zondag 9 oktober 2022

indrukwekkend

 zondag 9 oktober 2022

Indrukwekkend was het de rondleiding over het terrein van de Stikstoffabriek in Zuidbroek. 




We werden ontvangen met koffie en gebak. Er werd een mooie duidelijk film afgedraaid over de fabriek en vervolgens begon de rondleiding over het terrein van 18 voetbalvelden groot en door de gebouwen. 





Indrukwekkend dat was het wat hier aan energie wordt gebruikt om stikstof uit de lucht te halen en dan vervolgens weer in het gas te brengen dat uit Noorwegen en van de ING aanlanding in de Eemshaven komt. 

Er zijn verschillende plekken in ons land waar stikstof wordt gebruikt om het gas bruikbaar te maken. Het hoog calorisch gas moet terug gebracht worden op de kwaliteit die in onze apparatuur bruikbaar is. En daarom moet er stikstof aan toegevoegd worden. Alle stikstof wat gewonnen wordt, wordt direct ingebracht of opgeslagen in tanks op het terrein of wordt afgevoerd naar zoutcavernes in bodem bij Heiligerlee. De rondleiding werd afgesloten met koffie en wat lekkers en als dank voor het bezoek kregen we een heerlijke koek van Knol. Een notenkoek. We hebben er gisteravond al van genoten. 


Ik ben er weg gekomen met een gevoel van het is goed dat hij er is om te voorkomen dat we hier in Groningen in nog grotere ellende komen. 


Zo ook gisterochtend,  toen de aarde weer beefde bij Wirdum. Gisteravond kreeg ik een afwijzing van mijn claim die ik heb ingediend voor de mentale schade. Maar hier ga ik tegen in beroep. 

De komende week worden de topstukken in de hele ellende verhoord in de commissie. Ben benieuwd hoe die Rutte de zaak weer weet te draaien en probeert weg te lachen. 

Beide worden de komende week aan de tand gevoeld.

De afgelopen week hebben we actief doorgebracht. Maandagochtend de herhaal prik corona gehaald. Dinsdagochtend hebben we fitness gedaan op het dorpsplein, woensdagochtend hebben gewandeld en donderdagochtend heb ik gezwommen. Vrijdagochtend heb ik peren geplukt bij Bea, vrijdagmiddag hebben we eerst de Poso bezocht een beurs voor 50 plussers. Mooie en informatieve beurs.


Vervolgens zijn we snel naar het bos achter ons huis gegaan waar een demonstratie gegeven werd van de kap die daar momenteel plaats vindt.




Een paar machines die het hele bos weg halen en vervolgens wordt er de komende maanden een nieuw bos aangeplant. Het huidige bos is af. Ooit aangeplant als productie bos en nu moet het gerooid. Indrukwekkend om te zien. Vervolgens hebben we zaterdag ochtend de fiets gepakt en hebben de tocht naar Zuidbroek gemaakt. Heen en weer ruim 30 kilometer/.

Zo hebben we onze beweging wel gehad. Maar helaas ons mondje heeft ook vele bewegingen gemaakt. 

Op de terugweg vanuit Zuidbroek zijn we aangeschoven in Hotel Zuidbroek bij een lunchbuffet en dat was geweldig. Voor € 19,50 kon je pakken wat je wilde. Van soep, brood tot heerlijke warme gerechten en salades. Het is voor herhaling vatbaar.


 

De komende week gaan we in met de perikelen van de glasvezel aanleg in ons dorp. De afgelopen week zijn we naar een voorlichting geweest in Slochteren over de glasvezel aanleg door Delta. Dit was een druk bezochte bijeenkomst. De arrogantie druipt er af en als je niet mee doet dan ben je wel helemaal gek. Wat ik nog het ergste vindt is dat door je aan te melden bepaalde plaatselijke clubs worden gesponsord. Heb ook gezegd daar dat ik een geldklopperij vindt. Nu is er een voorlichting door Vibero in Scharmer a.s. maandagavond en daar ga ik ook naar toe om te weten hoe daar voorlichting gegeven wordt. Ben heel benieuwd.


Woensdagochtend wordt onze keuken gerenoveerd. We hebben een nieuwe combi gekocht. Magnetron, oven en airfryer. En een nieuwe afzuigkap. Zijn wij de komende jaren weer verzekerd van goede apparatuur. 

Vrijdagmiddag gaan we op bezoek in Emmen bij de neef van Max en zijn vrouw. Altijd gezellig. En dan is het al weer bijna zondag en volgt er weer een nieuwe blog. 

Ik sluit af met een mooi nummer van Bert Hadders BELOOFDE LAAND.

Groetjes en hopelijk tot volgende week. 


 




Geen opmerkingen: