zondag 14 februari 2021

valentijnsdag

 zondag 14 februari 2021

Ja het is vandaag Valentijnsdag. Wat is dat eigenlijk. 

Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten die met de dag in verband staan hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon. Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend.

In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is ingesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest, te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur.[8] Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. In 496 verbood paus Gelasius dit heidense feest. Er is echter geen verband tussen de afschaffing van de Lupercalia en het ontstaan van de Valentijnsdag.[9]

Legenden over Valentijn komen voor in de Legenda aurea, maar het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, dankt zijn ontstaan aan Geoffrey Chaucer, die in zijn gedicht Parliament of Fowls (1380-1382)[10] deze versregels schreef:

For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make
'Want dit was op Sint-Valentijnsdag
Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen'

Wij gaan Valentijnsdag vieren met een etentje. We willen het ons gemakkelijk maken. 
Rond 12 uur wordt het gebracht en het menu is:



Menu:

Voorgerecht: Bonbon van gerookte zalm, tartaar van Groninger weiderund met truffelmayonaise, gevulde champignons. Knapperig brood met beurre noisette

 "Kleur van de liefde" soep, pomodori tomaat-basilicum

Hoofgerecht keuze: (zelf verwarmen in de oven)

  1. "Winter"kabeljauw met dillesaus en pofte tomaatjes

 Nagerecht: Huisgemaakt verrassings dessert

 We laten ons verrassen. 



Het was me een rustige week. Maar toch wel veel inspanning om het sneeuw een beetje weg te krijgen van het plein waaraan we wonen. 
Maar het is gelukt. Hier is op zich niet zoveel sneeuw gevallen en het was stuifsneeuw wat weer betekende dat er veel wind was en de sneeuw weg blies. 


Verder hebben we gekeken bij het Zuidlaardermeer en daar de ijszeilers gezien.
Geweldig gezicht en wat gingen ze hard. 
 


Bij ons achter hebben we een natuurplas en daar werd door de kinderen op geschaatst.
Even verderop is een plas waar vrijwel niemand schaatste. 




Maar het was heerlijk rustig en wij hebben heerlijk gewandeld. 
Zo gaat het voort met de dooi in het vooruitzicht. 
We gaan vandaag genieten van onze maaltijd en hopelijk hebben jullie ook een leuke gezellige Valentijnsdag. 
Tot volgende week. 
Is sluit af  met een Oostenrijks muziekje om het wintersport gevoel te krijgen.



Geen opmerkingen: