht kikt bliede din 
t liekt aal het e noar t zin 
mor zien haart is t dij schraift.

Dan gaan we nu nog over naar een stukje gregoriaans. 

De monniken van het klooster van het heiligekruis zingen. 
Ik wens jullie allemaal een hele fijne week toe en hoop jullie volgende week weer te ontmoeten. Groetjes 

 


Geen opmerkingen: