zondag 24 oktober 2021

mooie week

 zondag 24 oktober 2021 

Een mooie week hebben we gehad. De reis naar de moezel was intensief. Het was erg druk onderweg maar we zijn zonder kleerscheuren aangekomen. 

We kregen de torenkamer toegewezen en dat was wel op de derde verdieping en dat zonder lift. Het was een heel gesjouw en als je geen trappen gewend bent een hele klim en dat telkens maar weer. 

Het was wel een mooi plekje en een gezellige kamer met alles wat een mens zich kan wensen. 

Als je goed kijkt zich je Max uit het raam kijken van de torenkamer. 
We genoten iedere keer weer als we naar buiten keken. 
De verzorging in het hotel was prima en het eten ook. 
Maandags zijn we gelijk naar Bernkastel-Kues gegaan. Dat is een geliefde plek aan de Moezel, waar we graag komen.
Een lekker kopje koffie met een gebakje gaat er wel in en dan met het onderstaande uitzicht, geweldig. 


Er zijn daar heel veel bezoekers altijd en hele leuke winkeltjes. 

Mooie brievenbus en leuke spreuken. We hebben genoten en ook nog mooi weer. 
De volgende dag wilden we naar de hangbrug maar het beloofde niet zulk mooi weer te worden dus zijn we naar de bunker gegaan. 
In de heuvels bij Cochem ligt een geheime bunker die je nu mag bezichtigen. 
Het was een opslag van 15 miljard DM. van de Duitse bank.
Het was daar druk we werden ingedeeld in de rondleiding van 11.15. De rondleiding duurde ongeveer een uur. 
Deze bunker is in het grootste geheim gebouwd. De omgeving moest er niets van weten. Maar ja hoe doe je dat, het puin moet worden afgevoerd en de explosies waren voelbaar, dus brak er onrust uit onder de bevolking en wat deed men? Men nodigde de mensen uit en vertelde hun dat ze bezig waren een veilig onderkomen te bouwen voor hun. Dan waren ze veilig als er een atoomoorlog uit zou breken., Maar ze mochten er niet over praten en zo gebeurde het dat er een hele grote bunker is gebouwd waar heel veel papiergeld in werd opgeslagen. Dit werd aangevoerd en in een eerste ruimte afgeleverd. Medewerkers brachten het dan verder, daar mocht verder niemand komen. 
Voor het openen van de immense deuren waren 3 sleutels nodig en nog een cijfercombinatie. 
Alles was geregeld, een douche ruimte de luchtvochtigheid een keuken slaapplaatsen een dokterskamer. Bij tijd van oorlog kon men hier minstens 14 dagen verblijven. 
In de 2e wereldoorlog heeft Hitler geprobeerd de hele financiële wereld op zijn kop te zetten door vals geld in omloop te brengen. Men was bang dat de russen en oost Duitsland dit tijdens de koude oorlog ook wilden gaan doen en daarom had men dit geld gedrukt en hier opgeslagen. 
Mocht dat gebeuren dan kon men zijn geld omwisselen. 
Maar ja het gebeurde niet en de economie trok aan en de euro werd ingevoerd met als gevolg dat alles overbodig was en het geld kon worden vernietigd. Het werd er weer uitgehaald en in de omgeving van Frankfurt vernietigd. De kluis werd overbodig en verpauperde tot een investeerder het heeft opgekocht en er rondleidingen in liet verzorgen. Zo ook wij. 
Geweldig op dit alles te zien. 
Deuren van 6000 kilo. 
De keuken nooit gebruikt


Dit zou het nieuwe geld dan worden.

Zo was het ingepakt en hieronder kun je zien hoe het was opgeslagen. 

Vervolgens zijn we naar het Arhdal gegaan om daar eens te zien hoe de watersnood daar heeft huis gehouden. We voelden ons bezwaard dat we daar liepen wat een triest gezicht. Het is niet te bevatten wat daar is gebeurt. Overal in de straten nog modder. We zagen een Nederlandse auto op een parkeerplaats staan die even later werd weggetakeld, maar een winkelstraat waar we doorheen liepen met kapotte ramen en de hele begaande grond verdieping was compleet weg. Overal zag je mensen druk bezig de rotzooi op te ruimen maar dit gaat nog jaren duren. Banken hadden noodvoorzieningen voor de geldautomaat alles was kapot. Ik heb wat foto's gemaakt maar voelde me ook wel bezwaard. 
We zijn een stuk langs de Ahr gereden en zagen de hele spoorlijn is totaal weg gevaagd. 
Verschrikkelijk wat daar is gebeurd. Een medewerker in het hotel vertelde later dat zijn vrouw en kinderen daar wonen en ze het gelukkig net hadden overleefd. Een vloedgolf van wel 3 meter is door het dal geraasd hij liet me een filmpje zien het is onvoorstelbaar. Een heel ziekenhuis is totaal weg gevaagd. Hieronder volgen wat foto's 





Deze auto wordt op de eerste foto weggehaald. 
Dit alles heeft een diepe indruk op ons gemaakt. Het was een dag van verschillende indrukken. 
Op woensdag hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we afgereisd naar de mooiste hangbrug van Duitsland De Geierlay. 
Het was nog mooi weer en het was niet zover bij het hotel vandaan. 
Deze brug is gebouwd in 6 maand tijd en op 3 oktober 2015 geopend. 
Hij heeft een lengte van 360 meter en een hoogte van 100 meter. 85 centimeter breed en heeft een eigengewicht van 57 ton. Heeft 1,2 miljoen gekost. Het was en is een toeristische attractie want er zijn diverse parkeerplaatsen en hele routes aangegeven hoe je er komt. 
We moesten 6 euro voor een parkeerplaats betalen en achteraf hadden we ook dichterbij een parkeerplaats kunnen nemen. Maar goed wij zijn gaan lopen en een hele stroom mensen volgde. 
Na ongeveer 2,8 kilometer lopen kwamen we in het bos bij een hokje waar je een kaartje kon kopen voor 5 euro p.p. maar nog geen brug gezien. 
Ik vragen hoe ver het lopen was als we de brug over waren. De man zei ongeveer 4 kilometer.  Nou dan was de keuze snel gemaakt we moesten ook bijna 3 kilometer weer terug als we de brug niet zouden nemen. Maar ja we wilden zo graag dat we niet goed hebben nagedacht over hoe die 4 kilometer zouden verlopen en de man maakte ons niet wijzer. Je mag namelijk niet terug over de brug. 
Maar goed na de kaartjes te hebben gekocht gingen we om bocht over een zeer moeilijk paadje en zagen we de brug. Prachtig. 




Nadat we over de brug waren moesten we terug naar het dorp en de parkeerplaats. Maar dat ging over een heel smal en stijl pad die honderd meter naar beneden en later weer omhoog. We hebben het gered maar vraag niet hoe. Als twee oude stoom machines hijgend en puffend en compleet bezweet kwamen we weer bij de auto. We hebben gedacht waarom niet een regeling dat je over de brug gaat en na een poosje weer terug kunt. Bleek later dat dit ook in het begin is gebeurt, maar er braken vechtpartijen uit omdat mensen niet wilden wachten. Er moest beveiliging aan te pas komen en toen heeft men gezegd dan maar zo. Wat zijn mensen toch ook verschrikkelijk. De verruwing wordt steeds erger. 
Vervolgens nog een mooie rit gemaakt door de omgeving en genoten van de prachtige doorkijkjes met de mooie herfstkleuren. 
Na een mooie ochtendgloren zijn we donderdagmorgen weer vertrokken en ook weer zonder kleerscheuren thuis gekomen. 

Zo hebben we ons hotel vaarwel gezegd.
De komende week staat in het teken van de griepprik en de pneumokokken vaccinatie. Dat gaat op dinsdag gebeuren. Woensdagmorgen ga ik werken in de borg 's avonds een cursus bloemschikken donderdagmorgen broer en schoonzus feliciteren met hun 44 jarig huwelijk en 's avond uit eten met Jenny en Vera waar ik me zeer op verheug. 
Heb mijn oud collegae al een poos niet meer gezien. 
We gaan eten bij Loetje aan het Paterswoldsemeer. 
Ziet dit er nou niet prachtig uit. 
Vrijdag gaan we naar Zuidlaren daar ga ik met Enna, Jantje, Riepma, Irene en Ina op de oude werkplek kijken en daarna nog wat eten. 
Zaterdag is er een Samhain Fantasy Fair. En ga ik 's middags werken. 
Deze fair is ook 's avonds met leuke verlichting. Het lijkt me prachtig om mee te maken. 
Hopelijk werkt het weer ook mee. 
Zal er volgende week over berichten. 
Groetjes. 
Ik sluit af met Beutiful Relaxing Hymns October morning. 


























Geen opmerkingen: