zondag 20 februari 2022

de zeven zussen

zondag 20 februari 2022

De zeven zussen....wat prachtig. Op aanraden van mijn over buurvrouw ben ik begonnen met het eerste boek van de zeven zussen en ik kan er bijna niet meer mee ophouden. Dan te begrijpen dat ik niet zo'n lezer ben en nu ben begonnen aan 7 pillen van ruim 400 pagina's per stuk. Het eerste deel heb ik in 1 week uitgelezen en nu ben ik gisteren aan deel twee begonnen. Het is zo geweldig geschreven. Het boeit mij van het begin tot het einde. 

Het verhaal is gebaseerd op het sterrenbeeld de plejaden. 

Oorspronkelijk waren het nimfen, de Zeven Zussen: Maia, Alcyone, Asterope, Celaeno, Taygete, Electra en Merope. Hun ouders waren Atlas, een Titaan die op bevel van oppergod Zeus de aardbol op zijn schouders torste, en Pleione, de beschermvrouwe van zeelieden.

Na een toevallige ontmoeting wilde de jager Orion de Plejaden en hun moeder het hof maken en bleef hij ze permanent achtervolgen. Om hen tegen zijn voortdurende avances te beschermen veranderde Zeus moeder en dochters in een zwerm duiven, die hij aan de hemel plaatste, waar ze uiteindelijk in een sterrengroep veranderden. Overigens ging het gerucht dat Zeus zelf kinderen had verwekt bij drie van de zussen.

De Zeven Zussen staan ook bekend als de Watervrouwen of de IJsmaagden, vanwege hun associatie met water in wat voor vorm ook: zeeën, rivieren, sneeuw, ijs of vorst. De Griekse legendes gebruiken ook vaak de term ‘Oceaniden’. Sommige bronnen beweren dat de naam Plejaden afkomstig is van het Griekse woord ‘plein’, dat ‘varen’ betekent.

In deel 1 wordt een gerecht gemaakt dat ik de komende week wil maken. 
Ben nu begonnen met deel twee Storm. 
Door de weersomstandigheden zijn we nog niet naar Emmen geweest, maar ik kan al wel wat beelden laten zien die ik overgenomen heb van een collega van de borg die er zondagavond geweest is. 


Kijken hoe het weer de komende week wordt. Het is met een maand verlengd in verband met de corona dus we hebben nog even. Maar onze kaarten zijn geldig tot 27 februari. 
Heb de afgelopen week niet zo heel veel gedaan in en rond het huis maar daar was het ook geen weer voor. Gisteren na de zware storm heeft Max een kruiwagen vol takjes opgeruimd en ziet dat er weer goed uit. Zelf heb ik op het dak gekeken hoe dat er uit zag en dat leek wel goed. We krijgen de komende dagen een beste plens regen dus alles spoelt wel schoon. Maar toen ik keek of de zonnepanelen nog werkten gaf de omvormer aan UTILITY LOSS. Met rode lampjes. Er werd geen energie opgewekt!!!
Bleek de schakelaar uitgevallen. Deze weer omhoog gezet en ja hoor de energie liep weer het huis binnen. 
Dinsdag heb ik gezwommen in plaats van donderdag want donderdagochtend moest ik werken in de borg. Was best gezellig en weer leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Allemaal nieuwe apparatuur het is even wennen maar de borg blijft wel bij de tijd gelukkig. Ondanks het weer toch 7 bezoekers gehad. Zelf heb ik de nieuwe computer uitgeprobeerd en me als dat mogelijk was verdiept in een accu voor de zonnepanelen. Nou dat doen we nog maar even niet. Eerst maar wachten wat ze willen met de  salderingsregeling. Die willen ze in 2024 afbouwen en dan zien we wel weer. 
Donderdagavond was de 2e digitale cursus fruitbomen snoeien. Leuke cursus en ik heb er veel van opgestoken. 
De komende week staat er niet zoveel op het program, maar we gaan woensdag een dagje naar Bad Nieuweschans. Daar laten we ons verwennen.
En dan is het snel weer 27 februari de geboortedag van mijn vader en tijd om een nieuw blog te maken. 
Ik wens jullie allemaal een fijne week toe en sluit af met muziek uit het eerste boek van de zeven zussen. MORGENSTIMMUNG van Grieg uit de Peer Gynt Suite. 

 






Geen opmerkingen: